Vaclav Klaus: ‘EU bezig nationale democratieën te vernietigen’

De nieuwe aandrang tot een Europese federatie te komen, compleet met eigen ‘staatshoofd’ en leger, betekent het “laatste stadium” van de vernietiging van de democratie en de natiestaat. Daarvoor waarschuwt Václav Klaus, president van de Tsjechische republiek. “De makers van het concept van Europese integratie zijn erin geslaagd kortsluiting te maken in de geesten van de mensen door een verband te leggen tussen Hitlers agressieve nationalisme (van een totaal negatief type) en de traditionele natiestaat, en daarbij het bestaan van natiestaten in het algemeen ter discussie te stellen. Van de vele fatale fouten en leugens waarmee de ontwikkeling van de EU altijd al is onderbouwd, is dit een van de ergste.”

In gesprek met The Sunday Telegraph waarschuwt Václav Klaus dat politici “met twee gezichten”, conservatieven daarbij inbegrepen, de deur hebben opengezet naar een superstaat door de democratie te laten varen, vanuit het verlangen niet langer meer rekenschap of verantwoordelijkheid jegens hun kiezers meer te hoeven hebben. Klaus is verbijsterd door de wijze waarop politici de eurocrisis gebruiken als drukmiddel om bevoegdheden aan Europa over te dragen en zo zelf machtiger te worden en onafhankelijker van hun achterban.

“Politieke elites hebben altijd geweten dat de verlegging van de besluitvorming van nationaal naar supranationaal niveau een verzwakking betekent van de traditionele democratische mechanismen (die onscheidbaar zijn van het bestaan van de natiestaat) en dit vergroot hun macht radicaal. Daarom wilden zij deze verlegging zo vreselijk graag in het verleden, en daarom willen ze die vandaag nog steeds”, aldus Klaus in zijn nieuwe boek Europe: The Shattering of Illusions, dat deze week uitkomt.

Bron:  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/2605-eu-bezig-nationale-democratie%C3%ABn-te-vernietigen.html

4 comments

 1. Eindelijk een staatshoofd met gezond verstand én een rugge(n)graat! Die n staat apart omdat die dwaze n ook alweer ondemocratisch werd opgedrongen.

 2. Het nieuwe boek vab Vaclav Klaus zal, alhoewl ik het heel aandachtig zal lezen, waarschijnlijk mij niet veel nieuws kunnen brengen. Reeds jaren hamer ik erop dat het nooit of te nimmer de bedoeling van de “Europelingen” is geweest om een democratie te installeren. Hun streven is een buraucratische dictatuur naar het voorbeeld van de verdwenen USSR. Helaas, de natiestaten staan erbij, kijken er naar EN DOEN NIETS! Waarom niet? Lees het boek van Vaclav Klaus, daar staat het antwword op die vraag.

 3. Het agressieve nationalisme van 1939 tot 1945 door een waanzinnige machthebber is nog altijd in mijn geheugen verankerd. Een voor allen en allen voor een,dit was verplicht. Niemand wist iets over de achtergrond.Ik heb geleerd en veel megemaakt. Iedereen was van de partij. Het volk was blind. De kinderen in uniform leerden respect en zelfrespect te hebben voor anderen alsook discipline. Vrije meningsuiting moeten blijven, anders leeft men in een dictatuur !…

  1. Geachte Mevrouw, mag ik U, in alle respect, op enkele onjuistheden in uw betoog wijzen?
   1) Het fascistische agressieve nationalisme van de eerste helft van de 20e eeuw bestaat niet meer en is tot historie geworden. Tenandere, denkt U werkelijk dat Vlaanderen ooit een soevereine natiestaat zal worden op grond van het laffe nationalisme van nu (er zijn gelukkig uitzonderingen, maar zijn die er genoeg?)? Zonder “aggresief” nationalisme zie ik dat niet te lukken, hoor!
   2) Wat is er verkeerd aan het “één voor allen en allen voor één” (is nu vervangen door de term wederkerige solidariteit). Dit is toch de leuze van d’Artagnan en zijn drie musketiers, nietwaar? Dat het tijdens verplicht was is toch geen argument. U bent dagelijks verplicht te eten of anders gaat U dood. Is die verplichting dan ook verkeerd?
   3) Meent gij dat het volk nu meer weet van de poltieke achtergronden dan toen? Fout gedacht, hoor! Denkt gij werkelijk dat het Volk nu ziende is? Fout gedacht, hoor! En hoeveel meer boterhammen op uw bord heeft de vrije meninguiting U al opgeleverd?
   4) Tenslotte, wel degelijk geachte Mevrouw, wil ik U bekennen dat ook ik de Tweede Wereldoorlog heb meegemaakt en dus denk dat ik weet waarover ik het heb.
   Methartelijke en beleefde groeten.

Comments are closed.