Nieuwe slagzin VB: ‘echt.onafhankelijk’, enkele vragen aan de voorzitter

logo+slagzinZonet werd in Gent de nieuwe slagzin van het Vlaams Belang voorgesteld door voorzitter Gerolf Annemans. Onder het VB-logo staat voortaan ‘echt.onafhankelijk’. We vroegen meteen na de toespraak van Annemans wat hierachter zit en of het tij hiermee gekeerd kan worden voor de partij die ooit net geen 24% van de Vlaamse stemmen binnenrijfde.

De nieuwe slagzin van het Vlaams Belang luidt ‘echt . onafhankelijk’. Welke symboliek zit hierachter?

Het is veel meer dan symboliek. Het is het beklemtonen waar we als Vlaams Belang voor staan en geeft aan welke positie we innemen in het gewijzigde politieke landschap. De nieuwe slagzin dekt ons politiek verhaal af. Een verhaal van geloofwaardigheid en authenticiteit. Maar ook van het vrij en onafhankelijk denken. Wars van vakbonden en mutualiteiten. Wars van werkgeversorganisaties en NGO’s. Maar ook los van kregelige coalitiepartners. Het Vlaams Belang heeft maar één agenda en dat is Vlaanderen en de gewone man en vrouw die daar deel van uitmaken. Niets meer, maar zeker niets minder.

Een nieuw onderschrift, impliceert dat nieuwe en vooral betere verkiezingsresultaten? 

Wie met de daver op het lijf zit voor slechte verkiezingsresultaten, zal ook slechte verkiezingsresultaten halen. Dat is een selffulfilling prophecy van de zuiverste soort. Wie goed blokt voor z’n examen, haalt goede resultaten. Maar wie kniest, verliest. Zo moeten ook wij doen waar we goed in zijn, namelijk de politieke agenda bepalen door ideeën te lanceren en taboes te breken, door de andere partijen voor ons uit te stuwen en door politiek te vertalen wat in de straat leeft. Dan volgen de resultaten vanzelf.

Sluit het VB met het nieuwe onderschrift het tijdperk van ‘Eigen volk eerst’ voorgoed af? 

‘Eigen volk eerst’ was een verkiezingsslogan die toen, en in zekere zin nog steeds, het inhoudelijke programma samenvatte. Met de nieuwe slagzin willen we iets anders doen: onze politieke manier van doen, onze politieke rol onderstrepen.

Maar als u met uw vraag wil zeggen dat het Vlaams Belang aan een nieuw tijdperk begint dan zeg ik volmondig: ja. De lancering van deze slagzin is de aftrap van een nieuw Vlaams Belang. Een hele trein van initiatieven, waarvan u in de komende maanden getuige zal zijn, zal dat bevestigen. U zal wel zien.

8 comments

 1. Zonder media is er geen groei mogelijk. Misschien zou er een vorm van chantage moeten komen om meer aandacht te verkrijgen. Doch de grote pijlers zijn voor het ogenblik in handen van linkse tot uiterst linkse redacteurs zodat ze alle , niet in hun kraam passende, informatie kunnen doodzwijgen. Misschien zou men deze in een val kunnen lokken, waarbij ze openlijk kleur moeten bekennen t.o.v. hun publiek (lees kiesvee).

 2. @Eric
  Eerst een Vlaanderen op eigen benen en dan verder zien waar,hoe en met wie we in de toekomst onze cultuur veilig stellen !
  De kar steeds voor het paard spannen is compleet nutteloos. Of om het iets duidelijker te stellen, sommigen willen al een marathon lopen en ze kunnen nog niet fatsoenlijk stappen.

 3. Nonkel Rolf gaat dat goed doen, in tegenstelling tot (KNIP)

 4. Steeds weer wordt het eerste, oudste en volledigste doel van de Vlaams-nationale strijd verwaarloosd, ook door het VB: de hereniging van de historische NEDERLANDEN/ VAN ZUID- (of FRANS)-VLAANDEREN tot en met FRIESLAND + de oude Dietse gewesten in West-Duitsland!

  Erik VERSTRAETE, kultuutjournalist (vooral ‘t Pallieterke), dichter en voordrachtgever.
  DIETSLAND HOUZEE!

 5. Die vernieuwingsoperatie zal wel een goede zaak zijn voor het Vlaams Belang. Alleen vraag ik me af of ze op termijn veel potten gaat breken. Partijen als N-VA, Groen en PVDA+ kapen alle media-aandacht voor de oppositie weg en er is geen plaats meer voor het Vlaams Belang.

  Ik hoop echt dat Gerolf Annemans de politieke agendat mee zal kunnen bepalen en de bakens kan verzetten, want anders ziet het er niet goed uit tegen volgend jaar.

  Het Vlaams Belang zal terug aan aandacht winnen wanneer er plustekens verschijnen bij peilingen/verkiezingen. Maar dit hangt natuurlijk ook samen met media-aandacht…

  Afwachten wat de toekomst brengt, want N-VA begint te wankelen doordat ze worstelt met haar eerste programmapunt: Vlaamse onafhankelijkheid. Hier ligt de toekomst voor het Vlaams Belang, want als de neuzen bij N-VA niet meer in dezelfde richting wijzen, dan kan de partij wel een imploderen en daar kan het VB ook over meespreken…

Comments are closed.