Persconferentie “Svoboda” (Oekraïne) te Brussel, een verslag van Rechts Actueel

Op Dinsdag 27 november vond in het prachtige Brusselse hotel “Bloom” een persconferentie plaats georganiseerd door “Svoboda”, ofwel de ‘Al-Oekraïnse Vrijheidspartij’. Svoboda betekent in de meeste Slavische talen “Vrijheid”.  In naam van Euro-Rus verkreeg ik eigenlijk onverwacht een uitnodiging. Dit was mijn eerste kennismaking met die partij hoewel zij me op hun beurt duidelijk wel kenden.

De partij behaalde tijdens de recente parlementsverkiezingen 10,44% van de stemmen. Ze is daarmee de vierde partij van Oekraïne. Er waren geweldige uitschieters zoals in Lviv (Lvov, West-Oekraïne) met 25,98 % en Ternopil met 35,69 %. Niet toevallig de meest russofobe regio’s. De persconferentie zou dit aantonen. In 2007 behaalde de partij 0,76% … Tijden kunnen veranderen.

Svoboda werd op september 1991 gesticht als de Sociaal-Nationalistische Partij. Toen mochten enkel ethnische Oekrainers lid worden. Atheïsten werd lidmaatschap verboden. De partij had toen her en der een waar “neo-nazi” imago opgebouwd. In februari 2004 veranderde de partij van naam en werd Svoboda. De in 2004 nieuw verkozen voorzitter Oleh Tyahnybok gooide alle “neo-nazi”-elementen en “racisten” eruit.

Het is zo dat het bestaan van deze partij ongewilde bijwerkingen heeft. Ze is extreem anti-Russisch. De huidige Russisch gezinde partij van Victor Yanokovich (“Partij van de Regio’s”) strijdt er een strijd op leven men dood met de partij van de corrupte Yulia Timoshenko (‘Blok Yulia Timoshenko’). Deze ‘bitch van Oekraïne’ zit nu terecht in de gevangenis. Door de aanwezigheid van Svoboda krijgt het pro-Atlantische Blok een pak minder stemmen. Winnaar is … Viktor Yanukovich.

De persconferentie begon 27 november 2012 in Brussel met de vice-voorzitter van de All-Oekraïense Unie “Vrijheid”, Oleg Pankevych.

Het evenement werd ook bijgewoond door de senior van de dienst van de internationale betrekkingen Taras Osaulenko en door de secretaris van de commissie van de Regionale Raad van Lviv voor de Europese integratie, grensoverschrijdende samenwerking en de betrekkingen met de Oekraïense buitenland, hoogleraar aan het ‘Lviv National Academy of Arts’ Yaroslav Kravchenko (de titel komt van het visitekaartje …). Deze man vertaalde alles naar het… Frans. Dit hoewel in de zaal een aantal Oekrainse vrouwen aanwezig waren die perfect Nederlands spraken

Het stoorde me dat zij tegen het Russisch als ‘bezetter’ ageren, maar in België zelf de taal van de bezetter gebruiken. Voor de duidelijkheid: ik heb op zich geen probleem met het Frans, wel indien deze taal zich in mijn land Vlaanderen opdringt. Van deze Oekraïners had ik op dit vlak meer begrip verwacht.

Svoboda begon met het trachten te neutraliseren van de negatieve mythes die de media over deze partij rondstrooien. De persconferentie werd “De Al-Oekraïense Unie Svoboda als de eerste nationalistische kracht in het parlement van Oekraïne !” genoemd. Oleg Pankevych vertelde ook over de geschiedenis van de partij. Vragen naar beschuldigingen over ‘antisemitisme’ werden door Oleg Pankevych ontkracht. Deze beschuldigingen worden willekeurig tegen deze Oekraïense nationalistische partij gebruikt.

Op mijn vraag antwoordde de partij duidelijk dat ze voor de NAVO en voor de Europese Unie waren. Dit laatste werd genuanceerd door “een andere Europese Unie” te beogen. Maar de NAVO: volledig voor! Op mijn vraag over hun geopolitieke visie, kreeg ik volgend antwoord: “Wij moeten ons beschermen tegen Rusland. Daarvoor stellen wij een verticale as van Polen over Wit-Rusland tot Oekraïne voor om de Russen af te blokken.“ Dit is perfect wat de NAVO en Bilderberg beogen.

