Westerse (propaganda-)oorlog tegen Syrië

De laatste dagen worden we weer zwaar gebombardeerd met nieuwsberichten uit Syrië, waar een op hol geslagen regime gruweldaden zou begaan op de burgerbevolking. Maar soms duiken er in de marge van deze propaganda-oorlog ook berichten op met een lichtelijk andere versie van de feiten. Zo was er enige dagen geleden de 73-jarige norbertijner pater Daniël Maes, die sinds 2010 woonachtig is in Syrië.

Die getuigde in Terzake: “Ik zie vooral 2 mechanismen die het Westen gebruikt in de desinformatiecampagne die we ook in het geval van Irak en van Libië hebben gezien. Vooreerst is er de demonisering van de leider, hier dus Assad. Verder het stelselmatig omdraaien van slachtoffer en agressor. De agressors worden in de Westerse pers als slachtoffers voorgesteld en de slachtoffers als agressors.”

Hij zegt verder dat hij blijft hopen op vrede, “… vooraleer het Westen met zijn schatrijke corrupte Arabische bondgenoten dit land heeft kunnen ontwrichten.”  Want volgens de pater zijn het Amerika, Europa en de “… corrupte Golfstaten die Syrië willen destabiliseren om ook hier hun eigen macht te vestigen, zoals ze al in zovele landen gedaan hebben.” Dat is duidelijke taal!

Martin Janssen, een arabist die in Damascus woont, vertelt op de website ‘deredactie.be’ over een bende van een 7 à 800 gewapende rebellen die in Hama een ziekenhuis binnenvielen. Ze vermoordden er alle aanwezigen en staken het ziekenhuis in brand. Vervolgens trok de bende naar Tal Daw, in de buurt van Houla, alwaar ze de alawitische families uitroeiden.

Ook de Franse bisschop Philip Tournyoi Clos spreekt van “Westerse desinformatie”. Volgens hem zijn de opstandelingen in Syrië vooral buitenlandse strijders. In Homs is de wijk Hamidiez in handen van zwaar bewapende en van elkaar onafhankelijke strijdgroepen die worden betaald door Qatar en Saoudi-Arabië. Kerken worden verwoest, christenen uit hun huizen gedreven, priesters gedood. Nog volgens de bisschop zouden de christenen in Syrië in vrede leven en erkennen ze “… dat ze zich nog nooit zo vrij hebben kunnen voelen en hun rechten volledig erkend hebben gezien als onder deze regering.”

Syrische christelijke en islamitische leiders zouden het erover eens zijn dat “…de vijanden van Syrië enkele leden van de Moslimbroederschap over hebben gehaald om de broederlijke betrekkingen die vanouds tussen de moslims en de christenen bestaan te vernietigen. (…) De Syrische soldaten staan nog steeds tegenover buitenlandse strijders, huurlingen, Libiërs, Libanezen, militanten uit de Golf, Afghanen en Turken.”

De katholieke bisschop van Aleppo, de Italiaanse fransciscaan Giuseppe Nazzaro, zegt tenslotte dat er momenteel een campagne aan de gang is van Qatar, Saoudi-Arabië en andere Arabische Golfstaten om Syrië te “vernietigen”.

Conclusie: het ziet er naar uit dat het conglomeraat van VSA, EU en VN – dat zich het ‘vrije Westen’ noemt – met behulp van moslimfundamentalisten en het geld van de schatrijke Arabische oliestaten voet aan grond wil krijgen in Syrië, dit om de regio te kunnen beheersen (Iran!) en om Rusland verder in te dijken. Daarbij rekenen fanatieke moslims af met christenen en rivaliserende islamistische strekkingen. ‘War on terror?’ Laat ons niet lachen!

(Bron: Euro-Synergies)

11 comments

 1. Ge kunt toch met uw ellebogen aanvoelen dat de Mossad achter dat gestook der rebellen zit om Assad’s regime te destabilizeren en zo diens claim op de terechte teruggave van de Golan, gestolen door de Apartheidsstaat Israel, eens en voor altijd te blokkeren. De steenrijke filosemietische pro-Zionistische Lobby, die vooral in de USA bijna alle media en de marionetten politici stuurt, zorgt voor de nodige propaganda rugdekking.

