Kleding Benetton vervaardigd door slaven

benettonUnited Colors Of Benetton… een kledingmerk dat openlijk pleit voor de multicultuur, u kent ze wel. Eén van de pijlers van de linksmensen is de bescherming van kansarme kindjes in verre landen die voor een hongerloon kleding moeten maken voor de boze en kapitalistische Westerse landen.

Benetton kwam hier mee weg en verspreidt op regelmatige basis metersgrote affiches waar bij voorkeur gemixte koppels op staan. Provocerend bedoeld, maar met een duidelijke boodschap: multicultuur is goed en uitbuiting is slecht.

Totdat vorige week een illegaal gebouwd fabriekje instortte in Bangladesh. Heel wat uitgebuite kindjes en andere slaven van de 21ste eeuw kwamen om. In dit fabriekje werd ook kleding gemaakt. Kleding voor grote merken. Benetton haastte zich om te verkondigen dat zij zoiets nooit zouden toelaten. Totdat er foto’s opdoken van de vervaardigde kleding. Er hing een groen etiketje in. Met witte lettertjes. ‘United Colors Of Benetton’.

A shirt with a Benetton label found in the rubble of the collapsed building in Dhaka, Bangladesh.Oeps, betrapt! Maar het was niet waar volgens Benetton. “Het was een eenmalige bestelling, die overigens al afgewerkt was enkele dagen voor de instorting van het gebouw.” De handen werden nog maar eens in onschuld gewassen en Benetton voelde zich ongenaakbaar. Totdat enkele medewerkers van het fabriekje hun mond voorbij praatten. “Benetton is een klant van ons. Wij maken geregeld kleding voor hen”. Ook documenten met daarop contractuele afspraken werden onder het puin gevonden. Afspraken met… United Colors Of Benetton.

Nu is het wachten op Oxfam die kansarmen uitbuit. Of wacht. Dat doet het al. Immers, wie een Oxfam Fair Trade logo op zijn bananen wil, moet daar fors voor betalen. Anders wordt je genegeerd door Oxfam.

Linksmensen en rechtvaardigheid, dat is gelijk aan een maandloon van 37,5 euro. In Bangladesh. En elders.

5 comments

 1. Was het niet juist Benetton die als eerste naar buiten kwam met reclame waarin ‘wit-zwart’ verenigd was, hetzij een statement maakte voor de multikul. Toch wel mooi meegenomen één van die andere kulturen dan, voor eigen profijt.

 2. De waarheid over oxfam is dat die boeren nog minder verdienen, dan voor de multinationals…
  hypocriet niet waar?

  1. Maar zijn toch een paar goedbetaalde jobs bijgekomen voor de mensen van oxfam of die van Max Havelaar. Dankzij de gratis reclame en sponsoring van de poco-overheden kan deze oplichtingscarrousel toch mooi blijven draaien. Eigenaardig dat er van deze zaak niets in onze landelijke media is verschenen. In Nederland hebben enkelen van onze linkse vrienden geprobeerd om de feiten te weerleggen, maar tevergeefs.

 3. Goed bezig mannen. Er waren minstens 10 bedrijven waaronder H&M, Mango, … die deze slaven gebruikten. Ja, Benetton is de hypocrietste. So what? Ipv dat aan te kaarten, zou het een pak interessanter en relevanter zijn om die wantoestanden aan de kaak te stellen i.p.v. er één bedrijf uit te lichten dat, inderdaad, vooral een mooiprater blijkt te zijn. So? Moet hun boodschap dan ook genegeerd worden? Want hallo, ik kan zonder problemen enkele rechtse rakkers vinden met een strafblad. Moet dan alles wat die kerels zeiden of waar ze voor stonden, op een hoopje worden geveegd? Ik heb de indruk dat het artikel insinueert van wel… ik zal dus onthouden dat elke boodschap van elke hypocriet of corrupt persoon, vierkant moet worden weggehoond. Tsja, dan hebben jullie eigenlijk geen enkel argument meer, net zoals “links”. Ook heel tof en getuigend van intelligentie overigens, zonder enige nuance “links” en “rechts” weergeven als monolitische blokken.

  1. Wanneer pakweg een firma als Benetton uitbuiting aanklaagt en tegelijkertijd met de vinger wijst naar het verfoeilijke Westen, dan is het gieren, lachen, brullen wanneer datzelfde bedrijf betrapt wordt op net dezelfde praktijken.

   Het is niet onze behoefte om de wereldverbeteraar uit te hangen. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Wij claimen geen onschuldige, verdraagzame wereldverbeteraars te zijn, in tegenstelling tot het gros van de linksmensen.

   U snapt mijn punt wel, mag ik aannemen?

Comments are closed.