800 jongeren betogen in Parijs tegen het imperialisme

betogingimp1Afgelopen zaterdag kwamen in Parijs zo’n 800 jongeren samen om te betogen tegen het ‘imperialisme’. Het initiatief kwam van Troisème Voie. Syrische nationalisten, Quebecse nationalisten, Nouvelle Droite Populaire, Synthése Nationale, de GUD en zo meer bliezen verzamelen in de Franse hoofdstad. De ordedienst werd geleid door de JNR (Jeunesses nationalistes Révolutionairs).

Vanuit Vlaanderen en Wallonië zakten de Waalse partij Nation en de pas opgerichte Autonome Nationalisten af naar Frankrijk. Ook de geopolitieke denktank Euro-Rus, met het daarbij horende European Friends of Syria, ontbrak niet. Deze groep werd aangevuld met enkele Nederlanders die op individuele basis meekwamen.

Deze betoging, die door de strak georganiseerde ordedienst zonder incidenten verliep, werd gekenmerkt door aloude, maar daarom niet minder actuele thema’s: voor de steun aan Syrië en zijn president Bashar al-Assad, tegen het Amerikaans imperialisme, tegen Wall Street – the City – IMF, tegen het kapitalisme, tegen de NAVO, voor een Frans Frankrijk, voor een Europees Europa en voor het solidarisme.

Grappig detail: toen de groep Autonome Nationalisten in het Nederlands enkele malen “Europa, Jeugd, Revolutie” scandeerden, begon een groot deel van de andere betogers mee te scanderen in het Nederlands.

Eens aangekomen aan de Place du Phanthéon kwamen de verschillende sprekers aan het woord. Als eerste mocht een Syriër het woord voeren, die de wandaden van de terroristen (Vrije Syrische Leger) en van Israël aanklaagde. Na hem sprak een Syrische student over hetzelfde onderwerp. Ook Roland Hélie (Synthèse Nationale, NDP) kwam aan het woord. Hervé Van Laethem (Nation) en Serge Ayoub (Troisième Voie) eindigden de sprekerslijst. De toespraken lagen allen in de lijn van het algemene thema van de betoging. ‘Neen aan het imperialisme!’

betogingimp2