NSV!-Antwerpen en Vlaams Belang stappen morgen mee op tegen de chaos bij De Lijn

Op woensdag 28 november 2012 vindt er op 14u een manifestatie plaats tegen de besparingen bij vervoersmaatschappij De Lijn en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de reizigers. De actie gaat uit van ACV, ACOD en ACLVB, maar er zullen ook tal van andere organisaties meelopen. Vanuit rechtse hoek zullen onder andere het Vlaams Belang en de NSV manifesteren. Eerder uitzonderlijk, dat zal u begrijpen, maar in Antwerpen niet meer dan begrijpelijk!

Vanaf 1 september van dit jaar voerde De Lijn een aantal veranderingen door onder de noemer ‘Antwerpen Tramstad 2012’. Verschillende tram- en buslijnen werden grondig hertekend, sommigen werden samengevoegd en anderen werden gewoonweg geschrapt. De gevolgen zijn bijna niet te overzien. Zo zitten de meeste trams en bussen tijdens de spitsuren overvol en moeten reizigers maar liefst 8 volle minuten wachten vooraleer ze een tram of een bus aan hun halte zien verschijnen. De bewering dat “verschillende bussen en trams verschijnen aan sommige haltes, wat de wachttijden doet verminderen” gaat niet op, aangezien elke tram of bus geacht wordt een andere eindbestemming te bereiken.

Zowel het VB als de NSV klagen aan dat verschillende tramstellen verouderd zijn. “De vervanging van deze toestellen dringt zich dan ook op”, zo klinkt het bij het VB. NSV vult aan: “40 minuten rechtstaan op een overvolle tram is vandaag de dag geen uitzondering meer. Hierdoor verloopt het op- en afstappen zeer chaotisch waardoor ook de reistijd nog eens toeneemt.” Volgens de vakbonden leiden al deze problemen tot serieuze frustraties bij het personeel van De Lijn. Zo zou het ziekteverzuim bij de chauffeurs alsmaar stijgen en sommigen nemen zelfs gewoon ontslag. Minder chauffeurs leidt dan weer tot nog minder beschikbare trams en bussen en de cirkel is rond.

“Het is duidelijk dat men bij De Lijn eens moet bezinnen over dit nieuwe systeem. Een goed openbaar vervoersnetwerk is van goudwaarde voor een stad als Antwerpen maar op deze manier wordt het mobiliteitsprobleem er alleen maar groter op. Menselijk en efficiënt openbaar vervoer voor een betaalbare prijs is een basisrecht!” zo vindt praeses Stijn van NSV!-Antwerpen. Het Vlaams Belang voegt er nog aan toe dat deze situaties leiden tot een verhoogde kans op criminele feiten op het openbaar vervoer. “Voor het Vlaams Belang is ook de veiligheid op het openbaar vervoer van cruciaal belang. Reizigers moeten dikwijls opeengepakt zitten, weten niet zeker of een tram of bus op tijd zal aankomen en lopen daarbovenop het risico om met een crimineel feit te maken te krijgen tijdens hun tram- of busrit.”

Daarom roepen zowel Jan Penris van het Vlaams Belang in Antwerpen als de NSV op om deel te nemen aan de manifestatie morgen 28 november 2012 die vertrekt om 14.00 uur aan de Rooseveltplaats in Antwerpen.