Saoedi-Arabische judoka mag tegen alle regels in mét hoofddoek deelnemen aan de Olympische spelen

In Londen vinden momenteel de Olympische Spelen plaats. Wie niet op een andere planeet leeft zal dat al wel gemerkt hebben. Voor het eerst in de geschiedenis mogen ook dames uit Saoedi-Arabië deelnemen. Niet dat het IOC (Internationaal Olympisch Comité) daar tegen was, maar wel omdat de strenge islamitische regering – die overigens dikke vriendjes is met de Verenigde Staten van Amerika – daar tegen was. Maar goed, het probleem is van de baan, Saoedi-Arabië zendt twee van haar sportiefste dochters uit.

Onder hevige protesten van haar islamitische landgenoten reisde de 16 jarige Wodjan Shahrkhani af naar het Europese continent. de andere atlete Sarah Attar, woont in Amerika en daar geniet ze als meisje iets meer vrijheden dan in haar oorspronkelijke thuisland. De afreis van judoka Wodjan is dus een feit, maar haar deelname aanstaande vrijdag heeft toch nog heel wat voeten in de aarde gehad. Haar strenggelovige vader wilde namelijk niet dat ze deelnam aan de Spelen, tenzij ze gesluierd op de tatami zou verschijnen.

Hier zat het IOC natuurlijk mee verveeld, aangezien de regels van de judosport zeggen dat het hoofd niet bedekt mag worden. Uiteraard niet om de religieuze neutraliteit te bewaren, maar simpelweg om de veiligheid van de deelneemsters niet in het gedrang te brengen. Bij judo wordt er nogal wat getrokken en gesleurd en bijgevolg zou een hoofddoek weleens tot verstikking kunnen leiden. In plaats van de regels strikt toe te passen, werd een oplossing gezocht en gevonden. Een speciale hoofddoek werd ontworpen en zo kan juffrouw Shahrkhani alsnog deelnemen aan haar judokamp komende vrijdag. Details over haar hoofddoek werden echter niet vrijgegeven.

3 comments

  1. Is er misschien een foto beschikbaar om dat zonderling hoofddeksel te bekijken ? Liefst op het hoofd van de minstens even zonderlinge judoka ?! PS Heeft Allah haar geholpen aan de overwinning? aan het felbegeerde goud ?

    NVDR.: Zoals u in het artikel kan lezen, moet de dame in kwestie pas morgen aantreden.

  2. ik zou zeggen, zoek naar een ‘aanknopingspuntje en geef een ruk aan dat kopvod en sleur ze tegen de tatami! Ongelooflijk zeg! Wat een appeasing zootje! Wanneer ‘brengen’ wij ze naar ‘huis’ hoeven ze nx anders te doen dan te gehoorzamen, zal ze vies tegenvallen maar ONS niet! Kan niet wàchten op Bijltjesdag!

Comments are closed.