Al 31 jaar start en eindigt De Gordel in Sint-Genesius-Rode. Nu meer dan ooit. Het Nederlandstalig karakter van de Rand staat onder druk. Zie de weigering van de Rodense burgemeester Myriam Rolin om voor de 32e editie haar gemeente start- en aankomstplaats te laten zijn. Dit is een belediging voor heel Vlaanderen. Zij beseft niet dat de gemeentelijke organisatiekosten van € 50.000 dubbel en dik terugverdiend worden als elk van de 80.000 deelnemers – het aantal in 2010 – een cola nuttigt. Maar financiën tellen voor Rolin niet het zwaarst.

Haar beslissing is ingegeven door arrogantie jegens de Vlaamse minderheid in haar gemeente. Een minderheid die onder haar 23-jarig bewind gemarginaliseerd is. Nederlandstalige initiatieven zijn doodgebloed, de taal weggedrukt. Een Rodenaar verklaart dat ‘onze mooie gemeente verpest’ is door de burgemeester. ‘Je discrimineert de Vlamingen in Rode en je gedraagt je als een regelrechte potentaat.’

Franstalig imperialisme zou enigszins begrijpelijk zijn als Rode in Wallonië ligt. De gemeente was vroeger onder burgemeester Soens nog een bastion voor Vlaanderen. Laat Rolin maar bezig zijn. Zij beledigt Vlaanderen en de Vlaamse cultuur. Een belediging die wij als VOS niet accepteren.

Het siert deelnemers dat zij, net als president van de Raad van Europa Herman van Rompuy, op 2 september gewoon in Sint-Genesius-Rode beginnen. Hij woont daar. Hij moet weten waar het over gaat. Al is het maar om te tonen dat de Vlaamse cultuur niet bij de gratie van Franstalige burgemeesters als Rolin bestaat.

VOS staat er op 2 september. In Sint-Genesius-Rode. U ook?

Philippe Haeyaert
Voorzitter VOS

Ivo Coninx
Gedelegeerd bestuurder VOS

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: