Vlaams Belang-nederlaag: ‘terug naar start’

De stemmen zijn (bijna) geteld, de resultaten staan (bijna volledig) op het scorebord.  De volgende dagen staan we stil bij wat rest van LDD en bij de grote NVA-overwinning, vandaag eerst de feiten en cijfers van de zware VB-nederlaag.  We moeten al decennia teruggaan in de tijd om een zo lage VB-score terug te vinden;  het lijkt erop dat de kiezer de partij ‘terug naar start’ heeft gestuurd.  

Laten we beginnen in Limburg.  Voor de provincie wordt VB gehalveerd (-9%) en eindigt op 9,1%.  In Hasselt wordt met 5,5% (-8,4%) nog één zetel behouden.  In Genk (-7,3%) wordt 9,3% behouden, Chris Janssens houdt drie zetels over.  In Beringen houdt Bert Schoofs met 12% (-12%) 4 zetels over.

Aan de andere kant van het land, in West-Vlaanderen, wordt voor de provincie 7,7% behouden, een verlies van 9,8%.  In Brugge is de klap na het vertrek van Frank Vanhecke -10,8%, naar 5,4%; twee zetels blijven over.   In Kortrijk wordt 6,1% en 2 zetels behouden (-8,3%), in Roeselare kan Peter Logghe de schade beperken met  9,1% (-7,5%) en drie zetels.

Tussenin ligt Vlaams Brabant.  Voor de provincie moet liefst 11,5% ingeleverd worden, 6,7% blijft behouden.  In een stad als Halle gaat tweederde van de aanhang verloren (-12,3% naar 6,1%), in Vilvoorde houdt Filip De Man 8,6% (-13,3%).  Tegen de trend in gaat Bart Laeremans, die met ‘Vernieuwing’ in Grimbergen relatief standhoudt (-4,8%) naar 17%.  Dat het niet-gebruiken van de merknaam VB eerder positief werkt is echter een teken aan de wand…

In hoofdstad Brussel wordt het bord volledig afgeveegd, op een enkele zetel na.

Naar Oost-Vlaanderen dan, waar zich na 2006 enkele VB-bolwerken aftekenden.  In Aalst haalt NVA met ex-VB’er Karim Van Overmeire 31,1%, het VB halveert (-12%) naar 10,8%.  Het VB gaat in Ronse met -9,7% naar 14,2%.  In Gent wordt -11,5% opgetekend naar reststerkte 6,6%.  De zwaarste klappen zijn voor ex-bastion Waasland.  Frans Wymeersch tekent in Sint-Niklaas voor één van de grootste klappen van het land: liefst -14,9%, naar 11,7%.   In Beveren verliest het VB liefst 18% (reststerkte: 9,1%) na het vertrek van Bruno Stevenheydens (die 35,2% haalt).  Enig lichtpunt is het Forza Ninove van Guy D’Haeseleer, dat 2,9% wint naar 26,6% – waarbij het opnieuw aan het denken moet zetten, dat het niet gebruiken van de naam ‘Vlaams Belang’ eerder positief werkt…

Tenslotte de provincie Antwerpen.  In de Kempen wordt gehalveerd:  in Turnhout -9,1% (naar 10,1%), in Mol -8,2% naar 7%.  Dichter naar Antwerpen worden zwaardere cijfers opgetekend:  in Mechelen  -17,8% naar 8,7%, in Lier -12,9% naar 11,3%.  In Schoten tuimelt een VB-lijst zonder Marie-Rose Morel maar liefst 21,7% omlaag om 13% over te houden. Antwerpen zelf dan tenslotte:   Alhoewel de einduitslag in de stad naar goede (?) gewoonte uitblijft, zou de teller nu op -23,3% staan om 10,2% over te houden.  Goed voor vijf gemeenteraadszetels, bezet door de vier bekende namen Dewinter, Annemans, Van der Meersch, Valkeniers + 1 nobele onbekende – die verkozen werd dankzij een grapje van de stemmachine.  (Wie te lang de vinger hield op het keuzevak voor VB stemde automatisch voor deze kandidaat).

De strijd is nu gestreden, tijd om de wonden te likken en respect op te brengen voor al wie het slagveld betreden heeft.  Maar morgen moet de volgende veldslag voorbereid worden, en dat de krijgstactiek grondig zal moeten aangepast worden, dat is nu – durf ik aannemen – toch wel duidelijk.  In de volgende dagen zullen we daarover een paar opiniestukken publiceren.

