In Belfast is het gisteren tot rellen gekomen aan het prachtige stadhuis omdat de gemeenteraad beslist heeft de Britse ‘Union Jack’ niet meer elke dag te laten wapperen, maar wel op speciale feestdagen. Unionistische betogers vochten eerst aan het gebouw, waarna de rellen zich verplaatsten naar bekende ‘hotspots’ in de stad. Zowel de Union Jack als de Ierse vlag, Belfast City Hall en Belfast zelf zijn symbolen in de Noord-Ierse burgeroorlog. Hier hielden de protestanten de grootste agressieve massamanifestaties, hier pleegde de IRA met ‘bloody saturday’ een reeks verwoestende bomaanslagen mede als wraak voor ‘bloody sunday’, en hier barstte de burgeroorlog los toen Ian Paisley in 1964 een mars leidde tegen een Ierse vlag die was opgehangen aan de kantoren van Sinn Fein in Belfast. Vlaggen in Noord-Ierland, het blijft gevoelig – en vrede blijft een broos begrip… 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d