Tony Blair in nauwe schoentjes na onderzoek rond oorlog in Irak

blair soldiersHet parlementair onderzoek in Groot-Brittannië onder de naam ‘The Chilcot Inquiry’ heeft onweerlegbaar bewijs overhandigd gekregen van de inlichtingendiensten waaronder MI6. Het papieren bewijs wordt ondersteund door video-opnames die zijn gemaakt tijdens verhoren die zijn afgenomen van diverse officieren van de MI6. De commissie-Chilcot onderzoekt hoe de Britten verzeild raakten bij de invasie van Irak.

Uit de informatie blijkt dat Tony Blair wel degelijk wist dat Irak geen ‘Weapons of Mass Destruction’ (WMD) meer had van operationele aard. Libië werd als een veel groter gevaar gezien op het gebied van WMD in connectie met de verkapte steun aan terroristen die het op de ‘Westerse’ wereld voorzien hebben. Daarnaast had Libië in 2002 nog een nuclear programma lopen.

Volgens de medewerkers van de inlichtingendienst leek de toenmalige Britse premier  een ‘veranderd man’ na een bezoek aan de Amerikaanse president George Bush in april 2002 in de Verenigde Staten. Zijn kabinet wilde daarna alleen bewijzen zien voor de WMD. Verzachtende informatie moest buiten de rapporten blijven.

Het rapport van deze commissie zal naar alle waarschijnlijkheid rake klappen uitdelen in de politieke arena in Groot-Brittannië en ver daar buiten. Er is opmerkelijk veel gelekt vanuit MI6 ten tijde van de verhoren. Iets wat niet gebeurde toen de leugens werden klaargezet om het Britse volk klaar te stomen voor een oorlog van Bush. Dit uitlekken gebeurde gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er niets onder het tapijt zou worden geveegd.

The Chilcot Inquiry zal nu even in de koelkast verdwijnen door het overlijden van Thatcher, maar eens deze periode gepasseerd is, zal Tony Blair alsnog op de nodige aandacht mogen rekenen van de binnen- en buitenlandse pers. Daar ben ik van overtuigd.