[MUZIEK] Kraftwerk – Autobahn

kraftwerkVolgende maand vindt er in China een muziekfestival plaats. Zo’n festival is op zich al uitzonderlijk in dit communistische land, maar mogen deelnemen aan het festival is al helemaal een wonder. Dat ondervond ook het wereldberoemde, uit Duitsland afkomstige, Kraftwerk. Deze electronische avant gardistische groep zou aanvankelijk optreden in Peking, stond zelfs al aangekondigd, maar mag nu toch niet optreden.

De reden? In 1998 zouden ze spelen op een Free Tibet-concert in Washington DC. Door het te slechte weer is dat optreden uiteindelijk afgelast, maar voor de Chinezen is het ‘kwaad’ toch geschied. Dat ze met hun herwerkte versie van Radioactivity (oorspronkelijk 1975, bewerkt in 1991) onder andere de atoombom op Hiroshima aanklagen, zal voor de Chinezen ook niet op gejuich onthaald worden. Mensenrechten en socialisten… het blijft een slecht huwelijk.

Daarom deze week een nummer van Kraftwerk. Het nummer duurt niet minder dan 22 minuten en is het eerste nummer van het gelijknamige (vierde Kraftwerk-) album Autobahn.

Kraftwerk – Autobahn

Wir fahr’n fahr’n fahr’n auf der Autobahn
Vor uns liegt ein weites tal
Die sonne scheint mit glitzerstrahl
Die fahrbahn ist ein graues band
Weisse streifen, gruener rand
Jetzt schalten wir das radio an
Aus dem lautsprecher klingt es dann:
Wir fahr’n auf der Autobahn…