Het Vlaams Belang is in Vlaanderen de partij die veruit de minste aandacht krijgt in de media. Dankzij  de Zwanworstactie begin vorige week was Filip Dewinter te gast in zowel Terzake als De Zevende Dag. Deze passage is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. In Terzake viel mij vooral de onbeschofte werkwijze van Kathleen Cools op, het interview leek bij momenten wel een ondervraging door de Stasi. In de Zevende dag verbaasde Filip Dewinter zelf, door te zeggen dat Gouden Dageraad en NPD karikatuurpartijen zijn die het imago van extreemrechts in Europa schaden.

Het is vreemd dat Dewinter er net deze twee bewegingen uitkiest om te viseren. Natuurlijk is de werkwijze van deze partijen anders dan die van het Vlaams Belang maar het politiek klimaat in beide landen is dan ook iets woeliger dan bij ons. In Griekenland zijn de problemen met immigranten niet te overzien en ligt de prioriteit eerder bij het verdedigen van autochtone Grieken dan worstjes te gaan uitdelen op middelbare scholen (waarbij ik deze VBJ-actie zeker niet wil veroordelen). De fysieke aanval van Ilias Kasidiaris aan het adres van Liana Kanelli is dan weer niet goed te praten maar dit wil niet zeggen dat we alle leden van Gouden Dageraad over dezelfde kam moeten scheren. Fysieke confrontaties zijn in Vlaanderen ook geen uitzondering, maar petsen uitdelen tijdens een tv-debat is een uniek gegeven.

De NPD heeft op haar beurt dan weer heel wat problemen met de altijd verdraagzame antifascisten. Recent waren er nog ongeregeldheden in Hamburg n.a.v. een betoging van de Freie Kameradschaften. Onze Duitse kameraden zijn dan ook vaak verplicht om zichzelf hiertegen te verdedigen. Toen voormalig NPD-voorzitter Udo Voigt dit jaar voor NSV! kwam spreken, was hij zeker niet de stereotype neonazi waarvoor hij steeds wordt afgeschilderd. Integendeel, hij was een zeer intelligent en welbespraakt man die met veel vuur en passie zijn idealen overbracht op het publiek. Moest Dewinter aanwezig zijn geweest op deze avond, dan zou hij misschien een ander beeld hebben van deze feitelijke brother in arms.

In Vlaanderen is het politieke klimaat een pak rustiger dan in de landen van deze twee voorbeelden, hoewel er gisteren nog een tiental ‘vreedzame’ antifascisten werden opgepakt in Brussel, omdat ze de confrontatie wensten aan te gaan met leden van Nation. Maar in de beginjaren van het Vlaams Blok ging het er ook bij ons vaak anders aan toe en moest net als die partij ook de Vlaamse beweging zich meermaals weerbaar tonen tegenover haar tegenstanders.

Mij is ook niet duidelijk waarom beide partijen het imago van extreemrechts in Europa zouden schaden. Komt het misschien omdat zij eerder massa-immigratie in plaats van islamisering als het grote probleem zien? Het verdedigen van wijken die overspoeld worden door illegalen, lijkt mij in ieder geval minder schadelijk voor het imago van extreemrechts dan de openlijke liefdesverklaringen voor Israël door onder andere volk(?)svertegenwoordiger Tanguy Veys. De nationalistische bewegingen in Europa zullen in geen geval beter worden van onderlinge verwijten. In vrijwel elk land leggen nationalisten andere accenten en dit is ook niet meer dan logisch. Wie zijn wij om die mensen te vertellen hoe ze hun nationalisme moeten beleven?

Stijn v. Boebel
Praeses NSV! Antwerpen

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

14 reacties op “[OPINIE] Waarom schoffeert Dewinter gelijkgezinde nationalisten elders in Europa?”

 1. Beste redactie,
  Had de reactie van Yves nog niet gezien, je mag die van mij eventueel laten vallen, ik wil nu ook niet een hetze laten opflakkeren.

 2. Ik heb een duidelijke voorkeur voor de acties van Gouden Dageraad, ze zijn in Griekenland een oplossing en misschien ooit zelfs in Vlaanderen broodnodig. Politiek kan men de vervreemding nooit oplossen daarvoor heeft men inderdaad dictators nodig.En ja, ik ben even bloedserieus.

  Maar denken de mensen die op FDW kappen nu echt dat men met dat soort uitspraken ooit een meerderheid van de Vlamingen kan aanspreken. Jullie weten beter.
  Ik heb helemaal geen schrik van mijn eigen schaduw maar mijn intelligentie mag mijn bravoure ook niet gaan overvleugelen.We moeten taktisch aan politiek doen willen we kunnen scoren, anders komen we beter niet op.

