[GEOPOLITIEK] Wordt de slag om Iran en Syrië nucleair ?

vlag israel_iran_nuclearVorig jaar waarschuwde Rusland al: “Acties tegen Syrië en Iran kunnen nucleaire gevolgen hebben!”. Dit vond plaats tijdens een top in Sint-Petersburg in mei 2012. De (toenmalige) Russische premier Dmitri Medvedev waarschuwde dat militaire actie tegen soevereine staten zou kunnen leiden tot een regionale nucleaire oorlog. Moskou verzette zich tegen Westerse geplande interventies, voorafgaand aan een G8-top, waarbij Syrië en Iran zouden worden besproken.

“Op een gegeven moment kunnen dergelijke acties, die de soevereiniteit van staten ondermijnen, leiden tot een full-scale regionale oorlog, zelfs, hoewel ik wil niemand bang maken, met het gebruik van nucleaire wapens,” zei Medvedev. “Iedereen moet hier rekening mee houden.”

Amerikaanse militaire operaties in andere staten brengen meestal extremisten aan de macht. Na de redelijk gematigde Saddam Hoessein kwamen islamistische extremisten. Na kolonel Moeamar el-Khadaffi kwamen islamistische extremisten. Na de Arabische ‘revoluties‘ kwamen in Noord-Afrika islamistische extremisten aan de macht.

Het nucleair bewapende Rusland heeft in het openbaar gezegd dat het niet verplicht is om Syrië te beschermen als het land wordt aangevallen, en analisten en diplomaten hopen dat Rusland ‘niet zou meedoen aan militaire actie als Iran zou worden aangevallen’.

‘Niet meedoen’ betekent eerder ‘niet meedoen met de NAVO’. Integendeel, verwacht wordt dat Rusland beide Midden-Oosterse bondgenoten zal blijven beschermen. Rusland heeft steeds op onvermurwbare wijze de westerse landen aangespoord Iran niet aan te vallen of niet tegen de Syrische overheid in te grijpen.

Poetin zei eerder dat de Westerse bedreigingen aan het adres van Iran het land enkel en alleen zal aanmoedigen om kernwapens te ontwikkelen om zich te verdedigen. Aartsvijand Israël heeft immers zelf een paar honderd kernwapens liggen. De VS hebben er vele honderden staan. Waarom zou Iran er dan geen mogen hebben ? Voor Medvedev betekent inmenging dan ook dat de regionale kernmachten zoals Israël, Pakistan en India zou betrokken raken in dit conflict.

Toen (toenmalig) president Medvedev aan Rusland de opdracht gaf om zich te onthouden tijdens stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie die de illegale NAVO-interventie toeliet in Libië, bekritiseerde (toenmail) premier Poetin impliciet deze beslissing. Hij vergeleek de resolutie op ‘middeleeuwse vraagt om kruistochten’.

President Medvedev berispte Premier Poetin voor de opmerking, en sommige Kremlin ingewijden vermoedden dat de confrontatie binnen het Kremlin over Libië een belangrijke factor was waardoor Poetin besloot om terug te keren naar het presidentschap.

Rusland beschuldigde wel de NAVO ervan zijn mandaat te overschrijden. Dit vond plaats toen terroristen werden geholpen om leider Moeamar el-Khadaffi te verdrijven en te vermoorden. Poetin heeft gewaarschuwd dat het deze keer zoiets dergelijks niet zal laten gebeuren in Syrië.

Sinds Poetin een derde presidentiële termijn aanving, heeft Rusland over twee resoluties van de Veiligheidsraad die Assad veroordeelden, zijn veto uitgesproken.

midden-oosten-terreinkaart
Terreinkaart Midden-Oosten

Russische bescherming: Rusland is de NAVO voor !

Minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, verklaarde dat het Syrische Leger vlak voor nieuwjaar de controle over de chemische en biologische wapens heeft verstevigd. Dit gebeurde onder het wakende oog van Russische militaire adviseurs. De ingreep was nodig want terroristen waaronder de aan Al Qaeda verbonden terreurbeweging Jabhat al-Nusra, zich soms ook het ‘Vrij Syrisch Leger’ noemend, voerden de ene aanval na de andere om het Al-Safira chemische complex te veroveren. De extremisten kwamen zeer dicht bij het arsenaal waar die wapens opgeslagen liggen.

Lavrov weigerde om mee te delen waar die wapens zich nu zouden bevinden. In elk geval is het zo dat ze nu veiliger liggen dan indien de extremisten ze zouden hebben veroverd. Dan mag men er van uitgaan dat deze overal ter wereld zouden kunnen worden ingezet door eender welke terreurbeweging met geld. We kunnen er van uitgaan dat de wapens zich nu in Russische handen bevinden.

Met deze Russische actie kregen de extremisten alsook het Westen waaronder Israël een zware klap toegediend. President Assad kwam er versterkt uit. De extremisten werden daarvoor in Jordanië door Amerikaanse, Tsjechische en Poolse officieren getraind met als doel de chemische wapens in Syrië te veroveren. Westerse officieren zouden letterlijk mee hebben gestreden om de chemische wapens in westerse handen te houden. Ze willen zelf niet dat deze wapens in handen van de extremisten zouden vallen.

Hoe dan ook, de Russische interventie stak daar een stokje voor.

Rusland en Iran steunen samen Assad

Rond nieuwjaar werd nogmaals aangetoond dat Moskou en Teheran vooralsnog niet van plan zijn om Syrië te laten vallen. Toen Turkije dreigde met Amerikaanse, Duitse en Nederlandse Patriot raketten, antwoordde Syrië met Fateh A-110 raketaanvallen op de extremisten. De knopjes van deze raketten werden duidelijk bestuurd door Iraanse militaire specialisten.

