‘Derrick war bij der SS’: Omroep Max, de schaamte voorbij

derrickSinds een paar dagen is bekend dat de Duitse acteur Horst Tappert, overleden in 2008, 70 jaar geleden zijn dienstplicht vervulde in de Waffen-SS. Tot zover geen nieuws. Want wat is daar nieuwswaardig aan? De man is vijf jaar geleden overleden en speelde geen rol van betekenis in het publieke debat.

Omroep Max, de bejaardenzender in Nederland, sprong gelijk in de politiek correcte reflex en kondigde aan alle komende herhalingen van de serie uit de vorige eeuw te verbannen van de zender.

Omroepdirecteur Jan Slagter: “De Waffen-SS is wel van een ander kaliber dan de Wehrmacht. Het waren geen lieve jongens en ze hebben veel misdaden op hun geweten. Bovendien moest iemand zichzelf aanmelden om lid te worden bij de Waffen-SS.”

In veel media word gemeld dat Tappert zich pas op zijn twintigste aanmeldde bij de Waffen-SS. Dit is gedeeltelijk incorrect. Vanuit de Hitlerjugend werd hij ingedeeld bij een Flak-eenheid (luchtafweer) van de SS. Hij werd op latere leeftijd vervangen door andere leden van de Hitlerjugend en doorgestuurd naar de gevechtseenheden in Rusland.  Overigens is er een verschil tussen de ‘gewone’ SS en de ‘Waffen-SS’: die laatste was, zoals de naam het zegt, een gewapende eenheid die bedoeld was voor frontinzet. 

Vreemd dat dit als reden wordt aangevoerd om de serie te schrappen. Zeker in het licht dat het al jaren bekend was dat de regisseur van de serie Derrick werkzaam was als oorlogsverslaggever voor de Waffen-SS in onder meer Rusland en Vlaanderen.

Verder is voor de hypocriet Jan Slagter het op tv brengen van een mens die 70 jaar geleden in de oorlog diende bij gevechtseenheden van de SS ‘een vorm van verering die verbannen dient te worden van de beeldbuis. Onze kijkers zouden zich diep beledigd voelen om een voormalig SS’er op tv te zien.” 

Wij gaan er dan ook vanuit dat Jan Slagter consequent blijft en vanaf nu zijn kijkers de belediging bespaart om naar beelden te kijken van de Oranje prins Bernard, de overleden vader van koningin Beatrix. Bernhard was lid  van de Sturmabteilung (SA), van de NSDAP en eveneens van de Reiter-SS. Aan het eind van de oorlog diende hij actief bij het Nederlands leger en gaf hij de opdracht om 300 gevangen genomen Nederlandse SS’ers af te schieten. Dit bevel werd genegeerd door de andere officieren.

4 comments

  1. Na de oorlog werd heel de SS veroordeeld als misdadige organisatie. Héél de SS? Neen, één ondergedeelte niét. De Reiter-SS! Even raden waarom!

  2. Hoe oud zou de Heer Slagter wel zijn en wat weet hij uit eigen ervaring van de SS en de Waffen-SS! Kent hij het spreekwoord: “Eerst voor zijn eigen deur vegen”? Waarom schrapt j’e niet de kroning van Willem-Alexander om reden met zijn verwantschap met Bernard, Prins der Nederlanden, gewezen lid van de SA en SS-Reiter? ? Ik vindt, dat gelet op die waar gebeurde feiten, de misplaatste idolatrie van het Oranjehuis uit Nederland dient te worden verbannen. Akkoord, Heer Slagter? Wie zonder zonde of smet is, werpe de eerste steen, weet gij dat nog, Heer Slagter? Ik ben wel geen lieve jongen geweest maar heb nooit het bevel gegeven 300 Walen dood te schieten. Maul halten, Herr Slagter.

  3. Dan mag men ook de Asterix alsook andere filmen schrappen waar de Marokkaanse Jamel Debbouze in speelt. Want die verloor zijn arm toen hij als bendelid veranwoordelijk was voor de moord van een jongen alsook voor andere krapule streken. Onlangs heeft de moeder van de jongen nog een oproep voor gerechtigheid gedaan via facebook . Zo is er nog van dat uitschot dat verheerlijkt wordt en het is wraakroepend dat men op wikipedia vermeld dat hij zijn arm verloor al “spelend ” aan de spoorweg en zijn “kameraad” omkwam tijdens het treinongeluk.

Comments are closed.