Boekbespreking: “Waarom democratie?”

Met de huidige crisis, zowel financieel, economisch, cultureel als demografisch is het wel eens nodig om stil te staan bij onze maatschappij en de pilaren waarop zij gegrondvest is. Maar al te graag horen we politici orakelen van de deugden van onze huidige samenlevingsvorm, terwijl we dagelijks geconfronteerd worden met de nadelen. In “Waarom democratie?” analyseert Fred Hamburg ons politieke systeem zonder daarbij de link met de maatschappij te vergeten. 

Om met de deur in huis te vallen, voor mensen die een rechtse/conservatieve visie aanhangen, is dit boek meer dan een aanrader. Het is een standaardwerk dat men zeker moet gelezen hebben. In het parlement en in de politiek algemeen zitten er dwazen genoeg die menen dat men een stabiele maatschappij en politiek bestel kan opbouwen zonder enige vorm van religieuze link. In de zogenaamde wieg van de democratie, het antieke Athene, hadden ze echter reeds door dat dit onzin was. Daar was de volksvergadering immers onderverdeeld in de tien stammen, elk gekoppeld aan een mythologische voorouder.

Fred Hamburg zoekt in zijn boek de zwaktes van het huidige democratische systeem op en dient niet ver te zoeken om deze te vinden. Men kan gerust spreken over de zwakte van instellingen en structuren, maar men vergeet wel eens het metapolitieke aspect. Het is immers mogelijk om instellingen op te bouwen met nobele doelen, maar zonder een “idee” er achter, een ideologisch streven, zullen deze niets veranderen. Met “Waarom democratie?” plaats Fred Hamburg voor een revival van het christendom, en dan vooral het katholieke vanwege het sacrale en hiërarchische, om het zielloze Avondland te redden. Voor hem is er, correct, enkel de keuze tussen het christelijke Avondland en het islamitische. Waarbij hij, tevens correct, niet vergeet om de moslims te prijzen voor hun vasthouden aan hun geloof. Een houding waar de moderne Europeaan zeker van kan leren en een houding die ook eeuwenlang in de Europeanen aanwezig was. Denken we maar aan de Reconquista van Spanje die bij momenten voorbij hopeloos leek voor de christenen, maar die in 1492 leidde tot de val van Granada.

“Waarom democratie?” zal voor velen een controversieel boek zijn. Maar in deze tijden is controverse in politieke standpunten geen luxe meer, maar een noodzaak geworden om mensen wakker te schudden. Het boek is zeker ook een aanwinst doordat het mensen confronteert met hun eigen verleden; het christelijke en strijdbare Europa dat geen complexen had over zijn culturele identiteit doordat het een religieuze identiteit had.

Geen aanrader, maar een standaardwerk!

3 comments

  1. De Gerechtigheid gaat vroeg of laat alles overwinnen!

  2. Nu het Vlaams Belang wat teruggedrongen is door de belgicistische partijen, mede door de N-VA, ligt diezelfde N-VA onder vuur. Misschien zal de pientere werkman ooit begrijpen dat het niet gaat om collaboratie, multicultuur, democratie….doch uitsluitend om het behoud van de Belgische onrechtvaardigheden tegenover Vlaanderen.

Comments are closed.