Nieuwe hoofdredacteur P-Magazine: minder politiek-correct dan de vorige?

Over de doden niks dan goed uiteraard, maar ik kan toch niet zeggen dat ik Patrick De Witte (pdw) als hoofdredacteur van P-Magazine mis. Niet alleen omdat ik het blad in kwestie niet lees (en daar geen verandering in ga brengen omdat er een nieuwe hoofdredacteur is), maar ook en vooral omdat ik Patrick De Witte een ergerlijke, hyper-politiek-correcte klier vond.

Of Jeroen Denaeghel, de nieuwe hoofdredacteur, een ergerlijke klier is, weet ik niet (de man is naar het schijnt vooral actief bij tv, al schrijft hij ook al tien jaar voor P-Magazine en leverde hij bijdragen voor dat andere “mannenblad” Ché), maar het zoú kunnen dat hij wat minder politiek-correct is dan de vorige.

Alvast wat de – tegenwoordig uiteraard weer volop in het nieuws zijnde – global warming betreft (die, sinds het verhaal van de opwarming niet meer echt pakt, als “klimaatverandering” wordt verkocht), schijnt Denaeghel dat niet te zijn. Wat schreef onze (écht!) bio-ingenieur land- en bosbeheer namelijk in een lezersbrief van 29 mei 2007 aan Humo? Dit:

“De hype rond Al Gores ‘An Inconvenient Truth’ begint ongezonde vormen aan te nemen. Waar halen sommige politici het om een minister van Klimaat aan te stellen? Er is niks mis met ons klimaat. Ja, het klopt dat de gemiddelde temperatuur op aarde de laatste 50 jaar met 0,6°C is gestegen. Maar het is nog altijd niet bewezen dat dat te wijten is aan menselijke activiteit. De theorie dat de opwarming van de aarde een gevolg is van een toename aan zonneactiviteit is even plausibel.

Door verschillende factoren (de continentendrift, de baan van de aarde rond de zon, enz.) is de aarde in haar bestaan trouwens altijd onderhevig geweest aan klimaatveranderingen. Zo’n 350 miljoen jaar geleden lag Europa op de evenaar, we hadden zelfs tropische regenwouden. En meer recenter, tussen 1400 en 1800 n.C., bevonden we ons in een kleine ijstijd. Dat zou zelfs een verschijnsel zijn dat zich om de 1500 jaar herhaalt (de Dansgaard-Oeschger-cycli). Al Gore mag gerust zijn: in 3507 zitten we hier het jaar door met een wollen trui en handschoenen aan. Laten we ons asjeblieft bezighouden met de echte ecologische problemen: de bodem- en watervervuiling, de afvalberg en het tekort aan groene gebieden.”

Ik zou het uiteraard niet dúrven eens zijn met Denaeghel – zelfs al lijkt die nieuwe kleine ijstijd een jaar of 1500 éérder begonnen te zijn -, maar als ie ook als hoofdredacteur zo met de voetjes op de grond blijft, kan het nog wat worden met hem. Voor de lezers van P-Magazine: duimen maar!

Voor de anderen: Denaeghel is zo’n mens die van een “nadeel” een voordeel maakt. Zo had hij als journalist en natuurliefhebber graag willen werken voor het Amerikaanse tijdschrift National Geographic, maar: “Helaas spreek ik Nederlands, dat zou dus nooit lukken. Ik besliste dan maar om op eigen houtje een kleine Beagle-expeditie op te zetten”. Daaruit kwam zijn boek “Op zoek naar het beest” voort.

En voor de conservatieve alternativo’s als ik nog een uitsmijter van de man: “Ik had het hier een beetje gehad. Onze gejaagde, prestatiegerichte maatschappij begint me meer en meer af te schrikken. Ik ben een natuurmens en besef dat we onszelf aan het voorbij lopen zijn”. De luiden van P-Magazine kunnen dus maar beter hopen dat Denaeghel het niet té snel weer in de natuur gaat zoeken …

5 comments

 1. Eerlijk is eerlijk: ook Patrick De Witte was kritisch tegenover de global warming hetze. Ik heb het speciaal voor jullie even opgezocht op zijn blog. Ik citeer:

  “Al ‘een ecologische voetafdruk ter grootte van Luxemburg’ Gore verdient een verlamming aan zijn rukarm in plaats van de zoveelste onderscheiding. Zijn film zit vol met fouten, maakt de mensen bang en zadelt ons met een schuldgevoel op. Met het vliegtuig naar Torremolinos was vroeger gewoon vakantie, nu is het plots even moreel verwerpelijk als pedofilie.”

  Hij had de film “the great global warming swindle” trouwens ook op zijn blog geplaatst

  1. Tiens, Patrick De Witte is postuum dan toch nog een béétje in mijn achting gestegen. Al is dat niet omwille van zijn gore taalgebruik en ook niet omwille van zijn verwerping van wat een mens eventueel kan doen om het milieu te sparen. Ik heb namelijk wél een probleem met de “global warming”-hype, maar niet met de terechte waarschuwingen (waar we ook zélf wat aan kunnen doen) inzake CO2-uitstoot en andere vervuiling :-)

 2. Een verademing om te lezen, straks neem ik nog een abonnement op P-Magazine en gooi ik Knack buiten.

  1. Hebt u Knack nog niet buitengegooid? Niettegenstaande ik op hun blog nu en dan mag reageren tegen hun linkse columnisten, heb ik het geschreven weekblad van mijn uitgaven geschrapt.

  2. Dat linkse schavuitenblad heeft werkelijk geen enkele bestaansreden. Zelfs om de resten der eigen excrementen van de aars te verwijderen, is de Knack ongeschikt. Met hun ‘glossy cover’ ook… Een mens veegt zich een ongeluk!

Comments are closed.