Open brief van NSV aan rillende ex-AMADA-NVA’er Jan Peumans

Even terugspoelen:  Jan Peumans, de linkse pro-Waalse tuinkabouter van de NVA, heeft een interview gegeven aan zijn lijfblad De Morgen.  Naast de bekentenis dat hij lid is geweest van AMADA, de communistische knokploegen die in de jaren ’70 Vlaamsnationalisten aanvielen en soms voor het leven verminkten met brandbommen, bakstenen en katapults, wist hij ook te melden dat hij ‘rillingen’ krijgt van de Vlaamsnationale NSV.  Hier is een Open Brief van de Vlaamsnationale studenten als antwoord.  

Vlaanderen, 29 juli 2012

Geachte heer Peumans,

Vandaag las ik met grote verbazing (alsook met de nodig rillingen) uw interview in De Morgen.  U zal waarschijnlijk wel balen van de titel van dat interview. Nu deed u zoveel moeite om uw progressief Vlaanderen uit de doeken te doen, kiezen die leukerds van De Morgen net een zin uit de kleine passage over de griezels van de NSV! voor hun titel.

Semper Fidelis

Blijkbaar kent u toch uw partijgenoten niet zo goed. Uw jongerenvoorzitster, Kim Van Cauteren was schacht bij NSV! Leuven, op het ogenblik dat ik zelf schacht was bij NSV! Hasselt. Ik heb in die tijd ook regelmatig gesprekken met haar gehad, en ik heb haar niet één keer zien rillen.

Bruno Stevenheydens, lijsttrekker bij N-VA Beveren-Waas de komende gemeenteraadsverkiezingen en fractiesecretatis in het Vlaams Parlement, was in het academiejaar 1988-1989 lid van het praesidium van NSV! Antwerpen, meer bepaald leider van de verbondswacht. Dit is het orgaan van de afdeling, dat instaat voor de veiligheid bij activiteiten. Het was de taak van de verbondswacht de leden te beschermen tegen leden van onder andere Amada, wanneer die het nodig vonden om onze activiteiten aan te vallen.

Van 1984 tot 1987 was Karim Van Overmeire praeses van NSV! Gent. Vandaag prijkt hij op de 3de plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen in Aalst, en zetelt hij in het Vlaams Parlement. Ik zal hier mijn lijstje maar afronden, voor ik u nog in verlegenheid breng. De voorgenoemde oud-NSV!-ers hebben in hun studentenjaren ‘Semper Fidelis’, ‘Eeuwige Trouw’, gezworen aan de NSV! Ik hoop dan ook ten zeerste dat zij zich hun eed vandaag nog herinneren, en in de geest van het Semper Fidelis dan ook afstand nemen van uw uitspraken omtrent onze vereniging.

Hypocrisie

U toont zich in de het vernoemde artikel trouwens ook van uw meest hypocriete kant. U vermeldt dat u gedurende 6 weken lid bent geweest van Amada. Misschien waren die 6 weken bij Amada niet genoeg om te leren dat groupuscules zoals Amada, MLB, AFF, … juist de reden waren, dat NSV! soms geweldadig uit de hoek MOEST komen. In de overgrote meerderheid van de gevallen, moest de NSV! de handen uit de mouwen steken, om te voorkomen dat leden door dergelijk crapuul – gewapend met stalen kettingen, stokken ‘verrijkt’ met nagels en spijkers, en motorhelmen – op activiteiten werden aangevallen.

Wij van NSV! roepen op al onze activiteiten en betogingen op om niet in te gaan op provocaties van extreem-links en dit wordt steeds goed opgevolgd. Ik ga niet ontkennen dat enkelingen, na een nacht te diep in het glas te hebben gekeken, ooit betrokken zijn geweest bij een vechtpartij. Dit zijn echter uitzonderingen, en zaken die wel eens voorvallen in elke studentenvereniging. In plaats van op een goedkope manier de NSV! aan te vallen, zou het u sieren om de bovengenoemde extreem-linkse verenigingen en hun gewelddaden te veroordelen. De NSV! heeft trouwens goede banden met Meervoud, linkse Vlaams-nationalisten, die wel rationeel kunnen denken en niet met scherp op hun collega’s uit de Vlaamse Beweging schieten.

Oproep

Naar aanleiding van uw artikel zullen wij dan ook onze leden met een N-VA-lidkaart oproepen om goed na te denken, alvorens in oktober naar het kieshokje te trekken. Dit is dan ook niet meer dan normaal, wanneer een prominent lid van de N-VA dergelijke uitlatingen doet over de NSV! in de pers. Wij hebben onze leden geleerd van kritisch te denken en hun eigen mening te vormen, en hopen dan ook dat zij dit zullen doen.

