100.000 Kroaten verwelkomen oorlogsheld Ante Gotovina

De Kroatische oorlogsheld Ante Gotovina en zijn collega Markac zijn zopas in graad van beroep vrijgesproken.  Zij waren de leiders van ‘operatie storm’ in 1995, het offensief van het Kroatische leger dat het laatste stuk grondgebied bevrijdde dat illegaal bezet werd door Servische communisten vanuit de stad Knin.  Meer dan 100.000 uitzinnige Kroaten verwelkomden de helden in Zagreb met vlaggen, spandoeken en nationalistische liederen.  Overal weerklonk de terechte kreet ‘Gotovina heroj’ – ‘Gotovina, onze held’.

Hier zijn wat beelden van de ontvangst in Zagreb:

http://www.tanjug.rs/videodet-e.aspx?galID=788

Het lied dat herhaaldelijk gezongen wordt (in het tweede filmpje op het grote plein in Zagreb, vanaf minuut 12) is het lied ‘moja domovina’, ‘mijn vaderland’.  Het is één van de symbolische liederen van de onafhankelijkheidsoorlog; het werd opgenomen terwijl de Servische communistische aanval volop bezig was door een groep Kroatische artiesten, en werd overal gezongen en gedraaid toen de oorlog aan volle gang was.  Ook wordt de naam gescandeerd van Vukovar: die stad heeft een mythische betekenis, omdat zij door een enorme overmacht van Serviërs werd aangevallen, maar door de Kroaten twee maanden lang tot de laatste man en met huis-aan-huis-gevechten verdedigd werd.  Het Servische communistische leger nam wraak door 260 weerloze gewonden uit het hospitaal te slepen en in een veld af te maken.

De vrijspraak van Gotovina zorgt ook voor een paar fijne momenten bij rechtse nationalisten in Vlaanderen.  Jaren geleden verklaarde ik al dat Gotovina in mijn ogen niets verkeerds had gedaan door zijn vaderland te bevrijden, wat natuurlijk leidde tot grote verontwaardiging bij lulkrantje De Morgen.  In een vraaggesprek met Marie-Rose Morel werd zij erover aangepakt op deze manier:

‘Nog brandend actueel: de Kroatische oorlogsmisdadiger Gotovina.  Uw collega in dit parlement, Rob Klop Verreycken, ziet geen dwingende reden om hem te berechten. De destijds zeer Duitsvriendelijke Kroaten zijn verantwoordelijk voor de dood van veel onschuldige moslimburgers, vrouwen en kinderen zelfs. U bent behalve politica toch ook moeder?’

Om een vraag zo tendentieus op te stellen moet je wel bij De Morgen werken… Waarop Marie-Rose correct antwoordt:  ,,Wat ik over Gotovina weet, heb ik niet met eigen ogen gezien. Ik heb erover gelezen. Wat ik wel weet en op de televisie heb gezien, is dat Gotovina in Kroatië zeer veel mensen in beweging brengt. Die beoordelen hem heel erg positief.”

Ook Filip Dewinter werd door lulkrantje De Morgen herhaaldelijk met tremolo’s in de stem beschuldigd van ‘sympathie voor de oorlogsmisdadiger Gotovina’.  ‘De ontwapende Serviërs waren toen geen partij meer voor het Kroatische leger dat onder meer door extreemrechtse huurlingen uit West-Europa werd gesteund’, zo leuterde Karl van den Broeck nog in augustus 2012 over operatie storm.  In werkelijkheid stond nationalistisch rechts terecht achter een volk dat vocht voor zijn vrijheid tegen communisten, beschikten de Serviërs in Knin over goed uitgeruste milities, en kunnen we dus vanaf nu ook rustig zeggen dat het Kroatische leger een legitieme militaire operatie uitvoerde onder leiding van Gotovina, die géén oorlogsmisdaden pleegde.  Gaat De Morgen zich verontschuldigen bij zijn lezers?  Nee, natuurlijk niet, die slikken toch kritiekloos alle onzin…

Met deze vrijspraak wordt hopelijk de bladzijde van de vrijheidsoorlog weer wat verder omgedraaid, zodat Kroaten en Serviërs in vrede kunnen meebouwen aan een nieuw Europa van sterke nationalistische staten. Kroatië én Servië horen daar absoluut in thuis.

Lees door hier te klikken meer over de achtergrond van deze zaak.

6 comments

 1. Met hun seperatisme hebben de Kroaten het blanke zaak geen dienst bewezen. Er heeft een burgeroorlog plaatsgevonden waaruit een Moslimstaat is ontstaan, geschapen door Kroatie en hun NAVO-bondgenoten. Kroatie is nu ingepalmd in EU/NAVO. Gefeliciteerd!

