Massaal veel kiezers die niet kwamen opdagen, tot maar liefst 42% in Waals-Brabant!

Vorige week liet Annemie Turtelboom-ik-kan-het-niet-aan nog weten dat mensen die niet gaan stemmen daar niet voor vervolgd zouden worden. Vandaag zien we daar de duidelijke resultaten van. Alleszins toch in Vlaams-Brabant en het Zuiden van het land. Over de afwezigheid in Vlaanderen zijn er nog geen duidelijke cijfers bekend. Het toont enerzijds de desinteresse aan van de bevolking in de politiek en anderzijds wordt de discussie stemrecht of stemplicht terug bovenaan de agenda geplaatst.

Gemiddeld gingen in Brussel en het Zuiden van het land 11% (Luxemburg) tot 21% (Namen) van de kiezers niet stemmen, met Waals-Brabant (42%) als uitschieter. Cijfers voor Vlaanderen zijn niet direct beschikbaar. In Oostende zou 16% van de kiezers niet komen opdagen zijn. Verdere cijfers over dit absenteïsme hebben we nog niet kunnen vernemen, maar als deze trend zich doorzet moet de politieke kaste daar zeker rekening mee beginnen houden.

4 comments

  1. De hoge cijfers zijn ergens wel begrijpelijk. Je komt op een grauwe, koude zondagvoormiddag toe aan je stembureau, en blijkt dat twee van de drie computers niet werken. Resultaat: je moeten buiten in de kou 50 minuten (!) aanschuiven om een stem uit te brengen. Ge moet al zot zijn, om niet onmiddellijk rechtsomkeer te maken en naar huis te gaan. Zeker als je weet dat de Turtel gezegd heeft dat je geen boete moet verwachten…

  2. Een land, een maatschappij heeft een morele elite nodig. Elitevorming begint bij het tonen van interesse. Dus ja aan het stemrecht, neen aan de stemplicht. Het zal diegenen die niet geïnteresseerd zijn de kans blijven om thuis te blijven. Het zou trouwens ook het partijlandschap wel eens kunnen veranderen.

  3. Niet gaan stemmen is niet verstandig.Men moet minstens toch een mening hebben en daarvoor uit komen in het stemhokje.Het vraagt een beetje inspanning om de politiek te volgen dat is juist?Maar vergeet niet “gebrek aan kennis leidt u tot onderdaan”

  4. Stemrecht in plaats van stemplicht zou beter zijn. Al was het maar omdat veel doppers dan te lui zouden zijn om op de sossen te gaan stemmen.

Comments are closed.