20 blauwhelmen gegijzeld door Syrische ‘rebellen’

blauwhelmen1De VN is een gerespecteerde partner in de internationale relaties. Ze zenden vrijwilligers naar de meest gevaarlijke en bittere conflicten, waar ze met gevaar voor eigen leven proberen te werken aan een betere situatie. Tevens worden onder de vakkundige leiding van de VN internationale troepen gestuurd naar risicozones om conflicten in de hand te houden.

Doorgaans slagen ze daar goed in en kunnen ze de vrede wel min of meer handhaven. Als er al problemen opduiken is het omdat ze, wegens politieke spelletjes, niet mogen of kunnen ingrijpen. Feit is, de VN vredesmacht wordt wereldwijd aanzien voor wat ze is: een vredesmacht.

Groot is dan ook de verbazing en verontwaardiging bij de internationale gemeenschap nu blijkt dat sinds gisteren de Syrische Rebellen 20 VN-blauwhelmen gijzelen. De VN is daar al immers sinds 1974 aanwezig om, succesvol, oorlog te vermijden.

“De Syrische Rebellen?” hoor ik de lezer denken. Inderdaad. Hetzelfde ratatouille Arabische clans van jihadisten, haatbaarden, terroristen, smokkelaars en criminelen die onze visionaire staatsman Guy VRHFSTDT zo graag wil ondersteunen met geld en wapens. Al meer dan een jaar pleitte hij daar nog voor in alle media, wars van alle bezwaren door iedereen met een gram kennis over de zaak.

blauwhelmen2

Pijnlijker nog, in plaats van te leren uit de fout en zoals iedereen met een paar ogen in z’n kop vast te stellen dat wat er in Syrië gebeurt iets is waar je geen betrokken partij wil in zijn, pleitte hij enkele dagen terug bij de ministers van buitenlandse zaken van Europa er nog voor om antivliegtuigwapens te schenken aan die roversbendes en andere onorthodoxe methodes toe te passen.

Benieuwd wat ze bij de VN vinden van dergelijke inzichten…