  1. Het ene heeft weinig met het andere te maken. Bij een bekende samenkomst met zijn Servische collega had Tudman een kaartje getekend waarover ze het allebei eens waren: de verdeling van Bosnië tussen Kroatië en Servië. Omdat de Serviërs echter uiteindelijk liever probeerden het hele land met geweld in bezit te houden liep de zaak compleet uit de hand en kon dat plan niet doorgaan… Als dus al iemand schuldig is aan het ontstaan van Bosnië, dan de Servische communisten. Overigens zal nog moeten blijken of die wankele federatie op langere termijn overleeft. Zeggen dat Kroatië is ‘ingepalmd door EU/NAVO’ is niet helemaal juist: de Kroaten hebben daar democratisch voor gekozen. Maar je hebt wel gelijk in die zin dat ze vroeg of laat zullen ontdekken, net zoals wij, dat ze daarmee het wanbeleid van de ene superstaat hebben ingeruild voor dat van een andere…

   1. Masaryk schreef al dat het nationalisme van de kleine naties het imperialisme van de grote naties dient, bij Kroatie is dat niet anders, zowel in de jaren 1940 als in de jaren 1990. Kroatie werd bewust losgeweekt van Yugoslavie en ging onder druk van het Westen een bondgenootschap aan met de Moslims tegen de Serviers. De Kroaten en Serviers werkten aanvankelijk nog samen tegen de Moslims. Kroatie maakte hiermee de Islamitische staat in Bosnie mogelijk. In dezelfde lijn is de tweede Islamitische staat in Kosovo gesticht. Servie staat aan de frontlijn tegen de Islamisering en de multiculturele NAVO. Kroatie vervulde de rol van nuttige idioot.

    Wat betreft je opmerking over Servische communisten vind ik die heel dom. Zij waren geen communisten, behalve in naam. Bovendien waren de Oostblok-communisten (afgezien van DDR) vanaf de jaren 1970 alles behalve links. Mensen Ceaucescu zouden tegenwoordig als ‘extreem-rechts’ worden aangemerkt. In het Westen hebben we paradoxaal genoeg vanuit Amerika via de Frankfurter Schule een veel giftiger links gekregen, terwijl het Oosten van Europa behoudend is gebleven. Rechts floreert in Oost-Europa, terwijl we hier linkser zijn geworden dan de vermaledijde ‘Servische’ en ‘Russische communisten’.

    1. Sorry, maar het zou te lang worden om op alle fouten in deze reactie te reageren… Ik zal er dus maar één uitnemen: ‘Zij waren geen communisten, behalve in naam.’ Kijk, wie zichzelf communist noemt, communistische symbolen gebruikt, communistische boeken aanprijst, parlementaire fracties laat zetelen onder een communistische naam, en oproept tot oorlog door het leger van de communistische eenheidsstaat Joegoslavië (niet Servië!) tegen de Kroaten omdat die ‘fascisten’ zou zijn – dat zijn communisten voor mij, heel duidelijk. Zodra je beweert dat mensen die zichzelf communisten noemen eigenlijk geen communisten zijn, en zowaar zelfs ‘extreem-rechts’, verlaat je het pad van de logica en betreedt men het pad van de waarzeggerij; ik vrees dat dan het uitwisselen van argumenten zinloos wordt.

  2. Bovendien hebben de Kroaten de Kroatische zaak zeer zeker een dienst bewezen. Dat was de opzet. Niemand onder hen die toen stelde dat “het” blanke zaak de opzet was. Wél een Europa der Vrije Volkeren, Dirk. Waar WIJ, Nationalisten voorstaan.

   Stop dus met het welwillend verwarren van ReAct met Stormfront, aub. Overigens zijn de islamitische Bosniakken even blank en is er etnisch zo goed als geen verschil tussen hen en Kroaten of Serviërs. De hoogste islamitische geestelijke in Zagreb, zelf een Bosniak, sprak zich onlangs op een massaal bijgewoond debat in Kroatië zelfs uit tegen niet-Europese immigratie en noemde deze de grootste bedreiging voor de Europese kultuur. Deze feiten zijn bij ons onbekend en misschien moeilijk te plaatsen, maar daarom zeker niet minder het bestuderen waard.

 2. Eindelijk lees ik een artikel dat geschreven is met het verstand. Vele artikels spreken alleen maar over ‘etnische zuivering’, terwijl nu bewezen is dat dit helemaal niet het geval was. Wat de Serven hebben gedaan voor de Kroaten wordt nooit vermeld. Servië is de enige echte schuldige voor de oorlog en dit is nu voor goed bewezen! Kroatië kan nu eindelijk echte onafhankelijkheid vieren, terwijl de Serven de Kroatische vlag aan het verbranden zijn.

Comments are closed.