Vlaamse onafhankelijkheid hoeft niet voor de N-VA

benweytsBen Weyts zet als ondervoorzitter de volledige N-VA en haar nationalistische kiezers te kakken met een simpel zinnetje: “Er is op dit moment geen draagvlak voor een onafhankelijk Vlaanderen.” Hij zegt wel degelijk dat die onafhankelijkheid geen prioriteit meer is voor de N-VA. Dit gaat echter in tegen het eigen standpunt van de partij: “De N-VA streeft naar een Vlaanderen dat als onafhankelijke lidstaat van de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid opneemt in de internationale samenwerking en solidariteit.” En laat ons wel wezen, dàt is ook de reden dat zeer veel Vlamingen bij de jongste federale verkiezingen voor de N-VA gestemd hebben.

De definitie van het beoogde confederalisme vindt Weyts maar een “academische definitie”. De definitie zegt namelijk dat Vlaanderen eerst onafhankelijk dient te worden alvorens het in een confederatie kan stappen. Weyts vindt dat de definitie dan maar dient aangepast te worden. Het gekke is echter dat de N-VA hoogstwaarschijnlijk zal wegkomen met deze uitspraken.

Het N-VA-verwijt dat de Vlaamse Beweging of het Vlaams Belang eerder een hinderpaal dan een werktuig voor onafhankelijkheid zijn, gaat dus niet meer op. De momenteel grootste partij van Vlaanderen is zélf het enige obstakel aan het worden van de volledige zelfstandigheid en gebruikt haar invloed met andere woorden totaal niet om het Vlaamse volk op een onafhankelijkheid voor te bereiden. Men heeft daar schrik voor zijn eigen schaduw.

Als reactie geeft Weyts overigens toe dat die onafhankelijkheid er maar instaat voor stemmen te winnen: “In artikel één van de statuten van de PS staat ook dat de arbeidersrevolte de doelstelling is.” Moet er nog zand zijn?

15 comments

 1. 30 jaar heb ik op het VB gestemd, met het gekende resultaat: noppes.
  Ander en (hopelijk) beter!

  1. Dan hebt ge gestemd voor een misleidend in geel-zwart gecamoufleerde hyper neo-liberale partij waarvan Bart Depezewever verklaard heeft ; “VOKA zijn mijn bazen” en dus niet zijn kiezers zoals bij andere partijen !

 2. “Op 1 januari werd overal ter wereld Nieuwjaar gevierd. In Tsjechië en Slowakije was er nog meer reden tot feesten: 20 jaar onafhankelijkheid. De balans van wat door tegenstanders een dwaas ‘avontuur’ werd genoemd, is ronduit positief. ‘De zeer goede economische ontwikkeling van beide landen en hun goede wederzijdse betrekkingen hebben dat bevestigd’, aldus de Tsjechische premier Petr Necas. Een fluwelen scheiding hoeft dus geen nachtmerrie te zijn. Laat ons dus een punt zetten achter dit België van onwerkbare structuren en ondemocratische evenwichtsmechanismen, slechte staatshervormingen, verregaande Vlaamse toegevingen en voortdurende Waalse chantage”.

 3. Dat vindt zijn verklaring in het feit dat er wel qua substantie enorm veel verschtil is tussen enerzijds de partij der kartonnen vlamingskens en anderzijds de partij der Beton Blok Vlamingen, ha ja…Spijtig !

 4. Zo zie je maar hoe het kiezers bedrog in elkaar zit ,van de NV-A ze hebben het Vlaams Belang misbruikt om stemmen te winnen ,BDW zal zen ware gelaat wel laten zien ,

 5. Realpolitiek mensen, realpolitiek.
  Je moet niet altijd openlijk zeggen wat je denkt of wil bereiken, met sluwheid bereik je nu éénmaal meer dan met rechtlijnigheid. Misschien jammer maar het is niet anders.
  Laat de N-VA maar de meer gematigde weg opgaan om zo meer en meer kiezers weg te snoepen van de traditionele partijen.
  Op die manier krijgt het VB ook opnieuw wat meer ruimte, als die ook wat kunnen stabiliseren en opnieuw wat stijgen zitten we goed.

