vanderhallenOlivier Peeters, voorzitter Vlaams Belang Lier: “Ernest Van der Hallen is deze week exact 65 jaar overleden. Van der Hallen was een Vlaamse schrijver en katholiek jeugdleider, werd geboren in Lier in 1898 en overleed er op 24 februari 1948. Hij was – in navolging van Albrecht Rodenbach – voorman van de Vlaamsgezinde studenten en medeoprichter van het tijdschrift ‘Volk’, ‘Jong Dietschland’ en ‘Storm’.

Het graf van Van der Hallen bevindt zich op Kloosterheide en is nog ieder jaar het decor van een officiële herdenking. Op zaterdag 9 maart as. gebeurt dat reeds voor de 53ste keer. De studenten van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond, kortweg KVHV, verwelkomen u hiervoor graag om 14u30 aan de ingang t.h.v. de Kesselsesteenweg.

Het 65-jarig overlijden van Ernest Van der Hallen biedt het stadsbestuur een unieke kans om de figuur Ernest Van der Hallen extra in de schijnwerpers te plaatsen. Lier is immers meer dan enkel Felix Timmermans (samen met Flor Van Reeth overigens een goede vriend van Ernest Van der Hallen). Waarom kan naast het Felix Timmermansplein bijvoorbeeld geen Nest Van der Hallenplein in het leven worden geroepen? Het Van der Hallen-genootschap is trouwens al langer voorstander van een straat of plein genoemd naar de Lierse auteur.

ernest

In een ver verleden voerde de Lierse N-VA, toen reeds onder leiding van huidig burgemeester Frank Boogaerts, symbolisch actie om het kardinaal Mercierplein van naam te laten veranderen. Want “het stoort vele Vlaamsbewuste inwoners immers al langer dat een kardinaal die neerkeek op onze taal en cultuur nog steeds zijn naam geeft aan een pleintje in het hart van onze stad”, klonk het toen. Ook het Vlaams Belang kwam hierover meermaals tussen in de gemeenteraad.

Als zelfs een absolute Vlamingenhater als kardinaal Mercier een plein naar zijn naam vernoemd krijgt, moet dat voor een gerespecteerde Lierse schrijver als Ernest Van der Hallen zéker mogelijk zijn. Of nog beter: dat de N-VA nu de daad bij het woord voegt en het kardinaal Mercierplein definitief omdoopt tot het Nest Van der Hallenplein. Het zou een bezieler als Ernest Van der Hallen en zijn 65-jarig overlijden in ieder geval alle eer aandoen.”

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

8 reacties op “Vlaams Belang Lier wil een ‘Nest Van der Hallenplein’”

 1. Kardinaal Mercier afdoen als een absoluut Vlamingenhater is erg ongenuanceerd. Zijn redenen zijn duidelijk, Frans was voor hem de academische taal bij uitstek en hij was een Belgische patriot. Uiteraard was hij nog steeds verkeerd in zijn afwijzen, en heeft hij zo schade berokkend, maar laten we toch de nuance eren die links ons ontzegt.

  Dat gezegd zijnde lijkt een plein vernoemd naar Van der Hallen mij een
  uitstekend idee. Het sluit goed aan bij de bestaande Kanunnik Davidlaan.

  1. Goed. Dus hij wás een Vlamingenhater, maar dat was alleen maar omdat hij een fransdolle belgicist was. Ik zie eerlijk gezegd niet in wie nu beter wordt van deze nuance.

   1. Het was hem vooral taalkundig te doen, en vanuit politiek getint verzet tegen separatisme. Volgens die denkwijze zou elke flamingant een “walenhater” zijn. Mercier had bijvoorbeeld geen probleem met Van Roey, wiens carrière door hem gelanceerd werd (of is Van Roey dan een zelfhater?).

    1. Dus hij moest niet weten van onze taal, onze bewustwording of onze toen nog zeer gematigde eisen. Een Vlamingenhater, dus. Doorgaans maakt men echter uitzondering voor “goeie” Vlamingen die zichzelf verloochenen.

     En flaminganten eisen doorgaans niets op dat de Walen rechtmatig toekomt. Wie dat wel doet, is vermoedelijk een walenhater.

     Wat moet het gezellig zijn zo’n revisionistische Vanseveriaan te zijn, zeg! We hebben werkelijk geen enkele vijand, alle zienswijzen zijn ergens wel juist en iedereen had en heeft gelijk … Behalve de traditionele Vlaamse Beweging. Moet er nog zand zijn?

     1. Ja, Don Quixote, iedereen is je vijand. En als zo’n pessimest als jij de “traditionele Vlaamse Beweging” vertegenwoordigt, dan ben ik blij een “Vanseveriaan” te zijn. Door echter te stellen dat de eisen toen zeer gematigd waren, neem je al afstand van de toenmalige Vlaamse Beweging. Was die toen nog niet traditioneel?

      1. Neen, Thierry, bijlange niet iedereen. Eerder een zeer kleine groep, zelfs.

       Maar de eisen waren toen zeker te gematigd en ik heb zelf nooit beweerd de vertegenwoordiger van die traditionele Vlaamse Beweging te zijn. Maar kritisch zijn of alles systematisch afbreken, daartussen is er plaats voor zínvolle nuance.

 2. Zéér goed van Olivier!

 3. “Wees radicaal, wees principieel; wees absoluut; wees hetgeen de burger noemt: extremist; geef uzelf zonder meten of rekenen, aanvaard de zogenaamde levensrealiteit niet en laat u niet door het leven aanvaarden; geef nooit het strijdbeginsel op.”

Trending

%d