U bent de eerste burger van alle Vlamingen, dus ook van NSV!-leden. Het zou u dan ook sieren zich hier naar te gedragen. Wees niet bang, u bent nog steeds welkom om voor NSV! te komen spreken. Onder het mom van ‘Een andere mening aan het woord’ lieten we vorig jaar reeds een lid van de moslimexecutieve aan het woord over de Islam. Waarom zouden we dan een Belgicist als u eens niet aan het woord laten?

Met Vlaamse groet,

Nils Van Roy
Vice-Senior Seniorum – NSV! Nationaal 2012-2013
Senior Seniorum – NSV! Nationaal 2011-2012

13 comments

 1. Dus een ex lid van Amada is nu Vlaams Parlementsvoorzitter?! Dat kan tellen! Peumans zal wel zijn haren hebben verloren, maar wel zeker zijn streken niet. Die man heeft sinds ze hem eens goed hebben afgetroefd in Wallonië steeds meer sympathie voor zijn agressors. Hij lijdt duidelijk aan het stockholmsyndroom. En ja, ik herken de herhaling van de Volks Unie geschiedenis.

 2. “Men moet opletten voor de socialisten (communisten) in alle partijen”… F.A.Hayek

 3. Wim ,jij zou de ervaring van een militant willen kennen die kan getuigen van de rellen in Leuven .
  Mochten jullie niet zo sektarisch en verkrampt zijn dan zou ik uit eerste hand de tactieken van Amada tegenover het gelul van Peumans kunnen plaasten.
  Maar jullie lullen integendeel graag onder elkaar zonder reeële kenis van zaken en zijn niet eens in staat ( of bereid) om tegenpropaganda te gebruiken terwijl die bende jullie afmaakt.
  En dat allemaal omdat er exlusieven bestaan vanwege jullie bazen tegen militanten zoals ik.
  De geldkaste tegen de doe mensen zeg maar.

  1. Een vreemde reactie vind ik dat. Als je wil vertellen over je ervaringen bij Amada, doe dat dan gewoon!

 4. Een der mollen in de NVA is reeds in volle aktie, de anderen zullen volgen.Bartje zal nog zwarte sneeuw zien …Men moet hier duidelijk zien wat er te zien is… de uitval van Jantje (uit het brons groene eikenhout) viseert in eerste instantie de NVA zelf..Men gaat doch niet denken dat het belgische bezettingsregime zal dulden dat de vlamingen eindelijk baas zouden worden in eigen huis. Infiltratie en manipulatie, zijn wapens zo oud als de straat. Het Vlaams Belang kan er van mee spreken…. Ofwel handelt de “mol” vrijwillig, ofwel wordt hij of zij gechanteerd ….Bartje zelf zal ook moeten oppassen dat er hem geen “fortuyntje” overkomt…. van een mafia staat kan en moet men alles verwachten.

 5. Waarover verbaast men ziich eigenlijk? Waarover is men eigenlijk verontwaardigd? Politiek gaat toch immers nooit of nooit over het belang van de natie of van het volk. Ook niet over een partijprogramma, want dit verandert van inhoud als een weerhaan met de wind. Het gaat zelfs niet om het nastreven van een persoonlijk politiek ideaal. Staatsmannen (of vrouwen) zijn er niet meer, alleen nog staatsprofiteurs. De realieit van het politieke bedrijf is immers de jacht op stemmetjes, zitjes, vergoedingetjes allerhande. Dat is het enige waar het om draait! En als de politiek een bedrijf is, dient men toch niet verbaasd te zijn dat daar “werknemers” bij zijn die van “baas” veranderen.

 6. Leve de vrije meningsuiting! Leve de (toekomstige) republiek Vlaanderen!

 7. Niet enkel oud-NSV’ers vindt men trouwens op de lijsten. Ik heb alvast weet van 2 huidige NSV!-praesidiumleden die op zullen komen voor de N-VA…

 8. Misschien kan een oudere Vlaamse militant hier eens komen vertellen over de ‘Slag om Leuven’ in 1976. De VMO organiseerde toen een betoging in Leuven die langs alle kanten werd aangevallen. Voortdurend werd er vanop de daken en vanuit de vensters met glazen, flessen, stenen, dakpannen enz. gegooid. Het extreemlinkse geweld was zo buitensporig dat van de 400 betogers er nog geen honderd de finish haalden. De leden van Amada (voorloper van de PVDA) hadden zowaar bamboestokken bij met scheermesjes aan bevestigd! Misschien kan ex-Amadees Jan Peumans ons daar eens over inlichten?

  Zoiets heb ik het NSV nooit zien doen!

 9. Bijkomend: Piet De Bruyn, senator voor de NVA, was begin jaren ’90 lid van de NSV-afdeling in Leuven.

Comments are closed.