Het Nieuw Republikeins Genootschap in de lift

beaIn aanloop naar de kroningswisseling wordt het Oranjehuis bijna heilig verklaard in Nederland. Alle landelijke media werken mee aan het creëren van een eenzijdig beeld van deze familie, met als ‘hoogtepunt’ een kritiekloos interview met de nieuwe koning en zijn Zuid-Amerikaanse bruid Maxima, wiens vader niet welkom is op het huwelijk wegens zijn ‘foute’ verleden. De nieuwe koning wil graag ‘Willem Alexander’ genoemd worden in plaats van ‘Willem de Vierde’. Logisch wellicht, gezien zijn voorganger.

Wij noemen het interview kritiekloos. Een voorbeeld: er werd gevraagd aan de kroonprins of het toekomstig salaris van 823.000 euro per jaar misschien naar beneden gebracht kon worden in deze tijden van crisis. Willem Alexander gaf aan dat dit wel kon, maar dat dit dan wel banen zou kosten.Dit is een pertinente leugen. Die 823.000 euro is een belastingvrij salaris. Daarnaast ontvangt de kroonprins na zijn troonsbestijging een extra aalmoes van 4.441.000 euro voor “personele en materiële uitgaven”.

Nederlandse republikeinen grijpen de troonswisseling aan om een tegengeluid te laten horen. Zo heeft het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) een actie aangekondigd op het Waterlooplein op 30 april in Amsterdam en wordt er een burgerinitiatief georganiseerd, om het salaris van de nieuwe koning aan de kaak te stellen. Een burgerinitiatief, we schreven er al eerder over, zorgt er bij genoeg handtekeningen voor dat een onderwerp op de politieke agenda word geplaatst. Op dit moment gaat de teller richting de 21.000 Nederlanders die een digitale handtekening hebben gezet. Daarnaast is het ledenaantal verdriedubbeld in een aantal weken tijd en wordt er een jongerentak opgezet.

Een mooi tegengeluid in de Oranjestorm die over Nederland waait!

12 comments

 1. Ria bruine de bruin, Als jij denkt dat de monarchen geen doden op hun geweten hebben en geen bloedgeld aan hun handen hebben, volg dan eerst geschiedenis les. Tipje van de sluier oplichten? Komt ie: Wat dacht je van eeuwenlang koloniale uitbuiting in naam der monarchie? Hoeveel mensen sterven er dagelijks door honger en armoede die met het geld van jouw criminele monarchen direct elke dag een maaltijd kunnen krijgen? Doordat jouw miljardairs, (lees monarchen) de tientallen miljarden vasthouden en niet geven aan armoede bestrijding zijn ze indirect verantwoordelijk voor de hongerdood van zovelen. Eerder werd jou uitgelegd: 95% van het wereldkapitaal is in handen van nog géén 5% van de wereldbevolking. Jouw monarchen horen bij die 5%. En dan zeg jij dat ze géén doden op hun geweten hebben? Bah, schaam jij je niet??? Monarchen parasiteren op het volk en deze groot-kapitalisten zijn de vijanden van de menselijkheid. Ze vormen het toppunt van ongelijkheid. Monarchie is misdaad!

 2. ik snap zowiezo niet dat iemand met buitenlands bloed hier in het koningshuis kan zitten ;) ..verder is monarchie (vooral hier in nederland) dictatuur , maar wel een grote mond hebben over adolf hitler ” de dictator” het grappige is dat die wel GEKOZEN is door het volk en wij het koningshuis nooit hebben gekozen! de media verheerlijkt het maarja wat verwacht je dan van de politiek correcte (KNIP) media maffia?? JUIST!

  1. wellicht nuttig hier op te merken dat de gekozen Adolf meer dan honderd miljoen doden op zijn geweten heeft, hetgeen van een niet gekozen vorstenhuis moeilijk beweerd kan worden. Dus wat u schrijft is 100% kolder.

 3. Wie krijgt nu al die puddingvormen die Trix omgekeerd op haar hoofd zette bij al dat Orangerie vertoon ? Is er een hangar groot genoeg voor bevonden op Schiphol ?

 4. Behoudens dat ze minder houterig overkomen, zijn de “Oranje’s” geen haar beter dan de stelende eksters van Seksen-Coburg. Profiteren en moslimslijmen zijn hun grootste “kwaliteiten”.

 5. De prins heeft dit nooit gezegd over zijn salaris.. hij had het over de totale kosten van de monarchie. Hij heeft nooit gezegd dat een verlaging van zijn salaris banen zou kosten. Wederom een leugen van het NRG.

  1. Inderdaad dat genootschap werd door Maarten van Rossum bij Pauw en Witteman betiteld als een eng clubje en dat is het ook.
   Ze liegen alles aan elkaar vast en Ronald heeft gelijk, WA heeft dit niet beweerd in dat interview.

  2. Ik heb het interview nog eens nagekeken op Uitzending gemist en het is inderdaad zo dat de prins het heeft gehad over mogelijke ontslagen bij een verlaging van de totale kosten der monarchie. Dit ging absoluut niet over zijn eigen salaris, waaruit hij overigens nooit zo’n grote staf zou kunnen betalen.
   Dit verhaal van het Genootschap is dus volksverlakkerij eerste klas.

   1. Wel is het waar dat de monarchie misdadig is door de ongelijkheid. Een niet gekozen staatshoofd is miljardair in een land waar velen naar een voedselbank moeten. 95% VAN HET WERELDKAPITAAL IS IN HANDEN VAN NOG GÉÉN 5% VAN DE WERELDBEVOLKING!!! De monarchen behoren bij die 5% en zijn daarmee mede verantwoordelijk voor de armoede in de wereld. Gelukkig wist Frankrijk beter. ;-)
    En Ria bruine de bruin, weet jij wat volksverlakkerij eerste klas is??? Dat het Nederlandse volk dagelijks systematisch gehersenspoeld wordt met pro-monarchistische propaganda middels de media. De persoonsverheerlijking van de miljardairs (de monarchen) neemt zulke criminele vormen aan dat zelfs kinderen op scholen verplicht worden hieraan mee te doen.(Een land als Noord-Korea zou jaloers zijn op het fantastisch werkend propaganda apparaat in het bedorven Nederland). Een volk is niet vrij indien het zijn eigen staatshoofd niet kan kiezen. Er is geen gelijkheid indien het staatshoofd miljardair is en niet uit het volk voortkomt. En van broederschap is al helemaal geen sprake,de verdeeldheid groeit.

    1. ik wilde slechts aangeven dat het NRG zich dus verlaagd tot het publiceren van aperte onwaarheden. Vóór een republiek; prima, maar dan wel een eerlijke discussie en geen vervalsingen

     1. Los van één of ander geregisseerd interview, de monarchie is misdadig door ongelijkheid. Zie eerdere reactie. Leve de Republiek, leve Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Met een vriendelijke groet en knipoog naar Frankrijk!

Comments are closed.