Gisteren en vandaag kunnen alle Italianen stemmen voor een nieuw parlement. In Italië staat dat altijd garant voor spectakel binnen en buiten het parlement. Zo werd gisteren door een groep half naakte vrouwen gepoogd Berlusconi het stemmen te beletten. Zoals we hem kennen zal hij zich hier niet door hebben laten ontmoedigen. Maar Italië staat voor grote uitdagingen. Europese leiders maken zich zorgen dat Berlusconi opnieuw zijn kunstje doet en de kiezers voor zich wint met zijn charmes en televisiestations.
De huidige technocratische premier Monti word in de peilingen weggevaagd door de vorige premier. Brusselse politici hopen dat Monti in ieder geval boven de kiesdrempel van 8% blijft zodat hij zich kan aansluiten bij het Linkse Blok. Maar ook die 8% word een zware strijd.
Een groter gevaar voor de stabiliteit van Italië en indirect die van de Europese Unie is de deelname van Beppe Grillo. Een comediant die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in diverse steden monsterzeges had behaald. Zijn partij, de Movimento 5 Stelle, mocht zelfs een aantal burgemeesters leveren. Grillo verzet zich tegen de wijd verspreide corruptie in Italië en de vervlechting tussen de banken en de politiek. Het instorten van de oudste bank van Italië, Monte dei Paschi di Siena, was koren op de molen voor zijn verkiezingscampagne. Het schandaal toonde aan dat de controle van een politieke partij over een bank – in dit geval door de socialistische PD – de Italiaanse PvdA (NL) of de Sp.a (VL) – uiteindelijk op een fiasco moet uitdraaien.

De grootste vijand van Grillo is echter de Europese Unie. Alhoewel een referendum over het Italiaanse lidmaatschap van de EU nog niet in zijn partijprogramma is opgenomen, wijst Grillo de euro af en beschuldigt hij Brussel ervan de Italianen van hun waarde te hebben beroofd. De gevestigde orde waarschuwt met apocalyptische doembeelden voor de partij van Grillo. “Het zou een tragedie zijn als Grillo zo sterk wordt. Dat zou betekenen dat het Europese idee in Italië is mislukt,” stelde de voormalige minister van Financiën Franco Frattini. Met 100 afgevaardigden in het nieuwe parlement zou de anti-EU trend zo aan kracht winnen, dat niemand het meer zal aandurven het door Monti gevoerde pro-EU beleid te blijven steunen.
In Groot-Brittannië hebben we onlangs gezien waar dit toe kan leiden. Toen na een peiling bleek dat slechts éénderde van de Britten deelname aan de EU steunden, gingen de socialisten – net als in Nederland altijd hondstrouwe fans van Brussel – ‘om’ en eisten plotseling een radicale hervorming van de Unie. Hierdoor gesterkt eist Cameron nu dan ook grootschalige hervormingen en heeft hij de inwoners van Groot-Brittannië een referendum beloofd over deelname aan het Europese Project van van Rompuy.

Net als in andere landen hebben steeds meer Italiaanse kiezers het gehad met de corrupte politiek, die de banken met miljarden belastinggeld overeind houdt en de rekening door middel van zware bezuinigingen op de burgers afwentelt. “Veel mensen die jarenlang niet meer gestemd hebben staan nu achter ons,” zei een M5S aanhanger. “Dat is de laatste kans voor een vreedzame revolutie in Italië.” Grillo’s anti-establishment koers spreekt veel Italianen aan. Verwacht word dat hij tegen de 20% van de stemmen kan binnenhalen.
Ook Casa Pound Italia (CPI) doet mee aan de verkiezingen. Enigszins ondergesneeuwd door het mediaoffensief van Berlusconi, kunnen ze nog wel onverwachts uit de hoek komen. Casa Pound kan rekenen op een groot gedeelte van de jongeren in diverse steden. Dat hun campagne niet voor de hand lag, merkten we enige tijd geleden al op toen een aantal leden van Casa Pound de vrijheid moesten inruilen voor een plek in de gevangenis als resultaat van valse beschuldigingen. (lees hier)
Het belooft interessant te worden de komende dagen in navolging van de verkiezingen! Rechts Actueel zal het nieuws op de voet volgen.