  Dus aan de Stijnen en anderen, denk verder na dan jullie neus lang is.

  Om dat even te verduidelijken neem ik jullie methode even over, daar ga ik :
  Wat me wat stoort, na al vele jaren NSV betogingen te hebben verdedigd tegen mensen die er enkel kwamen om te vechten(van binnen eigen rangen), gaat een verantwoordelijke hier wat uitspraken doen die snel tussen de lijnen gelezen heel wat anders kunnen betekenen. Maw mij zie je niet meer als ordedienst, blijkbaar behoren we tot de “te braven”.
  Kan je volgen ?

  Aan Jan, overtuigd nationalist, met respect
  De vijand van mijn vijand kan mijn vriend worden ;- En na die ééne strijd kan er een andere volgen.

 3. Schillewaert Remi

  In deze polemiek voel ik me niet thuis. Als Vlaamse Beweger gaat het mij om het wegwerken van de Belgische onrechtvaardigheid in het bijzonder, en van onrecht in het algemeen. In dit opzicht is voor mij Filip De Winter niet volmaakt, doch wel degelijk waardevol. Nog liever had ik Frank Van Hecke. Jammer dat ze hun problemen niet hebben opgelost, zoals men van grote jongens mag verwachten. Slimmer zou zijn dat Vlaamse mandatarissen zich niet teveel mengen in een onontwarbare links/rechts-discussie, maar, zoals de francofonie, eendrachtig achter hun volk scharen.

  1. België is allang weggewerkt door de Europese Unie.

   Heel uw “denken” en dat van de Vlaamse Beweging is bijgevolg door de feiten achterhaald.

   1. België is springlevend en hoegenaamd niet ‘weggewerkt’ door de EU, laat staan dat die EU België ooit zou doen ‘verdampen’. In de Unie worden de belangrijkste beslissingen genomen door de Lidstaten, des te meer reden om daar als Vlaamse Staat aan tafel te willen zitten. Het bestaan van de EU maakt het doel van de Vlaamse beweging, onafhankelijkheid, net meer dan ooit relevant. Dat de EU België minder beknellend voor Vlaanderen zou maken is een zware vergissing; Vlaamsnationalisten bestrijden hogere organen die onze soevereiniteit afnemen, of die nu België of EU heten.

    1. U had uzelf de moeilijke woorden kunnen besparen door bovenstaand ‘hoegenaamd’ te schrijven als: “Nietes! En bljif van mijn troeteldoel af!”

     Ga u eens bijlezen over de EU .De beslissingen worden niet genomen door de lidstaten, meer dan 80% van onze wetten worden ontworpen door Europese bureaucraten. En dat was berekend toen de wetten nog louter regelgevend waren voor zaken zoals melk. Toen kreeg je het Verdrag van Lissabon. En nu het ESM. Die laatste twee zijn BINDEND. En een onafhankelijk Vlaanderen twee extra zetels geven grenst op het beledigen van iemands verstand, alsof dat iets verandert.

     Monetaire soevereiniteit (normaal de basis van nationalisme) is er ook niet en diplomatisch kunnen wij kiezen tussen Frankrijk of Duitsland te steunen. Iets meer en het bureaucratenapparaat zal ons wel op de vingers tikken.

     Maar ach, er is nog dat geriatrisch bejaardenhuis van Saksen-Coburg. Hou u daar maar fijn mee bezig.

     1. Hebt u eigenlijk ook maar de flauwste notie van datgene waarover u schrijft? Ik neem aan dat als u spreekt over ‘twee extra zetels geven aan een onafhankelijk Vlaanderen’ u het hebt over het Europees parlement. Maar ik het het hier over de Europese Raad, waar de LIDSTATEN aan tafel zitten en waar de échte beslissingen genomen worden. Ik wil dus geen ‘twee extra zetels’, maar ik wil Vlaanderen aan tafel naast Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Wie daar niet zit, speelt niet mee. Wie denkt dat de natiestaat achterhaald is zou toch dringend eens het nieuwste boek van Thillo Sarazin moeten lezen, die net zegt dat de natiestaat het enige is dat kunstmatige constructies als België of de EU zal overleven.

      1. Ah, de natiestaat? En u heeft ook opgezocht wat iets een natiestaat maakt in de plaats van een regio die grondgebied afstaat omwille van een onafhankelijkheidsidee? U geeft hier een argument tegen Vlaamse onafhankelijkheid. Waarom zou IEMAND naar een Vlaams staatshoofd luisteren in de EU (die nu volgens u wel de “echte” beslissingen neemt)?

       Vlaanderen aan tafel met Duitsland is zoals Oost-Timor aan tafel met China. Dus als u werkelijk voor de natiestaat bent, dan is hier een oplossing: voeg heel België toe aan Frankrijk, Duitsland of Nederland. Of maak van de BENELUX(-Plus) een entiteit.

