Flag_of_Orania_(after_2004)De leiding van de Orania-beweging in Zuid-Afrika maakt momenteel een contactronde doorheen Vlaanderen en andere delen van Europa, in het Afrikaans ‘Skakeltoer’ geheten.  Samen met hun voorzitter Carel Boshoff vragen zij steun en belangstelling voor de Orania-nederzetting in Zuid-Afrika, een project van Afrikaners voor Afrikaners.  Op mijn initiatief werden zij vandaag ontvangen in het Europees parlement door Europees parlementslid Philip Claeys, en later ook in het Vlaams parlement door de parlementaire vereniging Vlaanderen-Zuid-Afrika.  Bij die gelegenheid werd een fraaie video getoond met beelden van Orania die aantoont dat het hier niet gaat om een rariteit in een uithoekje, maar om een volwassen en leefbaar project.  We hopen binnenkort de versie in het Nederlands te kunnen tonen, hier is alvast de Engelstalige versie.

Opmerkelijk is dat Orania zich profileert als een duidelijk nationalistisch Afrikanerinitiatief, maar tegelijk de huidige politieke situatie in Zuid-Afrika als een vaststaand feit erkent.  Orania werd dan ook reeds bezocht door Mandela, door de huidige ANC-president Zuma, en onderhoudt pragmatische contacten met alle partijen en bestuursniveau’s; zo werd een vriendschapsakkoord gesloten met een Xhosa-gemeenschap die ook streeft naar lokale autonomie.  Maar het overleven van de Afrikanercultuur staat uiteraard voorop. ‘  Wij hebben maar drie opties’, zo klonk het.  ‘Ofwel emigreren, zoals al 800.000 Afrikaners deden, waardoor we nu nog maar met 2,5 miljoen zijn.  Ofwel onze identiteit verliezen en opgaan in de massa.  Ofwel op zoek gaan naar een positief en opbouwend project om onze Afrikanercultuur te behouden.  Dat laatste doen we in Orania.’

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “[VIDEO] Contactronde van Orania-beweging door Vlaanderen en Europa”

  1. Willem de Zwijger

    Er bestaat ook een Nederlandstalige video: http://www.youtube.com/watch?v=G9iHvCVIrnc

Trending

%d