De etnische stemblokken in de VSA

We schreven al een tijd geleden over de allochtone factor bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook in de VSA, zeker in de VSA, spelen etnische factoren meer dan ooit een rol in de verkiezingen. Alleen zijn de Amerikaanse media daar veel eerlijker over.

Men kan in de VSA dan wel hysterisch doen over etnische gelijkheid (ja, zowel links als rechts gebruikt in de VSA nog termen als ras en etniciteit, zie ook onderstaand screenshot), men is ook eerlijker in het bekend maken hoe etnie een rol speelt in de voorkeur. Op meerdere websteks kon men exit polls vinden die mensen onderverdeelden in allerlei factoren (leeftijd, geslacht, etniciteit, inkomen, etc…). Het is dan ook zeer interessant om deze eens op te sommen (bron: CNN)

Opvallend is hoe de etnische scheidingslijn de meest voorkomende is. Obama had veel aanhang onder vrouwen en jeugd, maar vormde een minderheid bij de blanken en een meerderheid bij de anderen.

Aantal blanken die stemden op Obama: 39%
Aantal zwarten die stemden op Obama: 93%
Aantal latino die stemden op Obama: 71%
Aantal aziaten die stemden op Obama: 73%
Aantal “anderen” die stemden op Obama: 58%

Onze media spreken dan wel over Obama zijn aanhang bij de jeugd en de vrouwen, maar ook hier krijgen we bij onze pers geen percentages te zien. Percentages die men anders zeer makkelijk op CNN kan terugvinden.

Blanken (18-29 jaar) voor Obama: 49%
Zwarten (18-29 jaar) voor Obama: 91%
Latino’s (18-29 jaar) voor Obama: 71%

Bron: http://edition.cnn.com/election/2012/results/race/president

Wil dit zeggen dat Obama enkel door de etnische minderheden is verkozen? Nee. Het wil echter wel zeggen dat de etnische minderheden in de VSA als een veel homogener blok stemmen, net zoals in Europa, dan de blanken dat doen. De vraag is zelfs in welke mate de percentages bij de latino’s niet hoger zouden zijn geweest als Romney niet Paul Ryan had gekozen als running mate. Die laatste is immers net zoals het overgrote merendeel van de latino’s katholiek en heeft via het religieuze nog stemmen kunnen pakken. Niet dat Romney een betere keuze was geweest voor de Europeanen. Zowel Romney als Obama dienen immers belangen die ingaan tegen de Europese.

Etniciteit speelt voor minderheden een zeer belangrijke rol. Steeds meer kunnen we ook zien dat het de primaire rol speelt. Een les die we moeten trekken en waaruit we conclusies moeten trekken. En niet alleen rechts.

Dames en heren van de PVDA. Wij weten ook wel dat u een actieve campagne hebt gevoerd in districten als Borgerhout om de radicale moslimstem te winnen, en dat is uw goed recht. Maar u denkt toch niet dat wanneer zij politieke macht verwerven, uw goddeloos communisme nog enig kans op overleven zal hebben?

6 comments

 1. Amerika is ook in de diepte aan het veranderen. Zie goedkeuring in 2 staten gebruik softdrugs voor persoonlijk gebruik, zie ook goedkeuring homo huwelijk in 2 andere staten, zie ook verkiezing openlijk lesbische vrouw in parlement. Aantal jaar geleden was dit zeer onwaarschijnlijk geweest. Meteen een reden dat de republikeinen wel eens langer in de oppositie zullen blijven zitten. Beste wat ze hadden kunnen doen om Obama hak te zetten, was een Latino vrouw als running mate nemen. Mede door interne druk Tea Party zijn ze mi alle voeling met steden kwijt me dunkt. Ook in editoriaal De Morgen van vandaag interessante bedenkingen hierover.

  1. For your information, Mechelen :
   De republikeinen zitten niet in de minderheid. In het congress hebben zij de meerderheid, en in de Senaat genoeg om te “filibusteren”, dat wil zeggen te eisen dat er met 60 percent, en in dit geval met 60 senaatsleden, gestemd word. Die 60 senatoren hebben de democraten niet.
   Er kan dus geen enkele wet gestemd worden, zonder instemming van de republikeinen.
   Anderzijds kan iedere wet gestemd door de republikeinen tegengehouden worden in de Senaat en door de president.
   Dan heb je nog het automatische einde van de Bush belastingskorting dit jaar, én de noodzakelijke verhoging van het plafond van de schuld.
   De nederlaag van Romney is er gekomen omdat de meeste conservatieven niet gaan stemmen zijn. De hoofdreden was dat protestanten niet graag stemmen voor een mormoon.
   Obama heeft aan Putin beloofd dat hij het Europese raketschild zou afbouwen.
   Bent U vergeten wie ons bevrijd heeft in WOII ?
   Europa kan niet zonder Amerika, en Putin zou hier wel eens sneller kunnen staan dan verwacht. Als de geallieerden er niet geweest waren, hadden de Russen heel Europa ingenomen.

   Uwe Hayek.

 2. Omdat de PVDA nu eenmaal het stemgedrag van de gekleurde Buggenhoutenaar heeft bepaald ,dus conclusie Islam regeert in mijn gemeente,misschien bent U daar gelukkig mee ?

 3. Ben ik de enige die mij afvraagt waarom er in een artikel over de etnische stemblokken in de VSA, er ook een steek naar de PVDA is? Ik wil niet beweren dat deze steek onterecht is, maar moet dit echt in dit artikel?

  1. Volledig met je eens RDR, het is een goed artikel maar een slechte afsluiter. Ik zie er ook totaal het nut niet van in om die socialisten erin te vermelden en ook de link tussen ‘etnische stemblokken in de VSA’ en de ‘PVDA in Borgerhout’ is gewoonweg héél ver gezocht.

Comments are closed.