[Opinie] Amerika oogst wat ze gezaaid hebben

enjoyNa de bomaanslag in Boston was het alle remmen los bij de traditionele media. Wie achter de aanslag zat, was niet geweten door de FBI, maar de media wist het al wel. Het waren blanke “rednecks” die hun wapens niet willen afgeven, die Obama zouden haten omdat hij zwart is en die op het punt staan een burgeroorlog te beginnen in de VSA. De realiteit bleek anders te zijn, het ging om Tsjetsjenen.

Twee Tsjetsjeense broers. Ze kregen de mogelijkheid te studeren in de VSA, zich op te werken boven het niveau dat hun familie misschien in Tsjetsjenië zou kunnen bereiken en hun mening vrij te uiten. Wat zij ook deden, door een bomaanslag te plegen. Het verhaal van de gediscrimineerde gefrustreerde moslim gaat niet op, het gaat hier over terroristen. Laat ons echter ook duidelijk zijn. Zoals vele aanslagen in het verleden is ook deze aanslag terug te brengen tot het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Reeds decennia steunt de VSA de Tsjetseense rebellen in Rusland als “vrijheidsstrijders”. Zij knijpen een oogje toe wanneer Saoedi-Arabië miljoenen steekt in die regio. Wapens worden aangebracht en radicale madrassa’s worden gebouwd die dan bemand worden door wahhabietische imam’s. Orthodox in de leer op het eerste zicht, radicale en hypocriete gekken in de realiteit. De Tsjetsjeense bevolking aanvaardde jarenlang hun aanwezigheid vanwege enkele redenen. Door het Saoedische geld konden zij diensten aanbieden die anderen niet konden: scholing, voeding en kleding. Tevens waren hun milities de best bewapende en getrainde in de strijd tegen de Russische aanwezigheid. Wat niet moeilijk is aangezien de wahhabietische Saoedi’s niet snel in geldnood zullen geraken. Dankzij het doortastende, zij het typisch Russische, optreden in Tsjetsjenië zijn echter vele radicalen moeten vluchten en is het gebied weer min of meer stabiel. Al mogen we natuurlijk aanslagen zoals het gijzelen van schookinderen in Beslan dat eindigde in vele doden, het gijzelen van operabezoekers in Moskou, en de bomaanslagen op Russische appartementsgebouwen in Moskou niet vergeten. Telkens opnieuw ging het om Tsjetsjenen en telkens opnieuw sprak de VSA van vrijheidsstrijders met daarin radicale elementen. Toen Obama en Poetin na de arrestatie van de bommenleggers in Boston met elkaar spraken, zal er langs Russische kant wel (terecht) een kleine “ik heb u gewaarschuwd“-toon gehanteerd zijn.

Het is echter niet de eerste keer. Toen de Sovjetunie Afghanistan binnenviel, nota bene op vraag van de Afghaanse regering om stabiliteit te brengen, sprak de VSA ook van vrijheidsstrijders. Ronald Reagan zelf vergeleek de voorlopers van de Taliban met de “Founding Fathers” van de VSA (niet dat dat zo’n propere jongens waren trouwens…). Technisch hoogstaande wapens werden aangesleept, samen met geld en andere middelen. Ook hier liet Amerika een deel van het werk doen door Saoedi-Arabië die vele Arabieren Afghanistan binnenbracht om te strijden voor de “vrijheid”. Het uiteindelijke resultaat was het installeren van een islamistisch regime, Made by the USA. Één van de rebellenleiders, opgeleid en lange tijd betaald door de CIA, was de ondertussen gedode Osama bin Laden.