Rusland startte op 26 december 2012 zijn grootste marine oefening ooit in de Middellandse Zee en in de Perzische Golf. Ook plaatste het vele S-400 afweerraketten in de buurt van Turkije. Deze kwamen als aanvulling op de verschillende S-400 afweeraketten die er al stonden alsook op de Iraanse Fateh-raketten.

ErdoganPutin
Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en Russisch president Vladimir Putin

Een hoge militaire official van het Kremlin heeft verklaard dat de uit 18 marineschepen bestaande Russische vloot -inclusief landingsvaartuigen met duizenden mariniers- nog tot de Pasen voor de kust van Syrië zal blijven liggen om Westers militair ingrijpen tegen het regime van Assad te voorkomen. Er zijn zelfs Russische nucleaire onderzeeërs aanwezig die in het bezit zijn van de bekende Boelava-raketten.

De aanwezigheid van de Russische Vloot schrikt het westen duidelijk af. Vooralsnog sturen de Westerse landen geen grondtroepen. De Westers-Arabisch-Turkse coalitie slaagde er niet in een belofte te houden : president Assad afzetten in de loop van het jaar 2012. Tussendoor sijpelen de beelden Europa binnen van hoe het ‘Vrije Syrische Leger’ tewerk gaat : martelingen en executies zijn schering en inslag. Tot nu toe kregen de extremisten van het ‘Vrije Syrische Leger’ al zo’n 200 miljoen dollar. Met dit geld kochten ze wapens waarmee ze onder andere in Irak … Amerikaanse soldaten doden !

Israël wil oorlog !

Na het ingrijpen van Rusland kon Israël niet meer wachten. Het is bekend dat deze staat, die er in 1948 kwam door middel van oorlog en nadien tegen zowat al zijn buren oorlog voerde, opnieuw ten koste van alles uit oorlog wil. Op 30 januari 2013 vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen een wapenopslagplaats in Syrië aan. Het doelwit (Russische SA-17 luchtafweerraketten bedoeld voor de Hezbollah partij in Libanon) was misschien belangrijk, zeker ook de ervaring. Israël kon de reacties van anderen onderzoeken.

Toen scheelde het al niet veel of Wereldoorlog III begon. De 18 schepen tellende Russische vloot, die steeds voor Syrië ligt, werd in hoogste staat van paraatheid gebracht. MIG-31 gevechtsvliegtuigen vlogen dicht langs het luchtruim van de joodse staat. Israël reageerde met de waarschuwing dit niet te herhalen.

Terwijl verwacht wordt dat Israël nog verschillende aanvallen zal uitvoeren, met als doel een algehele oorlog te ontketenen, liggen de Russen met hun vloot voor Syrië met 2000 mariniers aan boord. De legers van Jordanië en Libanon zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht, net zoals de Amerikaanse legers op de Turkse basis Incerlik en op de Jordaanse basis Mafraq.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf Israël al toestemming om meerder aanvallen op Syrië uit te voeren. Israëlische gevechtsvliegtuigen schenden met de regelmaat van de klok het luchtruim van de buurlanden. Deze reageren rustig omdat zij bewust voor de gevolgen nog steeds een oorlog willen vermijden.

Turkije laat EU-plannen varen

De Israëlische aanval op Syrië leidde recent naar een Turkse verandering in strategie. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu uitte vroeger forse kritiek op de Syrische president Assad. De kritiek kwam er deze keer niet vanwege de strijd tegen de terroristen, maar … omdat Assad niets terugdoet tegen Israël! “Waarom kan Assad, die Scud raketten op Aleppo afvuurde, niets doen tegen Israël, dat al sinds de oprichting een vijand is?”, stelde hij. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan haalde eveneens zwaar uit naar Israël.

ruslan iran handschudden
Rusland en Iran zijn allerbeste vriendjes

Voorgaande gebeurtenissen leidden ertoe dat Turkije zijn lidmaatschap van de EU wil opzeggen. Erdogan verklaarde: “Ik heb de Russische president Poetin gezegd dat indien hij ons opneemt bij de Vijf van Shangai, wij vaarwel zeggen tegen de Europese Unie”. De Shangai samenwerkingsorganisatie is een geopolitieke alliantie die als tegengewicht voor het westen moet dienen. Daarin bevinden zich Rusland, China, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan. Iran, Wit-Rusland, Servië, Pakistan en India hopen er lid van te mogen worden.

De Turkse bocht na de Israëlische aanval op Syrië zal de geopolitieke evenwichten in de regio sterk doen veranderen. Op termijn zal Turkije aldus de NAVO moeten verlaten en deel worden van de Russische bondgenoten. De grote verliezer zou wel eens diegene kunnen zijn die de eerste boemerang heeft gegooid : Israël. Om dat nog recht te zetten zou voor Israël een … nucleaire oorlog de enige optie zijn ! Misschien is dit wel het doel. Israëlische topgeneraals en politici hebben reeds meermaals gezegd dat Israël niet zal aarzelen kernwapens te gebruiken … En komen we terug naar onze eerste vraag: wordt de slag om Iran en Syrië nucleair? Als het van Israël afhangt wel …

http://nl.wikipedia.org/wiki/Shanghai-samenwerkingsorganisatie

2 comments

  1. Turkije zit al sinds mensenheugenis in de zak van de VSA. Ik zie dat toch niet zo gebeuren, dat ze een draai maken richting Rusland. Dat zullen de Amerikanen nooit toestaan. Ik denk eerder dat dan het proces van Turkije naar de EU wordt versneld.

Comments are closed.