Politie Mechelen viseert verkeerde ‘criminelen’. Metalfans zijn geen hooligans!

Afgelopen weekeinde was het Maanrock in Mechelen. Stilaan loopt daarmee de festivalzomer ten einde. Honderdduizenden jongeren (en minder jongeren) deden zich de afgelopen zomermaanden tegoed aan honderden optredens van house-muziek, over reggea en blues tot zware metal. Er waren festivals met één muziekstijl en er waren festivals waar een allegaartje aan stijlen te vinden was. Maanrock is er zo eentje: voor ieder wat wils. Dat laatste kende echter een einde in mineur door de Stad Mechelen zelf. De overdreven strenge aanpak van de GAS-boetes zorgde voor een vroegtijdig afsluiten van het optreden van Diablo Boulevard, de metalgroep van komiek Alex Agnew.

Mechelen voert al enkele jaren een streng beleid tegen ‘overlast’. Op zich zijn we daar wel voor te vinden, maar we merken de laatste maanden dat de prioriteiten verschoven zijn van overlast veroorzaakt door criminelen, naar overlast veroorzaakt door de – letterlijk – brave Mechelse inwoners. Zo werden er steeds meer GAS-boetes uitgeschreven voor wildplassen (zelfs iemand die een boete kreeg voor wildplassen in een weide), het plukken van één enkel bloempje in een romantische bui, geluidsoverlast veroorzaakt door mensen die in de auto iets te luid naar de radio luisterden mét de raampjes gesloten (het gaat hier wel degelijk niet over de gekende ‘boomcars’), enz…

En hier komt nu een vervolg op door het ‘preventieve’ optreden van de Mechelse politie tegen de ‘gevaarlijke’ fans van Diablo Boulevard. Metal is niet voor ‘piskes’ en bijgevolg wordt er nogal wat geduwd en getrokken tijdens optredens. Uiteraard met onderlinge toestemming en met wederzijds respect. Een bloedneus is geen uitzondering, maar dat nemen metalfans er graag bij. Het “hoort er bij” zeg maar. Moshen, wall of death, crowdsurfen, … allemaal zaken die tot de geplogenheden horen bij een metaloptreden. Op Graspop Metal Meeting in Dessel wordt hier vanzelfsprekend niet over gemaald. Op Maanrock was dit toch even anders.

De Mechelse politie en de iets bravere Maanrockbezoekers keken even verschrikt op toen de metaljongens en -meisjes met elkaar in de clinch gingen. “De Mechelse politie verwachtte blijkbaar het begin van Wereldoorlog III,” aldus Alex Agnew. Hem werd dan ook gevraagd zijn fans aan te manen tot kalmte. Wat Alex uiteindelijk ook deed. Het mocht echter niet baten, metalheads zijn geen stillevens en bijgevolg begon het feest van voor af aan. En terecht uiteraard!

Alex Agnew na een optreden van Diablo Boulevard, samen met Rechts Actueel-medewerkers Skippy en Bert Deckers.

Dit was het einde voor de ordetroepen van burgemeester Bart Somers (Open-vld). Crowdsurfers, mensen uit de moshpit, enz. … ze werden één voor één uit het publiek gehaald en kregen een PV aangesmeerd. Alex Agnew kreeg de mededeling dat hij moest afronden met zijn optreden. Feest gedaan voor de honderden metalfans die Mechelen nochtans een goede duit opbrachten door hun verbruik. De metalfans dropen dan maar in alle rust en stilte af uit de Dijlestad.

Een schande is het! Bart Somers en de politie van Mechelen leggen duidelijk hun zwaartepunt tegen de criminaliteit op de verkeerde plaats. Een groep feestende metalfans is géén bende criminelen. Metalfans zijn geen hooligans, integendeel! Als dat wél zo was, dan was de binnenstad van Mechelen gesloopt geweest, nadat deze muziekfans door de politie naar huis werden gestuurd. We willen weleens weten wat er zou gebeuren moest men Tomorrowland vervroegd afsluiten, omdat er – bij wijze van voorbeeld – vaststellingen werden gedaan van overmatig druggebruik (geen al te gek voorbeeld, gezien de twee doden die dit festival onrechtsreeks op zijn geweten heeft). Mensen onder invloed laten zich niet van een festival verjagen en bijgevolg durven we er voor vrezen dat Boom er de dag nadien als een slagveld zou uitzien.

Alex Agnew vraagt dan ook dat de mensen die een PV ontvingen door hun optreden op Maanrock, om deze in te scannen en aan Diablo Boulevard te bezorgen. Zij zullen dan een gratis pakket ontvangen van deze fantastische groep.