Reactie NSV op voorstellen minister Smet: “Minister Smet hypothekeert de toekomst van de jeugd.”

Maandag konden we in de geschreven pers vernemen dat minister van (de teloorgang van het) onderwijs, Pascal Smet, met het idee speelde om geen 2-jarige masters meer toe te kennen, en de huidige 2-jarige masters in te korten wegens geldgebrek. Ondertussen heeft de minister zelf al gereageerd dat dit bij de haren gegrepen is. Omdat wij weten wat het woord van een Vlaamse socialist waard is, hier toch even onze reactie.

Laten we positief beginnen. We geven de minister gelijk wanneer hij stelt dat elk jaar extra studeren, een jaar minder belastinginkomsten, en extra uitgaven door de overheid betekent. We zouden het daarom ook geen slecht idee vinden om in meer richtingen dan vandaag indicatieve toelatingsexamens te organiseren. Het bespaart zowel de student, de ouders, als de overheid tijd en geld, en helpt de student in het maken van de juiste keuze.

Masterjaren zijn specialisatiejaren, en indien men maar 1 jaar de tijd heeft om zich te specialiseren in de studierichting van zijn keuze, dan heeft men vaak niet de mogelijkheid om dieper in te gaan op bepaalde aspecten van zijn vakgebied. Er gaan al eens stemmen op, om de bachelors minder breed en algemeen te maken. Volgens ons is dit geen goed idee, en zou het enkel leiden tot het voortbrengen van vakidioten, die buiten het eigen vak, in andere gebieden niet thuis zijn. Laat ons dus de bachelors algemener houden, en opteren voor 2-jarige specialiserende masters.

Geldgebrek kan en mag ook in tijden van economische crisis geen reden zijn om opleidingen in te korten. De jeugd is de toekomst, en wat de jeugd nu nodig heeft is de mogelijkheid om zich zo goed mogelijk te ontplooien. Tweejarige masters bieden trouwens mogelijkheden aan de student om praktijkervaring op te doen door bedrijfsstages, wat de positie van de student op de arbeidsmarkt enkel ten goede kan komen. Of geeft minister Smet dan zo veel liever geld uit aan Engelstalig onderricht van bepaalde vakken in het hoger onderwijs? Opleiding volgen in een andere taal dan de moedertaal is het creëren van extra barrières en brengt de student zelden iets bij. Studies toonden trouwens aan dat het leren van andere talen vlotter verloopt indien men er zeer vroeg aan begint.

Dankzij het non-beleid van, onder andere, de partij van minister Smet zal de jeugd van nu later hoogstwaarschijnlijk langer moeten werken. Wie weet hoe de pensioenen er dan nog zullen uitzien? Hopelijk zal minister Smet het gezond verstand laten spreken, en juist meer 2-jarige masters invoeren. Iedereen kan er maar wel bij varen.

NSV! Nationaal