       Dus opnieuw, in de plaats van uw non-argument kracht bij te zetten met een monocle zoals “de flauwste notie”, kan u zich beter afvragen of u wel bij machte bent de potentie van uw redenatie te onderwerpen aan de feitelijkheid van de toestand.

 4. FDW wil dat zijn achterban klakkeloos de onzin aanneemt die de massa-media over revolutionaire nationalisten in Duitsland, Griekenland, Libië of Syrië vertellen.

  Wat diezelfde media over zijn partij zeggen en schrijven, is vanzelfsprekend verkeerd.

 5. Geachte “Boebel”,

  Als U enige kennis heeft van de NPD, zijn diverse mandatarissen en verkozenen, dan weet U dat het een neonazipartij is. Los van hoe sympathiek sommige van die neonazi’s ook zijn, of hoe intelligent of hoe goed ze zich kunnen verkopen: het zijn wel degelijk neonazi’s en Ugo Voigt was zelf niet allerhandigst in het wegwerken van het zeer terechte neonazi-imago van zijn partij: gedenk de “Gas geben!”-poster.

  Overigens vindt ik de pure “clach of civilisations”-retoriek van Dewinter/Wilders/LePen nóch het neonazisme van de NPD “Nationalistisch” te noemen. Maar kennelijk is er een meerderheid voor te vinden dat woord als afvalterm te blijven gebruiken. In alle geval hebben beide kampen bitter weinig met elkaar gemeen en mogen ze dus best schelden op elkaar en zich distantiëren van wie ze willen: ze zitten niet alleen niet ideologisch op één lijn, ze hebben er ook alle baat bij dat duidelijk te maken.

  1. Il Solidarista

   Le Pen staat helemaal niet op dezelfde lijn als het VB. Integendeel. Dan eerder op de lijn van Golden Down en NPD want ze hebben het anti-EURO standpunt gemeenschappelijk en Le Pen heeft moslims onder haar leden. Net zoals Casa Pound trouwens voor de wannebe’s die dat nog niet wisten…

   Er waren trouwens veel mandatarissen van de partij aanwezig op de lezing van Voigt en ik heb achteraf geen enkel punt van kritiek gehoord, raar?

   Raar ook dat de NPD momenteel op ramkoers zit met de autonomen wanneer het gaat over ‘radicaliteit en stijl’, niet? Heb je überhaupt ooit al met veel NPD’ers gesproken? Een demo bezocht? Hun lokaal bezocht?

   Trouwens als ik met niet vergis was de NPD vroeger héél welkom bij de Vlaamse beweging, tot PRO-NRW opkwam… en die waren blijkbaar sexyer … ( lees, hunne leider had geld)

  2. En wat is nu uw punt eigenlijk?

 6. Filip De Winter heeft andere vrienden …..
  Al meer dan 25 jaar ben ik regelmatig te gast in Duitsland , ook op bijeenkomsten van onze Kameraden van de NPD waar ik me zeer ideologisch verbonden mee voel.
  Dat Duitsland niet Vlaanderen is en Vlaanderen niet Duitsland is voor iedereen wel duidelijk.
  En toch is er een duidelijke lotsverbondenheid tussen Vlamingen en Duitsers , veel meer dan tussen bijvoorbeeld Vlamingen en Israëlieten .
  Ik schrijf dit enkel omdat ik géén schrik heb van onze eigen schaduw in tegenstelling tot anderen waaronder Filip De Winter.
  Het publiekelijk schofferen door Filip De Winter van Duitse consequente Nationalisten en mensen van de Gouden Dageraad in het openbaar op televisie is plat opportunisme zoals we dat van hem gewoon zijn.
  Plat op de buik voor de Joodse gemeenschap om binnen de gratie te vallen van een minderheid waarvan hij denkt dat het zijn vrienden zijn.
  Voor mij blijft het een groot probleem wanneer mensen met een dubbel tong spreken en in zee willen gaan met mensen die ons verachten en onze geschiedenis verkrachten door ons zaken in de schoenen te schuiven waar we niets mee te maken hadden , laat staan ze gedaan te hebben.
  Hier past voor mij maar één woord : VERRAAD !
  En ik heb een goed geheugen en weet zeer goed waar en met wie ik Filip De Winter in het verleden vaak ontmoet heb maar ik wil het hier eventjes bij laten.
  En denk er aan , Antwerpen is niet Tel Aviv en Gantman is niet onze vriend.
  Maar Filip De Winter heeft duidelijk andere vrienden.

  Jan De Beule
  Gemeenteraadslid Vlaams Belang Hamme.

 7. Pieter Huybrechts

  Boebel, groot gelijk !!!

Trending

%d