Citaat van de dag

“De multicultuur is het racisme van de anti-racisten.”

Deze uitspraak deed de Franse filosoof Pascal Bruckner. Het is al een ouder citaat, maar het blijft evenwel actueel. Hij verklaart dit als volgt: “This is the paradox of multiculturalism: it accords the same treatment to all communities, but not to the people who form them, denying them the freedom to liberate themselves from their own traditions.

One comment

  1. Jullie hebben dit citaat niet goed begrepen, want het is liberalisme pur sang (of juist wel?).

    Meneer Bruckner wil gewoon meer liberale monocultuur in plaats van (vermeende) multicultuur. Het is verkeerd te denken dat finaliteit van het multiculturalisme zou liggen in het behoud en de versterking van (alle) culturen. Het multiculturalisme is, letterlijk en figuurlijk, onbegrensd en wil heel de wereld westers maken op alle vlakken. Het is een vorm van neokolonialisme.

    Geen enkele van die “nouveaux philosophes”, tot wie Bruckner behoort, is het overigens waard om filosoof of Fransman te worden genoemd noch om te worden geciteerd (en in het Engels dan nog wel!).

Comments are closed.