SS Lazio veroordeeld tot 40.000 euro boete wegens racistisch gedrag supporters

Voetbal is oorlog hoor je wel eens zeggen. Op het veld en naast het veld en soms ook wel tussen de supporters en de spelers. SS Lazio, de bekendste voetbalclub van Rome kent er alles van. Hun ‘harde kern’ van supporters is een massief blok van enkele duizenden en heeft een beruchte reputatie. Vandaag werd de ploeg dan ook veroordeeld voor een boete van 40.000 eurootjes vanwege ‘racistische’ gezangen door SS Lazio-supporters.

Jermain Defoe, Aaron Lennon en Andros Townsend zijn spelers bij Tottenham Hotspur. Hun gemeenschappelijke band? Ze zijn allerminst blank. En laat dat nu net gevoelig liggen bij de Italiaanse – en overwegend rechtse tot fascistische – supporters van SS Lazio. Een maand geleden speelde SS Lazio op het veld van Tottenham en daar was het meteen prijs. De Lazio-supporters zouden de ‘nazi’-groet gebracht hebben en tijdens de wedstrijd kregen de hierboven vermeldde spelers ‘apengezangen’ naar het hoofd geslingerd.

Uiteraard kan de UEFA daar niet mee lachen en SS Lazio krijgt dus nu de rekening gepresenteerd: 40.000 euro boete. Dat bedrag is uiteraard een peulschil voor SS Lazio, maar deugd doet zoiets nooit. Het rare aan het verhaal is de verklaring van de trainer van Tottenham, die zei dat hij van die gezangen niets gehoord heeft. Nu ja, wat er ook van zij, voetbal is soms een beetje oorlog en wanneer de emoties hoog oplopen wordt er wat heen en weer gescholden. Dat de ene mag roepen wat hij wil, maar de andere daar meteen een racismeklacht voor aan zijn broek krijgt, is meten met twee maten en gewichten. Maar dat kennen we in het dagelijkse leven ook natuurlijk.

En ik zou het bijna vergeten, maar men spreekt uiteraard in de Belgische media over de ‘nazi’-groet… Men vergeet blijkbaar dat het om Italianen gaat, die weliswaar met Duitsland een coalitie hebben gesloten 70 jaar geleden, maar dat die groet in se een Romeinse groet is die met heel hett nationaal-socialisme geen bal van doen heeft. Zeker niet als SS Lazio-supporters die groet brengen. Maar goed, dat is helaas praat voor de vaak.