Toen ik vroeg wat hun standpunten waren tegenover Israël en de VS, kwam volgend antwoord: “Pas de commentaire”. Ik denk te begrijpen waarom, gezien bovenstaande standpunten.

Kris Roman

7 comments

 1. Men kan zich ook de vraag stellen : “Wat is onze verwantschap tussen Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ?” Antwoord : West-Vlaanderen is zowat het historische hart (centrum) van Vlaanderen, ook al zou dit heden minder duidelijk en voelbaar zijn.
  De verwantschap tussen Oekraïne en Rusland is vergelijkbaar en aldus enorm. Elke geopolitieke specialist begrijpt het belang van Oekraïne. Anders zouden de Amerikaanse machthebbers zich niet zoveel met dat land bemoeien. En, by the way, de geschiedenis van Rusland begint daar waar nu … Oekraïne ligt. Ik raad de lezer aan om zich te verdiepen in de geschiedenis van de Kiëv-Roes (Киев Русь).
  Ook voor ons is die regio belangrijk. Indien Oekraïne door de NATO, en de VS worden gedomineerd, dan wordt de Amerikaanse bezetting van Europa nog verstevigd. Met alle gevolgen van dien.

  1. Zo ken ik er ook een paar, het zou ons echter te ver leiden.
   Maar inderdaad ik ben geen geopolitieke specialist, wil dat ook niet zijn. Ik ben en blijf bewust heel kort op de bal spelen en enkel gebieden met linken naar, wortels uit het Nederlandse/Dietse kunnen me bekoren.

   Amerika is een land wat me weinig angst inboezemt, hun slagkracht is te veel gelinkt aan hun financiële markt. En dat zal hen parten spelen. Maar Europa kan me eveneens gestolen worden. Maar dat had u wel kunnen voospellen.

   Toch bedankt voor uw antwoord.

  2. ‘De Amerikaanse bezetting van Europa’? Heb ik iets gemist? :-)
   Het doet m.i. onrecht aan de wreedaardigheid van de Sovjet-bezetting van Oost-Europa, waar honderden mensen door tanks vermorzeld zijn, om van een ‘Amerikaanse bezetting’ te spreken. De Amerikaanse politieke dominantie over Europa berust op wat anders: de vrijwillige keuze van Europa om afstand te doen van elke macht en kracht op het internationale domein, gepaard aan het afbouwen van de eigen legers en het gaan schuilen onder de atoomparaplu van de VS. De kern van het kwaad is dus niet de vermeende ‘bezetting’ door de VS, wel het gebrek aan kracht en wil van Europa zelf om voor orde te zorgen in de eigen gebieden en in de invloedssfeer. Diezelfde kern van het kwaad zorgt er trouwens voor dat er geen verweer is van de heersende politieke elites tegen de immigratie-invasie, trouwens… Denk overigens niet dat ik anti-Russisch ben: zij lijken wél nog sommige juiste reflexen te hebben, en dat verdient respect.

   1. Rob, uw analyse over de Europese zwakheid kan ik volledig delen. Inderdaad moeten we niet op de Amerikanen schuiven waar Europa zelf heeft gefaald. Dat de USA als imperialistische macht tracht invloed te verwerven in de EU, is niet mijn ding, maar ligt in de lijn van het logische.
    Ik pleit voor pan-europeisme. Alle Europese volkeren, het Russische inbegrepen, kunnen op vrije basis bepalen wat we samen doen, zonder dat één volk over het andere heerst. Ik weet het, dit klinkt utopisch …

 2. Wat is onze verwantschap met Rusland/Oekraïne/enz ? NUL.
  De relevantie van dit artikel ontgaat me dus :-)

 3. In het selecte groepje Bilderberg zit ook ene genaamde Prins Filip van Saksen Coburg ,en nog enkele Loge wereldverbeteraars ,not my cup of tea

  1. Vrij ingewikkeld allemaal. Ik onthoud vooral het gebruik van het woord ‘bezetter’ voor de Belgische francofonie. Daar sta ik volledig achter. Deze stelling moet meer en meer ingang vinden in de hoofden van gewone Vlamingen.

Comments are closed.