6de Ronde Tafel door Euro-Rus over admiraal Koltsjak

2013-03-09eurorusRondeTafeOp zaterdag 09 maart 2013 vond de 6de Ronde Tafel georganiseerd door Euro-Rus plaats. De spreker van dienst was Alexei Astashkin. Deze jonge man zag in 1996 het levenslicht in Syzran (Russisch : Сызрань) , een stad in de streek van de Russische Midden-Volga. Deze stad bevindt zich op een kleine 800 kilometer ten oosten van Moskou. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij naar Vlaanderen. Hier ontwikkelde hij zijn interesse voor de scheepvaart. Heden studeert hij aan een Vlaamse school.  Admiraal Koltsjak, zijn gespreksonderwerp, behoort tot zijn tophelden.

De vorige Ronde Tafels werden in het Euro-Rus Centrum gehouden. Gezien de opkomst steeds groter wordt, werd uitgeweken naar een zaal in het centrum van Dendermonde. Dit bleek een goede beslissing. Ook deze grotere zaal zat zo goed als vol.  Het hoeft geen betoog dat onder de aanwezigen ook een aantal personen van Russische origine aanwezig waren.

In de rol van voorzitter van Euro-Rus leidde ik de spreker in. Het was zijn allereerste voordracht. Ondanks de logische stressverschijnselen bracht de jonge man het er erg goed van af. We werden overstelpt met plaatsnamen, namen van personen en begrippen uit de Russische geschiedenis. De grote kaart van Rusland die naast de enorme Russische vlag het decor sierde was meer dan nuttig.

admiraalKolchakAleksandr Vasilevitsj Koltsjak (Russisch: Александр Васильевич Колчак) (Sint-Petersburg, 16 november 1874 – Irkoetsk, 7 februari 1920) was een Russisch admiraal onder de tsaar en politiek en militair leider van de Witten tijdens de Russische Burgeroorlog.  Door het volgen van de militaire carrière van A.Koltsjak en begeleid door kaarten konden de aanwezigen beter begrijpen hoe de gruwelijke burgeroorlog in Rusland anno 1917 evolueerde. Zeer belangrijk was het verduidelijken van het wetenschappelijk werk van Koltsjak. Weinigen weten dat Koltsjak een Poolreiziger was die het tijdens de Burgeroorlog uit vaderlandsliefde voor de Tsaar opnam. Dit kostte hem zijn leven. Hij werd op 7 februari 1920 door de roden geëxecuteerd.

Na zijn lezing begonnen de gesprekken en de vragen. De antwoorden waren gevat. Alexei Astashkin toonde ook een aantal boeken over zijn held.  Een interessante avond werd afgesloten met de vaststelling dat het aanbrengen van een ‘zwaar’ thema ook leuk kan zijn.

Meer info:  www.eurorus.org