taalcartoonHet is geen geheim dat Knack sinds het vertrek van Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere ernstig ‘verlinkst’. Onder leiding van een sp.a-hoofdredacteur marcheren radicaal-linkse ideologen de Vlaamse huiskamers binnen. Het jongste dieptepunt is Jan Blommaerts pleidooi tegen beheersing van het Nederlands als minimumeis voor allochtonen.

Bent u enigszins bekend met postmodern gezwets, dan hoeft u zijn artikel niet eens te lezen. Dan raadt u al de bewering dat de Nederlandse taal niet bestaat. Ja, zo ken ik ook een argument tegen rijexamens: omdat iedere bestuurder een ietwat andere rijstijl ontwikkelt tijdens het volgen van de lessen, moet het rijexamen afgeschaft worden. Zulk relativisme levert duizenden verkeersdoden op. Taalrelativisme levert honderdduizenden werklozen op.

Blommaert is hoogleraar globalisering (en taal en cultuur). Nog meer dan dat is Jan lid van de Ronde Tafel van Socialisten en schreef onder andere het boekje ‘Socialisme voor (her)beginners’. In je land één taal als norm voor omgang stellen, dat is hypocriet: we kijken toch ook Amerikaanse series? Straks stelt Blommaert nog dat we geen Nederlandstalige lesboeken mogen eisen, omdat onze ketchupflessen meertalige etiketten hebben.

De bottom line van Blommaerts betoog is dat je geen ‘normativiteit’ mag opleggen. We moeten goed beseffen wat de uiterste – en door Blommaert verborgen of niet geziene – consequentie is van dit denken, met betrekking tot beschaving.

Beschaving wordt in de Westerse traditie gezien als het optillen van mensen. Een treffend synoniem is cultiveren. Wie een akker van overwoekering door onkruid wil redden, moet het intensief cultiveren. Dat geldt evenzeer voor de menselijke ziel. Je kunt beschaafd worden door een taal te leren, zodat je toegang krijgt tot verrijkende literatuur. En op bezoek in het land kun je in de lokale taal met mensen spreken – en maakt dat een reis niet indrukwekkender?

Blommaert wil mensen op hun lage niveau houden. Hij hekelt beschaving, omdat hij niet gelooft dat het leven met kennis waardevoller is dan het leven in onwetendheid. Blijf lekker in de grot zitten, is de boodschap. Geen groter onrecht bestaat er voor getalenteerde allochtonen, die geen docent Engels of gemeenteraadslid worden omdat Jan Blommaert en zijn kameraden besloten hebben dat zij aan hun subcultuurtje genoeg hebben. Zij worden veroordeeld tot cultureel autisme.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “Multikul van Blommaert kweekt cultureel autisme”

 1. Jean Marie TYTECA

  Ik stel mij op sommige momenten de vraag of de column-schrijvers en redacteurs van Knack betaald worden door Noord Korea of door Roularta (dat zoveel leningen lopen heeft), of dat zij betaald worden door de partijen die zij vertegenwoordigen SPA, GROEN, PVDA+ en de linkerzijde van OVLD en CD&V. In ieder geval rekenen zij op zoveel mogelijk reacties, omdat zij hiermee bewijzen dat hun site grote belangstelling geniet (reclame inkomsten)

 2. Knack heeft weer eens in eigen voet geschoten: lees er de reactiemodule onder Blommaert’s artikel maar eens op na. Het resultaat zal zijn dat er binnenkort geen Knack meer is. RIP Knack.

 3. Ik herinner mij nog goed hoe kort na de eerste Wereldoorlog mijn grootvader zaliger (een socialistisch militant) thuis vol enthousiasme over Eedje Anseele vertelde en over zijn plannen voor kulturele en intellectuele verheffing van de Vlaamse arbeiders. Dit was voor hem een belangrijke opdracht voor de Arbeiderspartijen aller landen. De culturele en intellectuele latten, de normen, het peil voor de arbeidersklasse moesten omhoog. Voor hem waren kennis en cultuur Macht. Voor de linkse (socialist kan hij onmogelijk zijn, want die zijn uitgestorven) hoogleraar globalisering, taal en cultuur, Jan Blommaerts hoeft dat dus niet meer. Geen normativiteit (de basis van elke sociale orde) meer opleggen, preekt hij. Dus geen zedenleer meer, geen burgerlijke opvoeding meer, geen wetten meer, enz. … Dit betekent: iedereen gelijk, zowel voor de domst (inclusief Jan Blommaerts) als het genie, opgesloten in hun eigen persoontje, dat is zijn ideaal. Is die man er zich wel van besust dat zijn “socialisme” het reinste neoliberalisme is?

 4. Goede reden om de strijd tegen leenwoorden op te voeren.
  Vooral tegen het Vlaams schrijfgeboefte dat graag met woorden als journaille uitpakt. Het nageaapte woord uit WOll zwerft van de ene pseudo-Vlaamsgezinde broodschrijver naar de andere. Dwepen met de taal van de onderdrukker is van alle tijden. De Romeinen deden het al, met een mondje Grieks.
  Nederfrengels – Franglais leren? Vlaamse politiekers en taalschorem lezen en beluisteren!

 5. Waarom BLIJVEN economisch productieven met hun belastingsgeld Links-ologen die gauchistische propaganda versjacheren als ….”studies”(sic) sponsoren met hun belastingsgeld i.p.v. hen te verplichten zich om te scholen tot inzetbaar in knelpuntbroepen en dusdanig economisch productief te worden en ergo eindelijk eens iets NUTTIGS te doen i.p.v. op belastingsgeld van economisch productieven te vegeteren.

Trending

%d