Referendum aangevraagd tegen de EUSSR

eussrIn Nederland is er de mogelijkheid voor burgers om zaken op de agenda van het parlement te laten plaatsen na het verzamelen van voldoende handtekeningen. Sinds begin dit jaar is een groep Nederlanders begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen aangaande het wel of niet afstaan van bevoegdheden richting Brussel.

 De eisen  zijn duidelijk:

 1. dat de sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU stopt,
 2. dat indien toch nieuwe bevoegdheden worden overgedragen, een referendum wordt gehouden waarin de Nederlandse bevolking zich over die bevoegdheidsoverdracht kan uitspreken.

Dit opmerkelijk initiatief is gestart door een eminent gezelschap:

Thierry Baudet, auteur van De Aanval op de Natiestaat
Jan Bennink, columnist en reclameman
Prof. dr. mr. Paul Cliteur, auteur van The Secular Outlook
Rene Cuperus, auteur van De Wereldburger bestaat niet
Arjan van Dixhoorn, historicus
Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie
Pepijn van Houwelingen, econoom
Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie
Piet Moerman, emeritus-hoogleraar economie
Joost Niemoller, journalist
Alex Sassen van Elsloo, financieel consultant & columnist
Twan Tak, emeritus-hoogleraar staatsrecht
Jos Teunissen, hoogleraar staatsrecht
Ad Verbrugge, filosoof
Tom Zwart, hoogleraar mensenrechten

Gisteren werden er meer dan voldoende handtekeningen ingeleverd bij het parlement. Er zijn officieel 40.000 handtekeningen nodig, toch werden er meer dan 55.000 ingeleverd! Dit betekent dat het parlement moet bespreken of een referendum zal worden gehouden op aanvraag van de bevolking die ze plachten te dienen.

Veel partijen hebben in aanloop naar en tijdens dit initiatief hun steun uitgesproken voor een referendum aangaande Europa. Gemeten naar de uitspraken is er dan ook een ruime meerderheid hiervoor (81 van de 150 zetels). Maar goed, politici staan niet bekend om hun standvastigheid. Vijf minuten moed is niet iedereen gegeven!

Wat als er geen motie of kamermeerderheid komt? Dan komt er een tweede optie in zicht. De Tweede Kamer heeft namelijk onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat een raadgevend referendum mogelijk maakt, als meer dan 300.000 burgers dit wensen. Tekenen is dus nog steeds mogelijk en wenselijk! (Noord-)Nederlanders kunnen via deze verwijzing hun steun uitspreken en Vlamingen kunnen via de sociale media dit artikel en/of de webstek van het Burgerinitiatief delen.

Nederland en Frankrijk hebben eerder stelling genomen tegen de voortschrijdende machtshonger van ‘Brussel’, laten we hopen dat dit een traditie gaat worden de komende tijd!

3 comments

 1. TREK DE STEKKER ERUIT ; basisdemocratisch karaat gehalte ; ZERO want ;
  – scherts parlement ZONDER oppositie
  – “president” ONverkozen door de Burgers , omhoog gesjot door Merkel en Sarko destijds om als hun butler te fungeren
  – “grondwet” eerst gestopt door referenda daarna herschikt, NIET herscheven en in slalom voorbij latere referenda gepiloteerd

 2. EU moet helemaal opgeheven worden. Niet 1 Europees land heeft er baat bij!

  1. Natuurlijk niet, maar IKKE wel !

Comments are closed.