verkiezing italieZondag en maandag konden de Italianen naar de stembus om na de technocratische regering die sinds de winter van 2011 het land leidde een nieuwe regering te kiezen. De officiële uitslag is nog niet binnen, maar het lijkt erop dat een regeringsvorming nog wel even op zich zal laten wachten. Iets wat Italië in de nasleep van de economische crisis niet kan gebruiken. De beurzen in New York en Tokyo schoten al onderuit naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

In de Kamer van Afgevaardigden heeft centrum-links de meerderheid behaald, met een miniem verschil van 0,36 procent van de stemmen. Maar in de Senaat is de rechtse coalitie van oud-premier Berlusconi de grootste. Centrumrechts onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi wordt met 116 zetels het grootste blok in de Senaat. Centrumlinks krijgt daar 113 zetels. Dat betekent dat geen enkel blok een meerderheid in de Senaat heeft. Voor een absolute meerderheid zijn er 153 zetels nodig.

Het verschil tussen de twee kampen in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden bedroeg slechts 0,37 procent. Het socialistische kamp kon rekenen op 29,55 procent van de stemmen het Berlusconi-kamp op 29,18 procent. Wie het grootste blok vormt, is in het Italiaanse kiesstelsel van doorslaggevend belang. Het grootste blok krijgt namelijk in de Kamer van Afgevaardigden een ‘meerderheidspremie’, die tenminste 55 procent van de zetels garandeert.

Dat betekent dat de socialistische leider Berzani een pyrrusoverwinning heeft behaald. Hij kan wel een regering vormen met zijn meerheidsbonus mee geteld, maar Berlusconi kan alle (noodzakelijke) hervormingen tegenhouden vanuit de Senaat. Uit het verleden is gebleken dat eigen belang hoger telt dan landsbelang voor de ex-premier…

De komiek Beppe Grillo, die met zijn Beweging 5 Sterren (M5S) voor het eerst meedeed aan landelijke verkiezingen, kan waarschijnlijk rekenen op tussen de 20% en 25% van de stemmen. Hij kondigde vvooraf aan met geen van beide blokken te willen samenwerken. Hij is vooral overal tegen. Met Berlusconi heeft hij een persoonlijke vete sinds zijn ontslag bij een van de zenders van de oud-premier.

Net als tijdens de laatste verkiezingen in Nederland draaide de strijd vooral om of ‘rechts’ of ‘links’ de regering mocht vormen. Hierdoor kwamen kleinere partijen in de verdrukking en haalde dan ook geen goede resultaten. Casa Pound Italia heeft de kiesdrempel van 4% niet gehaald. Ook Forza Nuova kwam met 0,25% niet in de buurt van de drempel.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Italië en de politieke chaos”

  1. Ik ben net terug van Rome. Ik vernam er één en ander over de verkiezingsresultaten. Goed artikel door een echte Italië-kenner.

  2. Hopelijk krijgen we een langdurende politieke crisis in italië (en dus ook in de rest van europa).
    Enkel op deze manier zullen we de EU-Sovjet kapot krijgen.

Trending

%d bloggers liken dit: