UKIP wint 42 zetels bij lokale verkiezingen, ondanks smerige lastercampagne tegen hen

In 2014 zijn het Europese verkiezingen. Verschillende nationalistische politieke partijen in een aantal Europese landen profileren zich daarom als EU-kritische partijen. Het Vlaams Belang uit nu al waar het kan kritiek tegen het centralistisch EU-beleid en zal in het najaar een heuse campagne voeren tegen ‘deze’ EU. Het Front National van Marine Le Pen heeft bij de jongste presidentsverkiezingen goed gescoord met zijn EU-kritische stem en blijft stijgen in de peilingen. Ze heeft zelfs de zittende president en socialist Hollande al ingehaald.

In Duitsland voert de NPD al enige tijd een EU-kritische strijd net zoals andere partijen in andere landen, maar ook in Engeland klinkt er een sterk EU-kritisch geluid. De allereerste partij zeg maar die dat geluid liet horen, is de United Kingdom Independence Party (UKIP). De flamboyante voorzitter, Nigel Farage, kennen we nog van de “Natte dweil“, het terechte koosnaampje dat Europees president en tjeef Herman Van Rompuy van hem kreeg.

UKIP scoort enorm goed in de Engelse peilingen en dat doet de tegenstanders pijn. Het steekt hen de ogen uit en daarom grepen deze partijen naar de iets minder democratische middelen om UKIP te beschadigen. Althans, dat dachten ze. Paul Nuttall van UKIP hierover deze ochtend bij het bekendmaken van de verkiezingsresultaten van gisteren: “You might say that’s scrutiny, I think it is a smear campaign. They are playing the man and not the ball and that’s never been done in local elections before. No other political party has come under the scrutiny we have.

De Conservatieve Partij en de Labourpartij hebben pamfletten verspreid, zogezegd uit naam van UKIP, waarbij dezelfde kleuren werden gebruikt, dezelfde opmaak en zelfs het logo van UKIP. In België is zoiets alvast strafbaar. Dat hinderde deze twee ‘democratische’ partijen niet om deze lastercampagne te organiseren. Onder de titel “We hebben het bij het verkeerde eind” somt het pamflet een aantal zaken op waarover UKIP zou liegen.

De pamfletten tonen de zwakte en de angst aan van beide machtspartijen, maar hebben geen resultaat behaald. UKIP won gisteren alvast de lokale verkiezingen met ruim 26% van de stemmen over de ganse lijn. “Where we are standing, we are taking an average of 26.2% of the vote. I can now predict with confidence that we will take more than 1 million votes – more than we took at the entire general election in 2010. It’s likely that we might even reach 1.5 million,” aldus een woordvoerder van UKIP.

Waar de verkiezingen plaatsvonden (en waarvoor), vind je hier terug: lokale verkiezingen in Engeland en Wales.

Een tweet van UKIP toont alvast de zetelverschuivingen aan “Seat movements thus far: UKIP +42, Con -66, Lab +30, Lib Dem -15.” Na de lastercampagne van de traditionele Engelse partijen, mogen we dus meer van deze ondemocratische krachttoeren verwachten. De leider van de Liberale Democraten liet alvast verstaan dat hij hoopt dat de BBC ophoudt met te verkondigen dat UKIP het Engelse vasteland overspoeld heeft. “Ze hebben amper drie zetels winst in vier regio’s” zo zegt hij. “Hun prestatie was ‘patchy’.” Dat hij zelf enkel maar zetels verloren heeft, wil hij niet geweten hebben blijkbaar. Er werd in 34 Engelse regio’s en in één regio in Wales gestemd.

Was it a breakthrough night for Ukip?” zo vraagt The Thelegraph, een grote Britse krant zich af. Terechte EU-kritiek vanuit nationalistisch oogpunt loont met andere woorden. Partijen die deze kritiek geloofwaardig kunnen overbrengen naar de kiezer, zullen daar wel bij varen. Onze steun krijgen ze alvast!

(volg de laatste nieuwtjes over de verkiezingen van gisteren via deze verwijzing: Rechtstreeks Verslag)

One comment

  1. Hadden wij ook maar zo’n geweldige redenaar als Niger Farage, die duidelijk en helder de waarheid verteld. De Britse Pim Fortuyn… Uit de EU, handel en vriedschap is o.k. maar geen dictatuur van een stel zakkenvullers uit Brussel. Met te veel regeltjes. Hier is onze enige hoop Geert Wilders, de rest zijn marionetten van Brussel !

Comments are closed.