Kijken we dan weer naar Noord-Afrika. Toen de VSA en consoorten wensten Khadaffi te verdrijven, waarschuwden Rusland en andere landen voor de gevolgen voor gans Noord-Afrika hiervan. Khadaffi werd verdreven, de Toeareg bedienden zich van diens wapens en veroverden Azawad. De nationalisten werden daar uiteindelijk verdreven en men creëerde een moslimstaat, waar Frankrijk nu de kastanjes uit het vuur kan halen. Libië is ondertussen een zeef qua migratie (Khadaffi was de meest efficiënte bestrijder van massamigratie naar Europa) en een uitvalsbasis voor radicale islamisten. De “Arabische Omwentelingen” (in tegenstelling tot Vranckx geloof ik niet in een Arabische Lente) zouden ook zorgen voor een democratische samenleving. Met veel overtuiging steunden de VSA de omwenteling in Egypte. Het resultaat was de overname van de macht door islamisten. Die trouwens stonden te juichen toen het Amerikaanse consulaat in Libië werd aangevallen, platgebrand en de consul gedood.

Nu staat de VSA te springen om het Vrije Syrische Leger, waarvan het radicale al Nusra front de meest getrainde kern vormt, te steunen. Radicale islamisten betalen, opleiden en voorzien van materiaal. Het kan toch niet fout lopen?

7 comments

 1. Turkije is een bevoorrechte wapeninkoper van de VS. Het Joint Strike Fighter-programma waar in Nederland zoveel problemen voor waren bleek voor Turkije geen enkel probleem, daar ze reeds in 2002 tekenden voor 116 F-35’s. Sinds 2004 is het Zuid-Europese luchtcommando van de NAVO in IZMIR gevestigd. Men kan de conclusie trekken en vaststellen dat het hen enkel om de wapenverkoop gaat, zonder rekening te houden met de mensenrechten. Het conflict in Syrië wordt enkel met wapens gesteund die via de Turkse grens aan de salafistische moslims worden overgedragen (verkocht). Kalief Erdogan wil zijn heerschappij uitbreiden

 2. @Jurgen:
  Heel simpel, om de reden waarom alle imperialisten het doen: verdeel en heers.

  In India steunden de Britten ook de moslims tegen de hindu-meerderheid met als gevolg splitsing en miljoenen doden tijdens de onafhankelijkheid van India/Pakistan.

  Daarom wil de VSA ook Turkije in de Europese Unie. En stichten ze moslim-staten op de Balkan tegen de christelijke Serven en ook om ons op de lange duur te zieken.

  De steun van Angel-Saksen aan de Moslims is bijna legendarisch te noemen. Ze steunen overal de moslims als het even kan en daarbij meestal niet de meest frisse kant.

 3. De opsomming van verkeerde beslissingen inzake buitenlands beleid door de VS is indrukwekkend en terecht. Net als de EU is de VS ontzettend naïef ten aanzien van moslimextremisten, wellicht omdat zowel de VS als de EU misleid worden door hun multiculturele waanbeelden. Maar er zit volgens mij toch één grote denkfout in dit artikel, weerspiegeld in de titel: de idee dat twee voor zover we momenteel weten geïsoleerde moslimextremisten beïnvloed zouden worden door het buitenlands beleid van de VS. Wat wij en de VS ons goed moeten realiseren is dat deze mensen ons haten, ons willen doden en willen opblazen niet omwille van wat wij of onze regeringen politiek DOEN, maar wel omwille van wat wij en onze regeringen ZIJN. Bijgevolg heeft het geen zin de moskeeën plat te lopen, platte broodjes te bakken met imams, toespraken te houden om de Koran te prijzen – wel integendeel.
  De titel zou wel correct zijn mochten we vaststellen dat de terroristen hun daden enkel konden plegen dankzij een te laks immigratiebeleid. Er is immers niets gevaarlijker dan een open samenleving; we hebben integendeel een gesloten samenleving nodig waarvan we heel selectief sleutels uitdelen.

 4. Ik ben niet mee. Met welke reden zou de VSA over te wereld islamitische regimes willen installeren?

 5. Zeer goed gezegd Yves!
  De Schadenfreude was groot op RT en terecht. Vergeet niet dat de Amerikanen ook twee moslimstaten hebben gesticht op de Balkan en onze christelijke broeders heeft vermoord ten gunste van de moslims.

Comments are closed.