NVA: Ceder afgeblokt, Stevenheydens geflikt (of niet), Van Overmeire onder vuur

De voorbije jaren hebben een klein aantal VB’ers gemeend dat het voor hen beter was over te stappen naar N-VA. Volgens velen was dat om inhoudelijke onvrede over de door het VB gevolgde koers, volgens anderen uit opportunisme. De N-VA van zijn kant wordt officieel niet opgesloten in een cordon sanitaire;  de traditionele partijen willen er wel mee samenwerken, ‘want N-VA omarmt de democratische principes’. Maar de N-VA kiest daarbij blijkbaar niet zijn eigen mandatarissen; wie eens bij het VB is geweest, is blijkbaar levenslang ‘besmet’ voor de andere partijen.

De eerste die dat ondervond was Jurgen Ceder, oud-diensthoofd van de juridische dienst van Vlaams Belang. Hij zou gemeenteraadskandidaat zijn bij N-VA, maar de linkse meute van Humo en De Morgen opende de aanval: de klassieke rellen aan universiteiten, waarbij extreem-links probeerde de Vlaamsnationalisten monddood te maken, werden verdraaid tot ‘geweld van extreem-rechts’.  Walter Pauli van Knack, die vond dat het Chinese Tien-an-men-regime ‘veel goed had gedaan voor de mensen’, voerde de hetze aan.  De linkervleugel van N-VA ging door de knieën, en Ceder kwam niet op de lijst. De politieke carrière van Ceder lijkt daarmee op dit ogenblik voorbij.

De tweede die aan de beurt kwam was Bruno Stevenheydens. Die behoorde nooit tot de ‘harde’ vleugel van het VB en kon zich dan ook al snel door zijn talent vestigen aan het hoofd van de lokale N-VA-afdeling in Beveren, die een klinkende verkiezingsoverwinning behaalde. Lokaal had hij ook een coalitie in de steigers. Maar dan grepen Wouter Beke en Wouter van Besien in: vanuit Brussel kwam het bevel dat een coalitie met een ex-VB’er uitgesloten is. En zo ziet het ernaar uit dat Stevenheydens opnieuw op zijn vertrouwde oppositiebankje zal belanden. (UPDATE: na nieuwe interventies van De Wever en Beke zou er dan toch een coalitie komen CD&V-NVA met Stevenheydens als schepen.)

De laatste in het rijtje is voorlopig Karim Van Overmeire. De intelligente Vlaamsnationalist kreeg van de kiezer vertrouwen en werd door zijn partij als schepen voorgedragen in Aalst. Voor Vlaamse zaken, een eerder symbolische functie die echter bij links als een rode lap op de stier werkt. Links in Vlaanderen is voor het nationalisme van zwarten, Turken, Indianen, Tibetanen en zoeloe’s, maar tegen elke Europese variant. Vlaamse leeuwen uithangen in een Vlaamse stad, stel je voor! Een schande die de jongerenafdeling van de SP.a samen met extreem-links aankloeg door gisteren te betogen met… een Belgische vlag. Voor links is nationalisme dus best OK, op voorwaarde dat het geen… Vlaams nationalisme is.

De aanval op Karim is vandaag opnieuw geopend in, u raadt het al, De Morgen. Naar goede gewoonte zullen VRT, VTM en HUMO de hele week doorgaan. Tot de SP.a in Aalst het ‘njet’ uitspreekt onder nationale druk, of de linkervleugel van N-VA bezwijkt.

Het moge dus duidelijk zijn: de haat in Vlaanderen van rood, blauw, oranje en groen strekt zich niet enkel uit naar het VB, maar ook naar al wie ooit iets te maken had met het VB. En eigenlijk naar elke vorm van Vlaamsnationalisme – tenzij die volstrekt ongevaarlijk is.

7 comments

 1. Volgens zijn site zou Bruno Stevenheydens en de N-VA toch in de coalitie in Beveren komen.

 2. Ik weet niet of u het beseft. Maar de heer Karim Van Overmeire zat nog tot 2010 bij het Vlaams Belang, schreef mee aan het 70-punten plan, stichtte als het ware mee het Vlaams Belang. Om te beweren dat deze heer nu democratisch ingesteld is, zou redelijk dom zijn. Tenzij u in brainwashing gelooft. Of bent u er echt van overtuigd dat zo een persoon inzetten op integratie een goed idee is?
  En uw standpunt over cd&v en spa volg ik niet helemaal.
  Ik denk dat de spa de enige zijn die in Aalst er een beetje hun verstand bij houden. En dat cd&v zich “niet moeit” is eerder uit puur opportunisme dan uit ideologische overtuiging lijkt mij.
  Als u hem zo graag heeft, mag u Karim Van Overmeiren gerust een plaastje in uw stad geven, u lijkt mij uiterst bezorgd en goedgelovig op vlak van deze “ex”-blokker. Maar laat hem alstublieft uit mijn stad blijven.

  1. Het 70-punten programma was iets van 20 jaar geleden, mensen kunnen in zo’n tijdspanne veranderen.
   (Overigens sta ik zelf persoonlijk nog steeds achter dat steengoede 70-punten programma)

 3. In deze maatschappij krijgen moordenaars, pedofielen en andere misdadigers een tweede kans en desnoods een derde en vierde …
  Niet zo voor wie éénmaal in de “bruine” hoek is geduwd, die krijgen levenslang !

 4. Daarmee bewijst NVA dat ze een ongevaarlijke variant is van een ligth nationalisme is. Ik heb nog nooit zoveel negatieviteit, norsheid, haat en linkse verzuurd gedrag gezien bij een partij zoals Nva tegen vllaams belangers.Zelfs de Cd&v collegas ken ik als 10 x vriendelijker en positiever tegen over de personen van het VB. Wat een vuile link(s)e boel is me dat zeg! In mijn gemeente weet spa groen zich prima met de nva, maar daar is de nva ster het allochtone gezicht,met een minirok tot aan haar kont en twee blote stakebenen En dat is natuurlijk naar de zin van de Spa-groen, die zich schtatplchtige beschermer noemt van de allochtoon en vreemdeling. Veel blote konten en weinig inhoud..

 5. Uitstekend! Niet het minst de passage over “nationalisme”. Straks, op 11 november, zal de NATIONALE STRIJDERSBOND opnieuw zijn anti-Vlaams refreintje zingen. Dat Belgisch nationalisme is 100% anti-Vlaams, doch de gewone man heeft het nog niet door.

 6. Wie gewoon is/was om onder het cordon sanitaire te leven, zal het wellicht niet al te zwaar hebben als ook nu de inzet niet beloond wordt met een mandaat. Hoen nomet men zulks? Immanente rechtvaardigheid?

Comments are closed.