Marokko in actie tegen misbruik uitkeringen

kindergeldMarokko in actie tegen misbruik uitkeringen. Ja, dat zou constructief zijn voor de bilaterale verhoudingen tussen Nederland, Belgie en Marokko. Maar goed, zo zit de wereld natuurlijk niet in elkaar. Want dat er een probleem is, dat is wel duidelijk. Zo bleek na een onderzoek in Nederland dat driekwart van de kinderbijslag die richting Egypte en Marokko vloeit onterecht werd uitgekeerd. Sinds 2008 is Nederland bezig de kinderbijslag  (en met name de fraude) richting het buitenland aan te pakken.

Op dit moment is het nog mogelijk om je in Nederland en/of België in te schrijven als inwoner, een bepaalde uitkering te verkrijgen en dan te verhuizen naar het buitenland. Als men dan bijvoorbeeld dan ook 5 kinderen opgeeft voor de kinderbijslag, dan geeft dat een extra inkomen van 6000 euro op jaarbasis. Controle is er toch niet. En anders kan er wel een huisarts en een ambtenaar gevonden worden die voor een paar euro een attest uitschrijft betreffende het ‘bestaan’ van de vermeende kinderen.

Als men weet dat een gemiddeld loon in de Noord-Afrikaanse landen rond de 400 euro per maand ligt, dan betekent dat een extra jaarsalaris voor de ‘kinderen’ bovenop de uitkering die al meegenomen wordt naar het thuisland. Elke maandelijkse uitkering staat gelijk aan gemiddeld drie maandlonen in het thuisland… Saillant detail is dat de uitbetaling van kinderbijslag naar het buitenland ongeveer gelijk is voor Nederland en België. Beide landen keren rond de 45 miljoen euro uit.

Terug naar de titel van dit stuk. Natuurlijk is Marokko nooit in actie geschoten tegen dit soort van schandalige fraudegevallen. Maar nu Nederland de duimschroeven aan het aandraaien is, worden alle diplomatieke kanalen wel ingeschakeld door Marokko. Nederland besloot afgelopen jaar uitkeringen aan mensen die buiten de EU wonen sterk te verminderen en zelfs af te schaffen in 2014. Daarvoor is de wet ‘woonlandbeginsel’ in de sociale zekerheid in het leven geroepen, die met ingang van 1 januari 2013 uitkeringen voor kinderen, wegens arbeidsongeschiktheid of aan nabestaanden rigoureus gaat beperken.

Het duurde 30 jaar, maar nu lijkt het toch dat deze vorm van fraude aangepakt gaat worden. Goed nieuws! En nu maar hopen dat de Nederlandse regering de rug recht houd. Wellicht ook een goed idee  voor de Belgische regering om deze weg ook te gaan bewandelen?

3 comments

  1. Net zoals Turkije beschouwt Marokko West Europa als een wingewest. Ik betwijfel dan ook hun reële medewerking naar fraude. Wat mij wel opviel bij onderzoekingen bij illegalen, dat zij veelvuldig gebruik maakten van de Western Union-bank (hier bij de bank van de post). Het gemakkelijk overschrijven van geld naar hun thuislanden wordt bijna niet gecontroleerd. Malafide geldsommen (zwart geld, drugsgeld, inkomsten uit diefstallen,enz) worden mijn inziens veel te gemakkelijk doorgesluisd naar hun “arme”familieleden en vrienden.

  2. Miljoenen euro gaan verloren naar kinderen in het buiten land :

  3. O Utopia hier hangen veel politiekers hun jobke er van af ! en dan is er nog de EU de alles dominerende LOGE maffia

Comments are closed.