Duistere (en bejaarde) figuren aan de macht?

Bij links Vlaanderen is de overwinning van de N-VA nog altijd niet goed bekomen. In het (zoveelste) artikel waar het zuur afdruipt, richt De Morgen vandaag zijn pijlen op mensen die aan de macht komen namens de N-VA met een “duister verleden”. Van één iemand zelfs een relatief ver verleden.

Om te beginnen brengt De Morgen een kort beeld van Kurt Ryon, nu burgemeester van Steenokkerzeel en daarvoor woordvoerder van het Taal Aktie Komitee. In een paar alinea’s komt het er op neer dat het TAK een onverantwoord groepje extremisten zijn die tevens ongeleide projectielen zijn. Het is “enkel wachten op een flater of op een breuk”. Uiteraard zullen die plaatsvinden, net zoals in alle andere partijen. Wij zouden ook niet de drankrekening willen betalen die sommige CD&V, SP.a of VLD-burgemeesters op zelf maar een week bijeen kunnen zuipen of eten.

Karim Van Overmeire komt dan weer naar voren als de “huisideoloog van extreem-rechts” alsof “extreem-rechts” ooit een monoliet blok was waar iedereen braaf volgde wat Van Overmeire zei of schreef. Die laatste is uiteraard voor zijn leven besmet met het Vlaams Belang. Aan de andere kant telt dat niet. Zo wachten wij nog altijd op het eerste krantenartikel dat het heeft over de verheerlijking van Stalin of Noord-Korea binnen de PVDA. Dat het Vlaams Blok ooit op reis is geweest naar Kroatië is blijkbaar een enorm schandaal voor links (de Kroatische nationalisten vochten én wonnen immers tegen het socialistische Joegoeslavië), maar Noord-Korea verheerlijken als communisten is blijkbaar wel geen probleem.

De kers op de taart is immers een stuk over Bruno Stevenheydens. Hij zou immers op de IJzerbedevaart van 1977 oudstrijders aangevallen hebben als…VNV’er. Dat het VNV al bijna 70 jaar niet meer bestaat, is blijkbaar helemaal geen bezwaar voor De Morgen.

Maar ja, hadden we anders verwacht?