Barbara Pas volgt Gerolf Annemans op als fractieleider in de Kamer

barbara_5Vandaag werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een nieuwe fractieleider voor het Vlaams Belang bekendgemaakt. Oost-Vlaams volksvertegenwoordiger Barbara Pas zal, na 26 jaar leiderschap van Gerolf Annemans, de fakkel overnemen. Annemans, die het een emotioneel moment noemde, zei hierbij gestalte te geven aan de verjonging, modernisering en verdere uitbouw van de nationalistische partij. “Ik kondigde een vernieuwing en verjonging aan van het politieke personeel en hou hierbij dus woord.” Waarna hij de symbolische hamer doorgaf aan Barbara Pas.

Barbara liet ontvallen dat ze nu de jongste fractieleider van de Kamer is én dat daarenboven nu zowel de kamerfractie als de senaatsfractie van het VB in handen is van vrouwen. Volgens haar “kon het nu niet meer mis gaan”, grapte ze naar Anke Van dermeersch. Na de overhandiging van een opgelijste spotprent van Fré, waarover Annemans grapte: “Een echte Pas!”, zette Barbara enkele strijdpunten op een rijtje.

Ze gaf toe dat het geen gemakkelijke taak is om Annemans op te volgen en benadrukte daarbij dat ze niet wil vergeleken worden met de “erudiete en zeer welbespraakte” reputatie die Annemans gedurende de afgelopen 26 jaar heeft opgebouwd “bij vriend en vijand”.

Barbara Pas tijdens het persmoment n.a.v. de overdracht.
Barbara Pas tijdens het persmoment n.a.v. de overdracht.

Barbara Pas wil geen inhoudelijke koerswijziging doorvoeren. “De communautaire thema’s, de sociale impasse, de migratieproblematiek, de zesde staatshervorming, … allen zullen ze evenveel aandacht blijven genieten van onze fractie. Het Vlaams Belang is overigens de énige geloofwaardige partij bij deze thema’s. Neem nu het tweede luik van de zesde staatshervorming. Deze is louter een cosmetische hervorming, waarbij slechts aan details zal gesleuteld worden en niet aan de essentie.

Wij zullen ons hier als partij blijven tegen verzetten. We zijn dan ook de enige partij die consequent niet kiest voor het zogeheten confederalisme. Bart Maddens noemde het confederalisme van de N-VA ooit een “vergevorderd federalisme”. De N-VA op haar beurt zegt dan weer dat er “geen draagvlak is voor een confederalisme” en plaatste deze term dan maar in de koelkast. Wel, wij van het Vlaams Belang willen niet wachten totdat er een draagvlak bestaat voor wat dan ook. Wij geloven niet in de stap-voor-stap strategie, die enkel maar tijd en geld kost. Wij gaan resoluut voor een ‘ordelijke opdeling’.”

Ook verwees Pas naar een thema dat in de zeer nabije toekomst extra aandacht zal krijgen van het Vlaams Belang: “Het Vlaams Belang is de enige EU-kritische stem in Vlaanderen. En dit niet enkel bij de politieke partijen. Vlaanderen is nu al de melkkoe van België, maar is tevens de melkkoe van Europa aan het worden, door het financiële transferbeleid van de Noordelijke EU-landen richting Zuid-Europa. We zullen hét EU-geluid zijn en blijven, ook in het Belgische parlement.”

5 comments

 1. Goede keuze. Wie Barbara kent weet dat we hiermee een heel groot nationalistisch talent aan de kop plaatsen. Mijn steun heeft ze!

 2. Annemans gaat weg als fractieleider. Na liefst 26 jaar. Jammer, zullen de die hard-VB’ers zeggen. Rijkelijk laat, zullen anderen zeggen – een terugtreden van Vanhecke, Dewinter en Annemans was exact wat door MRM en Vanhecke jaren geleden al bepleit werd, maar leidde tot een ‘njet’ van Annemans en Dewinter en het politiek afmaken van MRM en Vanhecke.
  Nu komt dus de jonge Barbara in zijn plaats in de Kamer. Waw, vernieuwing en verjonging en vervrouwelijking, zullen de die hard-VB’fans zeggen. Braaf meiske, zullen anderen zeggen, maar ook niets meer dan dat…

  Vraag is dus of het allemaal niet too little, too late is.

  1. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen… Zolang dat de partij maar het syndicaat van de gewone man/vrouw blijft en blijft spreken waar de anderen blijven zwijgen.

   Barbara Pas zal vooral nog moeten groeien in haar mediadebatten tegenover Jambon en Dewael. Want als VB'(st)er is het al moeilijker om een stem te krijgen en alles wordt onmiddellijk uit de context gerukt.

   Pas heeft ook haar kleine gestalte en haar stemkleur niet echt mee, maar anderzijds heeft ze veel dossierkennis en is ze jong en gedreven om het nieuwe gezicht van het VB te belichamen. Mensen moeten daarenboven ook in hun rol groeien en dit geldt voor politicus die in schijnwerpers treedt.

   Binnen een jaar pas oordelen of dit een goede zet is, maar geef ze zeker een kans!

Comments are closed.