Rusland: buitenlandse NGO’s voortaan beschouwd als buitenlandse agenten

In de Russische media was er wel wat controverse over, bij ons ten lande bleef het, onverwacht, stil over deze zaak. Vandaag is er door de Russische doema een wet gestemd die NGO’s met buitenlandse inkomsten verplicht te registreren als een “NGO in fuctie als buitenlands agent“. En daar stopt de wet niet.

Tevens moeten de NGO’s op alle materialen die zij verspreiden (boeken, pamfletten, etc…) vermelden dat zij worden gesponsord door het buitenland. Ook moeten zij halfjaarlijks rapporteren aan het Russische ministerie van justitie over hun activiteiten. Met deze wet worden vooral Amerikaanse NGO’s geviseerd die de American way of life maar al te graag zouden invoeren in Rusland. In het verleden waren zij ook al actief in pogingen om een nieuwe oranje revolutie in Rusland te doen ontstaan, wat leidde tot een grote afkeer van de Amerikaanse invloed onder vele Russen. Zeker nadat bleek dat Russische NGO’s vaak werden gecontacteerd door de Amerikaanse ambassade en een voorstel kregen van grote Amerikaanse fondsen, in ruil voor het volgen van de Amerikaanse agenda uiteraard. Indien zij weigerden, werd vervolgens met dat geld een soortgelijke, meestal progressieve tot zeer progressieve, NGO opgericht die vervolgens probeerde de oorspronkelijke NGO leeg te zuigen om daarna de Amerikaanse agenda uit te dragen. Maar niet enkel Amerikaanse invloed wordt hiermee teruggedrongen. Ook schimmige NGO’s met steun uit Saudie-Arabië om hun islamistische agenda uit te dragen worden hiermee in hun werking sterk gehinderd.

Met deze zet wenst Rusland buitenlandse invloeden zoveel mogelijk buiten hun maatschappij en politiek leven te houden. Rusland voor de Russen als het ware.

2 comments

  1. Zouden die xenofiele OVERgesubsidiëerde NGO’s hier een (gekloven) haar beter zijn ?

  2. Rusland voor de Russen, klinkt nog zo gek niet!

    We zouden er ‘n voorbeeld aan kunnen nemen!

Comments are closed.