12 comments

 1. We weten al vele jaren dat de Vlaamse ontv oogdingsstrijd een processie van Echternach is. Zelfs flaminganten wankelen naar een braaf-Vlaamse, confederaal-belgische richting… De héle werkelijkheid, het volledige streven naar de bevrijding van ons “Vlaamse volk”, juister naar de ontvoogding en bewustwording van dit zuidelijk deel van het “Nederlandse volk” is door het vieze, slijmerige, belgische moeras vervuild, vervaagd. Wij moeten worden geholpen door Groot-Nederlandse (staats)Nederlanders. Er komt nog een lange weg van vele decenniën, misschien zelfs van eeuwen….!
  Toch moeten wij aan onze (achter/kleinkinderen) het laatste woord van Dr. BORMS blijven voorhouden: “In houwe trouwe, U, Vlaanderen totterdood. DIETSLAND HOU ZEE!

 2. Eerlijk gezegd is de analyse ‘na het vertrek van X of Y’ niet echt correct. Zelfs met de overgelopen X of Y was dit pak slaag een feit geweest.

  Oh kijk. En daar is Geert ‘ik geraak maar niet in het parlement’ Van Cleemput weer. Zielig hoor, man…

 3. Ik doe mee…Mijn Hart weent…maar zo blijft het niet.Op nieuw beginnen is de boodschap. Vlaams Belang een put graven…Dat kan niet…Wie het Vlaams Belang een put wil of heft gegraven,gaat er zelf invallen.Dat heeft het Vlaams Blok Belang niet verdient.We gaan op nieuw beginnen…Ik denk dat er veel zo denken.Goede moed en volhouden.Veel succes aan allen !!!

 4. Eerder dat na te denken over hoe men de verloren stemmen kan terugwinnen, zou men beter nadenken over hoe men kan WEGEN op het beleid !
  Zelfs in de electorale topperiode met 1.000.000 stemmen werd het beleid geen beetje rechtser (integendeel we kregen regularisaties, vreemdelingstemrecht, snel-Belg wet enz…)
  Een antwoord hierop vinden zal niet eenvoudig zijn.

  1. Hoe kan men wegen op het beleid als men uitgesloten wordt? Alleen door oppositie, die dan ook nog wordt geboycot. Desondanks heeft het VB grote invloed op het beleid. Op heel wat punten beginnen de anderen het VB voorzichtig na te praten. Let er eens op!

   1. Inderdaad Remi, hoe wegen op het beleid als je uitgesloten wordt ???
    Dat is de vraag van 10 miljoen, waarover we moeten nadenken zonder taboes.

 5. Een der voornaamste reden van de nederlaag is dat het VB, ondanks het nooit heeft mogen deelnemen aan eender welk probleem ook -Er werd met de indertijd bijna 30 % van de Vl; niet het minste rekening gehouden Het was of de partij niet eens bestond De kiezer verloor de moed en zag zijn stem telkens verloren gaan -Tweede verklaring ,door de jaren heen werd van het VB nauwelijks gehoord in de pers tenzij op negatieve wijze;Het VB werd deskundig doodgezwegen zodat de doorsnee kiezer niet meer wist van wat te denken en dan maar voor het NVA stemde.
  Derde oorzaak de interne twist in de partij die natuurlijk ongelooflijk werd opgeblazen door de traditionelen
  Conclusie;Massa’s vb stemmen die naar het nva zijn overgelopen hebben dit eigenlijk gedaan tegen wil en dank,maar blijven in hun hart bij de partij.De toekomst zal uitwijzen wat er zal gebeuren

  1. Zeer juist! De andere reacties begrijp ik toch niet. Een eigenaardige taal. Is dat Nederlands? Of ligt het aan mijn IQ? Terug naar jouw goede analyse: Het is duidelijk wat leugens, laster, mediaboycot… vermogen. Men moet dus alles op alles zetten om de waarheid over België en de collaboratie te onthullen. Ook de immigratie natuurlijk, maar dat kwam reeds veel, misschien té veel, aan bod. Terug naar de geschiedenis: de veroveringszucht van de francofonie en ook, doch niet alleen, van de islam.

 6. t Is geen geheim waarom VB gedecimeerd werd. Ironisch dat zo men vaak onder n ander naam opkwam. t Zal ook niet verbazen dat de verantwoordelijken gewoon op post blijven

 7. ‘Terug naar start’ is beter dan ‘ga naar de gevangenis , u gaat niet via start en u krijgt geen premie’. ;-) Gewoon terugvechten is de boodschap. Fortiter in re, suaviter in modo!?

  1. En of we gaan terugvechten! Niet kniezen maar de rug recht, borst vooruit en doordoen: Noch geen honderduizend weglopers (KNIP) kunnen de kracht van de echte overtuiging ooit tegenhouden.

Comments are closed.