Gezocht: weggelopen zwarte atleten tijdens de Olympische Spelen

Meer dan een dozijn atleten uit Afrikaanse landen die deelnamen aan de Olympische Spelen, zijn niet teruggekeerd naar hun thuisland. Nog voor de afsluitende ceremonie verdwenen sporters uit straatarme of door conflicten verscheurde landen als Kameroen, Eritrea, Guinee en Ivoorkust uit het olympisch dorp. Niemand weet waar ze gebleven zijn…

Atleten die deelgenomen hebben aan de Olympische Spelen mogen volgens hun visum in Groot-Brittannië blijven tot november, maar één van de verdwenen atleten heeft al verklaard politiek asiel aan te willen vragen. “Ik hou heel veel van mijn land, maar het zijn de zware omstandigheden en het gebrek aan mensenrechten die me dwingen om asiel aan te vragen”, zei de 18-jarige steeplechase-loper Weynay Ghebresilasie, tevens vlagdrager bij de openingsceremonie, eergisteren tegen de Britse krant The Guardian.

De atleet, die als tiende eindigde in zijn serie en dus niet doorstootte naar de volgende ronde, zei dat zeker drie andere leden van de Eritrese delegatie, die uit slechts 12 personen bestond, ook van plan zijn asiel aan te vragen. Zij zouden niet publiek bekend willen maken uit angst voor represailles van hun families in hun thuisland. Ook uit Guinee, Kameroen en Ivoorkust zijn verdwenen atleten gemeld na de Olympische Spelen in Londen.

One comment

  1. Mmmh, lopers en asiel … Ik probeer vooral niét te denken aan een mogelijke variatie op “The long walk” van Stephen King …

Comments are closed.