  1. De _ kiezers die bedrogen werden door de mooie praatjes van de partijen van de NV-A die partij zit weer goed voor enkele jaren ;

 6. Eén van de grote zwaktes in Weyts’ betoog is dat hij één van de belangrijkste drogredenen van de tegenstanders van Vlaamse onafhankelijkheid overneemt: namelijk dat er ‘geen meerderheid’ voor zou zijn. Maar daarvan is er geen bewijs. De peilingen van onderzoeksbureau’s en universiteiten spreken elkaar compleet tegen, en zijn weinig betrouwbaar. Een nationaal referendum zoals elders is in België onmogelijk, omdat België geen democratie is. Verkiezingen komen het dichtst in de buurt van een geloofwaardige peiling; en wie de electorale resultaten ziet, ziet dat Vlaamsnationale partijen nu al 40% van de kiezers bekoren. Ook al lopen die kiezers niet met de vlag rond en hebben ze diverse motivaties, een doelstelling ‘Vlaanderen onafhankelijk’ schrikt hen blijkbaar toch ook niet meer af… De NVA staat voor een keuze: principieel het eigen programma verdedigen of vanwege de postjes die te pakken zijn de VU-toer opgaan en genoegen nemen met wat borrelnootjes…

 7. De N.VA heeft heel veel stemmen gewonnen, maar 2014 kan zij veel stemmen verliezen met dergelijke onzin uit te kramen.

 8. Het is nogmaals aangetoond: politiek gaat in België niet over het belang van Volk en Natie, maar alleen en uitsluitend over het graaien van stemmetjes, mandaatjes, zeteltjes, zitjes, vergoedingetjes. En als er dan eens een partij is die iets wil DOEN voor Vlaanderen dan is dat een partij van ondemocratische populisten die in een cordon sanitair dient te worden opgesloten. De Belgische democratie (de Vlaamse inbegrepen) is geen bestuursvorm maar een profiteervorm. In België is er geen democratie , was er nooit een democratie en zal er zo goed als zeker nooit een zijn.

 9. Bij de Volksunie ging het meer en meer om de macht en minder om het eigen volk. Daarom heb ik die partij verlaten. De N-VA speelt vals, zoals hierboven wordt verduidelijkt. De koning, een Duitser, is francoon én francofiel om zijn miljoenen, via België te vrijwaren. De PS, anti-koningsgezind van voor 1830 tot na de koningskwestie, vindt nu in de koning een bondgenoot om de Vlaamse transfercenten te vrijwaren. De mislukte onderhandelingen door BDW werden door het VB voorspeld. De anti-Vlaamse zgn. Vlaamse partijen hebben ons volk verraden. België is ondemocratisch ontstaan, terwijl de Vlaamse Beweging het tracht te splitsen op een democratische manier. De N-VA-kiezer is bedrogen. Deze partij heult mee met de vijand, via het cordon, maar nog veel meer met de mediaboycot, leugen en laster. De francofilie lacht zich krom.

 10. Dat er binnen Vlaanderen geen meerderheid bestaad voor Vlaamse onafhankelijkheid is zo klaar als een klontje, maar die is er ook niet voor confederalisme, federalisme of een unitair België. Moet een partij dan op zoek gaan naar een draagvlak om het als programmapunt op te nemen?

  Zou het niet beter zijn dat partijen een draagvlak proberen te creëeren ipv naar een draagvlak te zoeken. Er is misschien dan wel geen meerderheid voor, maar die zou er wel eens snel kunnen komen als de Vlaming verder inziet dat binnen België alles vastloopt en dat dit land nog in zijn huidige vorm bestaat omdat Franstalig België bepaald en Vlaanderen betaald!

  Ben Weyts beseft ook nog altijd niet dat men in Franstalig België wel verder denkt over een post-Belgiëtijdperk en dat de Di Rupo-akkoorden dit nogmaals aantonen dat zij strategisch denken over hun Plan B.

  Maar Weyts en co willen enkel maar in de gratie vallen van de Belgische vakbondspartijen om toch maar niet in het isolement terecht te komen. De perceptie is voor hun belangrijker dan de overtuigingskracht!

Comments are closed.