Goed nieuws voor Moslimbroeders: Egypte op rand van instorting

De Arabische Lente werd ons voorgeschoteld als een liberaal-democratische revolutie in de Arabische islamitische wereld. De val van Moebarak in Egypte was een bekroning aangezien Egypte één van de belangrijkste Arabische landen is. In plaats van democratie staat Egypte nu echter de instorting te wachten. Tot grote vreugde van de Moslimbroeders.

In een verbazend snel tempo is Morsi begonnen met het opruimen van de overblijfselen van het vorige regime. De top van het leger is reeds “op pensioen gestuurd” (tot zover de elite) en “als antwoord op radicale moslims in Sinaï-woestijn” zijn er voor het eerst in 33 jaar terug Egyptische tanks in het grensgebied met Israël (tot zover het vredesverdrag tussen Israël en Egypte). Maar het Arabisch-nationalisme van Nasser is nog niet helemaal verslagen. Vele Egyptenaren zijn er nog steeds in de hoofden aanhangers van, maar de economische situatie zouden de Moslimbroeders wel eens kunnen helpen.

Toen Morsi als president werd gekozen, was er geen paniek in Washington. Men ging er immers van uit dat de grote economische problemen van Egypte er wel voor zou zorgen dat hij braaf aan de subsidie-leiband van Washington zou blijven. De Moslimbroeders lijken echter te kiezen voor de strategie van de sovjets in de Russische revolutie (1917) of die van de Somalische krijgsheren (jaren 1990) of Noord-Korea vandaag de dag. Uithongering en economische instorting moet zorgen voor een grotere binding aan de Moslimbroeders. Zij kunnen immers door buitenlandse steun uit radicale kringen grote groepen mensen voeden en kleden.”Wiens brood men eet, diens woord men spreekt” als politieke strategie. De eerste stappen zijn er reeds voor gezet.

De subsidies om de prijzen van olieproducten laag te houden zijn reeds gehalveerd en zijn teruggebracht naar een bonnensysteem. Het invoeren van de rantsoenering is dan ook niet meer ver. Deze bonnen zouden dan vereist zijn om producten te kopen als butaangas, diesel, aardgas en andere bronnen van energie. Volgens het Egyptian Center for Economic Studies zal in 2013 dit systeem ook voor brood ingevoerd worden. Men zou dan vervolgens deze bonnen kunnen gaan halen bij een lokaal kantoor van de Moslimbroederschap. Men kan dit een doemscenario noemen, maar de realiteit is er reeds naar. Door een gebrek van vreemde deviezen slaagt Egypte er al een tijd niet meer in om in zijn oliebehoeften te voldoen. Sinds de val van Moebarak lijdt Egypte regelmatig onder energietekorten. al-Ahram, de meest gelezen krant van Egypte, verkondigde dan weer dat er broodtekorten waren in meerdere provincies aan het einde van de Ramadan. Deze tekorten waren reeds in zekere mate aanwezig voor de verkiezing van Morsi. Toen heeft de Moslimbroederschap dit aangegrepen om brood en olieproducten te verdelen. Dit verklaart voor een belangrijk deel dan ook de verkiezing van Morsi.

Ook op buitenlands vlak lijkt het ook dat Morsi voor een radicale draai gaat die niet gezien is sinds Sadat. Die smeet toen de Sovjetadviseurs buiten en haalde Amerikanen binnen. Nu lijkt het dat Morsi de Amerikanen weldra zal buitensmijten en de Chinezen zal binnenhalen. Egypte bezit immers, met dank aan de Amerikanen, fabrieken die F-16-gevechtsvliegtuigen en Abrahams-tanks kunnen produceren.

4 comments

 1. Men mag zich niet laten misleiden door allerlei uiterlijke kentekens. In feite verloopt alles volgens plan, zoals reeds beschreven in het boek The Great Chessbord van Brezinsky, het Project for an New American Century en het Oded Yinon plan om het midden oosten te balkaniseren. Zowel de USA – Saoudi-Arabië, Israël en de Moslimbroeders vormen een front tegen Syrië en Iran. De anti USA en anti-Israël houding van de Moslimbroeders is maar schijn.(=achter de schermen werken ze samen). Zie een ganse reeks artikels op de web site van Black Listed News. Het uiteindelijke doel is de 3de wereldoorlog in het het midden oosten, zoals deze voorspeld en gepland werd in de beruchte brief van Albert PIKE.

 2. Denk maar niet dat het regime weer snel zal vallen. Moslimfundamentalisten houden keihard vast aan de macht en geven die niet meer uit handen. Zie Gaza en Iran.

 3. Ik zie een spoedige reden en dat zal oa armoede zijn en de uitspattingen
  ervan om uitvluchten te zoeken, Israel aan te vallen, met het gevolg dat Israël Egypte plat zal bombarderen.(Een nieuw Hitler Duitsland tegen de joden maar dan verplaatst in ander jasje)Gevolg een Arabische oorlog en de Armaggedon tegen Jeruzalem, Israël.
  Gevolg wereldoorlog .Amerika zal niet meedoen met de Arabische landen en zal massaal legertroepen sturen. Over Europa ga ik niet spreken, maar sommige Arabieren hier zullen wegtrekken om te gaan oorlog voeren.Indien Europese landen de kant van Israel kiezen , massale aanslagen en onlusten door Islamitische allochtonen.
  Economische problemen , grote onlusten en aanvallen van Marokkaanse inwoners die de steden onveilig gaan maken.Leger dat ingrijpt.Burgerlegers die opgezet worden. Arabische landen die worden gebombardeerd en een kernaanval! Het oude Babylon regio, Iran, Irak, Syrie, Afghanistan Pakistan, Soedie-Arabie in vuur vernietigd. Mensen die geinvesteerd hebben in luxeappartementen in een van de golfstaten, zien hun palmeiland in de zee verzwolgen worden! Alles moet nog beginnen en waar gaat het eindigen!?
  Zeker is dat het begint.De vraag is alleen wanneer?
  Tijd om te speculeren is nu aan gebroken!

  1. Geachte Heer Franckaert.
   Er is een oude uitdrukkibg die vraagt: moet er nog zand zijn?
   Ik zou u willen vragen: moeten er nog doemscenaio’s zijn? Zijn onze vooruitzichten nog niet donker en ontmoedigender genoeg soms?

Comments are closed.