Waar blijven die jaren ’30?

groep_arcoDe Bank van de Arbeid die in 1913 door de socialistische voorman Edward Anseele opgericht werd, ging in 1934 over kop. Duizenden socialistische arbeiders waren hun spaarcentjes kwijt. Wat later zouden trouwens een aantal vooraanstaande leden van de BWP (de sp.a van toen) geroyeerd worden omdat ze zich te hoge lonen en winsten hadden laten toekennen In dat zelfde jaar 1934 zagen ook een massa boeren hun spaargeld in rook opgaan. Ze hadden het toevertrouwd aan de Bank van de Boerenbond (katholieke zuil) maar die ging ook in faling.

Het gevolg van dit alles was ondermeer dat heel wat burgers zich door de traditionele partijen bedrogen voelden en dat dit uiteraard bij de verkiezingen duidelijk tot uiting kwam. Het is vandaag de dag niet anders. Arco, een financiële instelling van het ACW en dus van de CD&V, sleurt in haar val het spaargeld van duizenden gewone mensen mee. Een vergelijking met de ‘jaren ’30’ dringt zich dus op. Merkwaardig toch dat de’ specialisten’ van deze periode uit onze geschiedenis, die gewoon zijn er steeds opnieuw naar te verwijzen en dan denk ik meteen aan Tobback, Termont, Guy Verhofstadt en anderen, nu zwijgen als vermoord!

Aan wat zou dit te wijten zijn? Aan verstrooidheid, aan een selectief geheugen of… weten ze van die tijd misschien nog minder dan wij altijd al hebben vermoed?

4 comments

  1. Duidelijk afgeschreven van ‘t Pallieterke van ‘Angelique Van Derstraeten’.

    1. Neem me niet kwalijk maar dit stuk was al geschreven toen ‘t pallieterke dinsdag verscheen. Ten gevolge van omstandigheden werd het pas later op R.A. gezet maar ik kan je verzekeren dat ik chronologisch zeker niet na Angelique kwam. Wie weet trouwens wie achter de naam van deze laatste schuilgaat.

      1. Ik voel mij niet geroepen om zijn naam op internet te gooien. Is een journalist van een bekend financieel-economisch weekblad in Vlaanderen met een overduidelijk liberaal boontje voor De Wever. (Een boontje dat ze bij de hele redactie van ‘t Pallieterke delen de laatste tijd.)

  2. Het is altijd de gewone man die er voor moet op draaien het geld zal wel in de zakken zitten van de geld wolven ;

Comments are closed.