Afrikaners gedenken vandaag veldslag op Majuba-berg

vlag-transvaalDuizenden Afrikaner-nationalisten beleven vandaag hun evenknie van de Vlaamse ‘IJzerwake’: de jaarlijkse herdenking bij Majuba. De Majuba-berg is een strategisch gelegen berg op de grens van de oude Zuidafrikaanse Republiek (Transvaal) en de wegen naar de oostkust.

Toen de Britten rond 1880 besloten dat de onafhankelijke Boerenrepublieken moesten onderworpen worden aan het Britse koloniale gezag gingen de poppen aan het dansen: de vrijheidslievende Afrikaners, afstammelingen van Vlaamse en Nederlandse kolonisten, verklaarden het machtige imperium de oorlog. Hun uitstekend getrainde guerillastrijders namen stelling op een landhoogte naast de Majubaberg.

Hun tegenstrever, de Britse generaal Colley, was een dapper en intelligent man: hij ontwierp een gedurfd plan om de Majubaberg ‘s nachts via een omweg te beklimmen, en zo de Boeren vanuit de hoogte in de tang te nemen. De beklimming slaagde wonderwel, de Britten bezetten de top en riepen uitdagingen naar de lagergelegen Boeren: ‘come on up, you beggars!’ Dat hadden ze wellicht beter niet gedaan. Want de Boeren, zodra ze van hun verrassing bekomen waren, verzamelden 150 elitestrijders en begonnen de beklimming van de berg, onder het dekkingsvuur van de oudere strijders.

De Boeren waren uitstekende schutters: de Britten werden vastgepind op de top en konden geen kant op. Na enkele uren werd het machtige Britse leger op de top verslagen en vluchtte het in paniek alle richtingen uit. De Britse generaal Colley stierf dapper onder een Boerekogel in een poging zijn vluchtende troepen tot staan te brengen. Hij is één van de weinige Britse generaals die stierf op het slagveld, en werd nabij Majuba begraven. De Britse nederlaag leidde ertoe, dat de Britten de Afrikanerrepublieken moesten erkennen: de eerste Boerenoorlog was zo gewonnen.

Helaas volgde later de Tweede Boerenoorlog, waar de Britten de Boeren enkel konden verslaan door o.a. de beestachtige inzet van concentratiekampen, waarin vrouwen en kinderen werden samengebracht en door ziekte en honger stierven. Maar dat is een ander verhaal… Hier zijn beelden van een vroegere herdenking, waar Afrikaners een reuze-vierkleur ontrollen: de vlag van het oude Transvaal. Op de achtergrond het welbekende liedje ‘generaal De La Rey’ van Bok Van Blerk.

Op de Majuba-herdenking vandaag zal een groet voorgelezen worden van Europees parlementslid Philip Claeys (Vlaams Belang).  De boodschap zal zijn dat het Vlaamse en het Afrikanervolk altijd vrienden en bondgenoten zullen zijn.

5 comments

  1. Dankie Rob, en dankie Philip, dat julle in ons land op besoek is. Ek hoop alle regses wreldwyd sien hierdie video, en luister na Philip se toesprake. Dankie ook vir jou groot aandeel in die verrigtinge, Rob, en vir die geskiedkundige oorsig. Peter G Murray.

    _____

  2. Volledig akkoord met de tekst van Rob Verreycken BEHALVE met het eerste woord: “duizenden”… Als er honderden i.p.v. duizenden op de herdenking bij de Majubaberg aanwezig zullen zijn, zal het een groot succes worden…

  3. Op de vooravond. vandeze herdenking houden de studenten van de universiteit van Potchefstroom elk jaar een cantus op die berg. Iets wat ze zo een dertig jaar terug in Gent hebben leren doen.Merkwaardig is wel dat telkens op het einde psalmen worden gezongen. hun Hoge School heeft dan ook een streng Gereformeerde reputatie

Comments are closed.