Gaat Frankrijk de Banlieues aanpakken? Bepaalde signalen wijzen hierop

Is het een utopie te hopen dat de Franse ordehandhavers zich weer in alle delen van de steden durven te vertonen? Dat de Franse wet weer word uitgevoerd in plaats van de straatwetten van de vele vreemdelingenbendes? Dat Franse burgers weer over straat kunnen zonder, op zijn minst, beroofd te worden? De ‘banlieues‘ zijn gevestigd rond elke grote stad in Frankrijk. Deze wijken worden voor het overgrote gedeelte bevolkt door immigranten en zijn doorgaans ‘no go-areas’ voor de politie, de belastingsdienst en andere ambtenaren. Als bijvoorbeeld een politieauto zich hier vertoont, wordt die beschoten en/of met brandbommen bestookt.

Wellicht is de wens de vader van de gedachte, maar het Franse leger is zich in versneld tempo aan het voorbereiden op gevechten in de straten van stedelijk gebied. En dat is een opmerkelijk gegeven. Het Franse leger is namelijk de afgelopen decennia niet meer ingezet in stedelijke gebieden, met als uitzondering van wat speciale eenheden. Er gaat ook geïnvesteerd worden in nieuwe pantserwagens, aangezien de oude “niet meer voldeden aan de uitdagingen van deze tijd.” Vrij vertaald konden ze wel tegen geweervuur maar waren ze minder goed bestand tegen brandbommen…

Het bouwen van een speciale oefenstad, de investeringen in nieuwe voertuigen en de intensivering van de trainingen staan in een bijzonder licht als men bedenkt dat het Franse leger nog nooit zo zwak vertegenwoordigd is geweest in aantallen sinds de zeventiende eeuw. Dan moet men nog bedenken dat Frankrijk toen slechts éénderde van de huidige bevolkingsdichtheid had. Op dit moment zijn er maar 70.000 mannen en vrouwen verdeeld over inzetbare divisies. Daarnaast zijn er 3000 mensen verdeeld over de speciale eenheden zoals de DGSE. Niet bepaald sterk in verhouding met het Franse inwonersaantal van 65.436.552 (cijfer 2011).

Er is dus nog veel werk voor de boeg, maar laten we hopen dat dit de aanzet is voor een betere toekomst voor de blanke Fransen in de voorsteden!

5 comments

  1. Ik vrees dat de wens in dit geval de vader van de gedachte is.. De laatste keer dat het Franse leger in een stad echt ingezet werd , was tijdens de Algerijnse oorlog in wat later ‘ la bataille d’Alger’ genoemd werd. De para’s van generaal Massu haalden het toen tegen het FLN (Algerijnse bevrijdingsorganisatie) maar het Franse leger zit nog steeds met een kater i.v.m. de kritiek die het jaren lang moest ondergaan omwille van de toen toegepaste methodes waarvan op zijn minst gezegd kon worden dat ze ‘weinig orthodox’ waren Het zou me ten zeerste verwonderen dat in die omstandigheden een linkse regering er nog maar zou aan denken op het leger beroep te doen om in de betrokken wijken de orde te herstellen. Maar mat Fransen weet je natuurlijk nooit…

  2. Met de nieuwe President Olande is de vriend van de vreemdelingen zo heeft hij de verkiezingen gewonnen ,op de vorige President was op de verkiezing allen Franse vlag gen te zien maar op de nieuwe waren er vlaggen van alle soorten ;ze zullen er de gevolgen wel van zien ,de vorige kan in enkele jaren de boel die de andere verprutst hebben niet oplossen :

  3. Ik geloof niet dat hier een oplossing zal komen in de banlieus.Men gaat geen slapende honden wakker maken.uit schrik voor enorme rellen in deze no go zones..
    Waar ik wel in geloof is dat het leger met de middelen waarover ze beschikken wel orde op zaken zouden kunnen stellen in deze verloederde gebieden..Na enkele maanden kon het leger de grootste criminelen arresteren en ervoor zorgen dat er rust kwam.Pakweg na 6 maanden kon de politie de zaak terug overnemen op voorrwaarde dat ze volk genoeg kunnen inzettenDat is trouwens ook de enige manier om in steden als Brussel, Antwerpen enz de no go zones op te doeken.
    Bij een bezoek aan Parijs stelde ik met genoegen vast dat er verschillende patrouilles van elk drie militairen gewapend in de straten rond liepen.Dat geeft een enorm veiligheidsgevoel als men daar in de straten rondloopt.

  4. de vorige President van R Frankrijk zou dat probleem ook even aan pakken maar er is weinig van in huis gekomen.

Comments are closed.