Festivalgangers anno 2012: decadentie troef! Opruimen en discipline zijn vervlogen termen…

Vorig weekeinde kon de jeugd zich nog eens goed laten gaan op het mega-festival ‘Tomorrowland’ in het illustere Boom; alles in een sfeer van ‘love, peace and understanding’, dat spreekt voor zich natuurlijk. Voor de feestneuzen die er een meerdaags uitje van maakten was er ‘DreamVille’, een gelegenheidscamping die in het Engels beschreven wordt als ‘de warme welkom na een lange en gekke festivaldag, een moment om te herademen in de morgen en je batterijen op te laden om er weer stevig tegen aan te gaan! De kwaliteit van aangeboden diensten, sfeer, totale ervaring en mooie omgeving maken van DreamVille één van de leukste plaatsen om gedurende 4 nachten te verblijven. Een unieke zomerervaring!’

Wie alvast een unieke zomerervaring meemaakte was de reporter van de Gazet van Antwerpen, die ‘s maandags na het festival een kijkje ging nemen in ‘Dreamville’. Hij vond er een verantwoordelijke die erg ontgoocheld is in het jeugdige volkje: ‘Van inwoners van een droomstad verwacht ik meer discipline’, vertrouwt hij de journalist toe. Het verlaten terrein oogt als een slagveld, of misschien beter nog: als een sloppenwijk in een Zuidamerikaanse grootstad. De journalist vindt er de meest uiteenlopende dingen: een winkelkarretje, nieuwe laarzen, massa’s slaapzakken en tenten, zaklampen, een dure regenjas, zonnebrillen van een bekend merk, twintig euro, zakken chips, een vat bier, een compleet tuinstel, tientallen kampeerstoelen, een fototoestel, een tuinkabouter en… één siliconenborst! Iemand een wilde nacht gehad? Typerend is de ‘hautaine’ (woord gebruikt door de journalist van GvA) houding van vier Ierse jongedames op naaldhakken: ‘De tent en slaapzakken hebben we achtergelaten. Er loopt hier genoeg personeel rond om dat op te kuisen’.

Op het gevaar af om versleten te worden als ‘oubollig’, ‘conservatief’ of ‘zagevent’: is deze mentaliteit – die overigens niet alleen op ‘Tomorrowland’, maar op zowat alle festivals de kop opsteekt –  nu het resultaat van zovele eeuwen beschaving? Hopelijk is dit niet dezelfde jeugd die steen en been klaagt omdat ze moeten werken voor het pensioen van de oudere generaties en die jeremieert dat de toekomst er zo somber uitziet. Hoevelen zouden er trouwens naar zulke festivals kunnen gaan dankzij de financiële inbreng van hun ouders? Blijkbaar is een (groot?) deel van de jeugd niet meer vatbaar voor enig idealisme en is plat vermaak – festivisme, of ook wel het ‘Paris Hilton-syndroom’ – het enige dat nog telt. De politiek-correcte adepten van de ‘Frankfurter Schule’ hebben er een mooi zootje van gemaakt!

Misschien kunnen ze wel een puntje zuigen aan de houding van het door hen zo verfoeide Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), waar sommige ‘Rechts Actueel’-redacteurs hun korte broek versleten, of aan andere nationalistische organisaties die wel eens voor meerdere dagen weg zijn. Daar geldt tot op de dag van vandaag dat een kampplaats wordt achtergelaten in de staat waarin ze zich bevond.

En zo hoort het ook. Of zou dat te simpel zijn voor decadente festivalbezoekers?

 

14 comments

 1. Dit heeft in essentie eigenlijk niks meer te maken met dit of een ander festival. Wat we hier zien, is wat we in het groot – meer verspreid en daarom minder opvallend, maar in véél grotere mate – zien langs onze wegen. En ook telkens met hetzelfde excuus: iemand (of dat nu een “ecoteam” of de staat is, maakt niet uit) zal dat wel opkuisen, het is een “recht” om de boel te vervuilen. Stel morgen de vraag aan al die jongens en meisjes wat ze denken van de “global warming”, van de jacht op walvissen, van de olievervuiling van de zee en ze antwoorden je bijna stuk voor stuk dat dat schandalig is, dat de “smerige kapitalisten” de wereld aan het verknoeien zijn en dat het in een wereld waarin zij, “de jeugd”, het voor het zeggen zouden hebben allemaal zo niet zou lopen. Ik onthoud me van verdere commentaar, maar kan “Andermans rommel” van Theodore Dalrymple als achtergrondlectuur ten sterkste aanbevelen.

  1. Frankfurter Schule = permissieve maatschappij = verboden te verbieden = alles mag, alles kan.

   1. Voor zover ik weet was de Frankfurter Schule bezig met het blootleggen van repressieve structuren in de maatschappij. Waren ze voor een meer open maatschappij? Ja, maar over uw “permissieve maatschappij” heb ik niets teruggevonden, hoor. Sterker nog, ze bekritiseerden zelfs het egalitarisme in de moderne samenleving, niet iets wat wijst op een standpunt voor een alles-kan-alles-mag-maatschappij.
    “De horde, […] is geen terugval in de oude barbarij, maar de triomf van de repressieve egaliteit, de ontplooiing door de gelijken van de rechtsgelijkheid tot het onrecht.” (Dialectiek van de verlichting, p. 27)

    1. De literatuur van en over de Frankfurter Schule is zeer omvangrijk. Zelf heb ik mijn informatie over dit instituut vooral uit ‘Die Frankfurter Schule und ihre zersetsenden Auswirkungen’ van Dr. Rolf Kosiek. De profs die aan de Frankfurter Schule verbonden waren lagen met hun ideeën aan de basis van de culturele ommezwaai van de laatste 45 jaar. Naar mijn mening ligt daar een flink deel van de oorzaak van het verlies aan normen en waarden, die leiden naar o.a. het onverantwoordelijke gedrag inzake milieubesef.

