De fetisj van de rode media: verbanden zoeken tussen Vlaanderen en ‘den Duits’

De Standaard stuurde verslaggever Ruud Goossens (vroeger journalist bij De Morgen, zoek het verschil) op pad, om een reportage te maken over de schepenen van Vlaamse Zaken die her en der aangesteld worden. Zo kwam hij ook in Brasschaat terecht, waar hij de pas met die taak belaste Adinda Van Gerven aan de tand ging voelen. Zoals het een linkse journalist betaamt,  zocht en vond Rode Ruud in Brasschaat een link tussen de Vlaamse zaak en ‘den Duits’.

Ruud liet voor de gelegenheid een fotoshoot maken (zoals dat in het huidig Nederlands heet) van de dochter van vroegere Davidsfondsvoorzitter Lieven Van Gerven. De hiervoor gekozen locatie: het standbeeld dat in haar gemeente opgericht werd voor kunstschilder Hendrik Luyten die onder meer het Gulden Doek van Vlaanderen maakte dat te bewonderen is in de IJzertoren. In haar stuk merkte Ruud hier ‘fijntjes’ bij op dat de schilder sympathie had voor “de activisten die tijdens WOI met de Duitsers hebben gecollaboreerd en dat het op zijn doek dan ook wemelt van mensen van dat slag”.

Mag ik er de aandacht van progressieveling Ruud op vestigen dat er nog vele andere activisten waren die hiervoor trouwens ook veroordeeld werden? Onder meer de dichter Paul Van Ostaijen en de latere socialistische burgemeester van Antwerpen Lode Craybeckx. Zou het geen aanbeveling verdienen, de gedichten van de eerste uit onze schoolboeken te laten schrappen, en de tunnel die naar de tweede genoemd werd, te laten herdopen?

2 comments

  1. Historisch gezien waren de socialisten de waterdragers van de Duitsers. De Duitse socialisten waren tot 1933 over de hele breedte Groot-Duits gezind en de buitenlandse socialisten lieten hun oren hangen naar de Duitse socialisten. Hitler betekende een breuk daarmee, maar voor die tijd lag dat allemaal anders. Natuurlijk vergeten door selectieve amnesie.

  2. Zolang er zulke destructieve zeveraars rondlopen als de Heer Ruud Goossens r is een ernstig en volwassen gesprek over de HUIDIGE toestand en de problemen in Vlaanderen doelloos. Ook ik ben nog in het bezit van foto’s waarop het wemelt van “mensen van dat slag”, met name o.m. van jéon Degrelle en zijn Rex-kamaraden van het “Légion Wallonie”, waaronder menig socialist,, ook allemaal collaboreurs met de Duitsers. Ik zou graag weten wanneer de Heer Goossens geboren is en of hij ooit een gesprek met zulk een Vlaamse (of Waalse) collaborateur in levende lijve heeft gehad?

Comments are closed.