 2. In welke Terzake getuigde Daniël Maes overigens, want op de vrt Videozone vind ik hier niets van terug? Enkel maar reportages over de ‘misdaden’ van de ‘regeringstroepen’.

  1. Surf gewoon even naar de webstek van ‘Terzake’, zoek in de oude afleveringen en op datum van 29 mei 2012 vindt u de bewuste uitzending terug.

 3. Mooi dat de vertaler zich achter deze analyse schaart, maar enkel een artikel vertalen is slechts een begin. Zijn partij stemde bv. voor de interventie in Libië en was niet te horen toen de Belgische staat alle betrekkingen met de regering van Bashar Al-Assad verbrak. De morele steun van Gerolf Annemans aan Kosovo ben ik ook nog niet vergeten. De vertaler heeft dus nog véél werk voor de boeg. Indien hij werkelijk voor een geopolitieke mentaliteitswijziging wenst te zorgen bij de actiegroep en de partij waar hij actief is, kan hij me altijd contacteren en zal hij in mij een bondgenoot vinden.

  1. Vooraf: het gaat hier niet om een vertaling, maar om een samenvatting van een nederlandstalig blog-artikel op de webstek van Euro-Synergies (Robert Steuckers). Ik heb de inhoud ervan kort overgenomen en daarbij Rechts Actueel als luidspreker gebruikt, omdat ik vind dat dit interessante informatie is, die we het ‘grote publiek’ niet mogen onthouden. Bij deze wil ik Robert Steuckers trouwens bedanken voor zijn onaflatende ideologische arbeid, waarvan nog té weinigen gebruik maken.

   Wie mij kent weet dat ik nooit pro-Amerikaans ben geweest, dus natuurlijk wil ik een geopolitieke mentaliteitswijziging in partij en beweging. En er is zeker nog zeer veel werk voor de boeg, dus als je wil helpen, altijd welkom! Trouwens, regelmatig een stand van zaken over Syrië brengen op Rechts Actueel zou al een goed begin zijn. Ikzelf heb er ook niet altijd de tijd voor.

   1. Wel Wim, zoals je weet ben ik vanaf 11 juli de nieuwe voorzitter van de NSV! dus lijkt het me gepast om z.s.m. eens samen te zitten om te bekijken wat we concreet kunnen doen.
    Die stand van zaken over Syrië kan je trouwens al meer dan een jaar lezen op de Mediawerkgroep Syrië ;)
    Op 1 juli is er trouwens een nieuwe pro-Syrische betoging te Brussel. Altijd welkom…

  2. Het is niet de schuld van Assad het is het buurland die de macht in handen willen nemen ,ze willen er een moslim staat van maken ten koste van mensen levens Assad had een vredes verdrag gesloten met Israel en dat tegen de zin van de moslim gemeenschap

   1. Assad vrede met Israël???? Nog nooit van de Golanhoogte gehoord? En dan hebben we het nog niet over de broederlijke band tussen de Ba’ath en Hezbollah. Assad mag en zal nooit vrede sluiten met Israël !!!!

    1. Het huidige Syrië is het beste wat Israël aan de grenzen kan hebben. Het garandeert de stabiliteit in de Golanhoogten, enkel als het land de hele regio in oorlog wil storten zou Israël zich werkelijk afzetten van Assad (al doen ze dat natuurlijk wel cosmetisch).

     Verder, albert giet, in Syrië leven moslims en christenen samen en steunen zij het huidige Syrië samen. Assad is zelf moslim, zij het aleviet. De ‘moslims’ waar jij over spreekt zijn van die ziekelijke schepsels van de pro-Westerse Arabische koninkrijkjes, de salafisten en de wahabi’s. Zij proberen moslims op te zetten tegen het samenlevingsmodel van Syrië en Libanon om de regio opnieuw in een burgeroorlog te storten. U weet wel, de Clash of Civilizations die Dewinter toch zo graag wil ontketenen met zijn gezwans (pun intended)?

     Dat samenlevingsmodel zouden commentators op deze site nog iets van kunnen leren. Het is leuk een vaststelling te doen, maar denk dan ook wat verder na.

Comments are closed.