 2. Achter deze ganse reeks festivals gaat het brood en spelen schuil, en waarbij het klootjesvolk letterlijk en figuurlijk in het stof of de modder kruipt voor alles wat volksvreemd en dekadent is. Dergelijk soort voelt zich alleen maar in zijn sas op een mestvaalt, en bijgevolg kan men ook niet verwachten dat ze dit gaan opruimen. Het is dan ook geen toeval dat het overgrote deel van deze festivals plaats vinden in Vlaanderen…waar kruiperigheid, zelfvernedering en lafheid de “norm” zijn geworden. Het echte probleem is dan ook niet het afval, maar de verborgen agenda die schuil gaat achter deze “festivalitis…” Cui bono ?

 3. Djeezus, aanstellers, een festival is en blijf een festival, de camping is ook per definitie een stort en zal ook nooit veranderen. Er zijn speciale eco-teams die betaald worden om dit op te kuisen omdat het festival zelf dit voorspeld dat het zo zal zijn. De mensen in het eco-team doen dit met hun eigen wil, dus wat is het probleem? een festival is 4 dagen los erover gaan en genieten op elke mogelijke manier! degene die dat niet begrijpt is duidelijk nog niet dagen op zo een camping verbleven.

  1. Zelf ben ik naar Graspop geweest en daar was het eveneens prijs. De camping werd achtergelaten als één groot stort. Zelf hebben wij met onze groep alles proper opgeruimd wat van ons was, we hadden zelfs een eigen vuilzak bij die we bij de daarvoor voorziene plek hebben geplaatst bij ons vertrek.

   Als iedereen dat zou doen zou uw ticket al wat minder kosten, aangezien er minder ‘vrijwilligers’ (die krijgen eveneens centjes hoor) moeten betaald worden.

   U vindt dus ook dat je zomaar alles op straat moet kunnen gooien, want de gemeente betaalt toch personeel om de straten te kuisen? Propere jongen ben jij!

   1. ikzelf heb ook mijn vuilzak mee, maar het is niet dat het daardoor veel beter is, wij kuisen onze dingen ook altijd zelf op en toch komt er zelfs in onze tentenkring nog altijd veel afval terecht van andere mensen. Face it, een festival is en blijft een festival, en het afval op de camping is daar een deel van dat nooit zal verdwijnen. Ga je me nu echt zeggen dat je gelooft dat een camping proper kan zijn na 4 dagen zwaar feest? met zoveel mensen bij elkaar is dat onmogelijk. Grow up and face the facts mate!

    1. Het op zijn beloop laten is niet hetzelfde als de feiten inzien.

     Het is allemaal op die festivals (behalve Graspop dan) van “verbeter de wereld!” “bio hier, bio daar”, “opwarming van de aarde”, “vreedzaam samenleven”… totdat ze zelf eens iets kunnen laten zien en doen. Dan is het teveel gevraagd.

     Dat is zoals verdraagzamen die agenten op hun gezicht slaan uit naam van de wereldvrede…

   1. ikzelf heb mijn vuilzak mee, maar het is niet dat het daardoor veel beter is, wij kuisen onze dingen ook altijd zelf op en toch komt er zelfs in onze tentenkring nog altijd veel afval terecht van andere mensen. Face it, een festival is en blijft een festival, en het afval op de camping is daar een deel van dat nooit zal verdwijnen. Ga je me nu echt zeggen dat je gelooft dat een camping proper kan zijn na 4 dagen zwaar feest? met zoveel mensen bij elkaar is dat onmogelijk. Grow up and face the facts mate!

    1. Ik vind het positief dat je zelf je rommel opkuist. Ik neem ook aan dat zo een festival rommel met zich meebrengt. Maar winkelkarretjes, een compleet tuinstel, tientallen kampeerstoelen, slaapzakken en tenten… komaan zeg, dat is toch geen gewone rommel meer?

 4. Het wordt misschien inderdaad stilaan tijd om ons eens wat vragen te stellen bij ‘festivalitis’. Als men toelaat dat alle afval op de grond wordt gekieperd, waardoor de weide na enkele uren een stort is, leert men jongeren dan niet dat dat ook buiten de weide OK is? Een zaak als Pukkelpop maakt Chokri schatrijk maar blijkt wel mensen het leven te kosten als weer eens een onweer voorbijtrekt; een aanwezige journalist noemde het het ‘grootste drugs-, zuip en sexfestijn’ van België. Dat sluit dan weer aan bij het recente nieuws dat er in de zomer 15% meer sexziektes opduiken door, jawel, de festivals… Mensen zijn mensen en jeugd mag al eens uit de bol gaan, maar de samenleving zou stilaan toch wel eens wat regels mogen opleggen. Afval storten verbieden en strenge drugcontroles zouden al zeker mogen.

Comments are closed.